Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА СЕ ВГЛЕДА И В СЕБЕ СИ...

Ръководството на прокуратурата също реши да огледа редиците си за наличие на корумпирани държавни обвинители. От един месец насам група от четирима прокурори събира данни за свои колеги и до 15 февруари те ще изготвят анализ на корупционните практики в държавното обвинение. Това заяви в сряда (8 февруари) след заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) заместник-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Митьо Марков.
Ръководител на групата е другият заместник на Никола Филчев и шеф на Върховната касационна прокуратура Христо Манчев. Освен че проверяват колегите си, хората на Манчев работят и по списъците с корумпираните магистрати, предоставени на главния прокурор от Националната следствена служба (НСлС), МВР, спецслужбите и Агенцията за финансово разузнаване (АФР), заяви още Марков. Той отказа да назове имената и длъжностите на проверяващите с мотива, че не било редно да се бърка в работата на колегата си Манчев. В същото време обаче ръководителят на ВАП не скри задоволството си, че в черните списъци не фигурира името на нито един негов подчинен.
Темата за корумпираните магистрати стана особено актуална на 19 януари, след като ВСС единодушно избра за нов главен прокурор Борис Велчев. В изложението си пред съвета той заяви, че един от приоритетите му ще бъде именно борбата с корупцията в съдебната власт и още същия ден Никола Филчев разпореди на МВР, НСлС и АФР да му предадат в тридневен срок всички данни за корупция в съдебната система, с които разполагат.
На 25 януари директорът на НСлС Ангел Александров пръв изпълни разпореждането на Филчев и му връчи папка, в която бяха закопчани имената на 30 съдии, прокурори и следователи с меки сърца и широки пръсти. За най-голяма изненада вътрешният министър Румен Петков и шефът на АФР Васил Киров се оказаха доста по-скромни. Оказа се, че в МВР-папката има само десет имена на магистрати, засечени в корупционни прояви, докато Агенцията за финансово разузнаване уведоми писмено Никола Филчев, че не разполага с подобна информация. А най-сдържани се оказаха Националната разузнавателна служба, военното разузнаване и военното контраразузнаване, защото те не изпратиха на главния прокурор дори... телеграми, че са уведомени за онова, което се иска от тях.
На заседанието си в сряда (8 февруари) ВСС доказа, че борбата срещу корупцията сред магистратите няма да се води само на хартия. Петима членове на съвета внесоха предложение за временно отстраняване от длъжност на следователката от Столичното следствие Мария Илиева, която на 3 февруари вечерта бе задържана, докато си купувала хероин. По думите на Ангел Александров, директор на Националното следствие и член на ВСС, името на Мария Илиева е в списъка на корумпираните магистрати, връчен на главния прокурор. Съдбата на следователката ще бъде решена на 15 февруари, когато ВСС ще изслуша и нейното мнение по въпроса с дрогата.
В края на заседанието си ВСС прие и Програма за изпълнение на стратегията за борба с корупцията в съдебната система през 2006 година. Според този документ, в най-скоро време Висшият съдебен съвет и ръководствата на организациите на вещите лица трябва да разработят етични правила за работа и поведение на членовете си. Освен това в програмата е предвидено Комисията за борба с корупцията към ВСС и членовете на Дисциплинарния съд на Висшия адвокатски съвет да обсъждат на съвместни заседания всички сигнали за корупционно поведение на съдии, следователи и прокурори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във