Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА СИ ОРГАНИЗИРА ИЗПОВЕДАЛНЯ

Прокуратурата започва годината с реализирането на идея, която ще подпомогне нейната работа. Става дума за изграждането на вътрешен ИНТЕРНЕТ форум, на който всички обвинители ще могат да споделят болежките си.
По заповед на главния прокурор Борис Велчев през пролетта на миналата година бе създадена специална комисия, която да създаде План за действие въз основа на Индекса на реформата на прокуратурата за 2006 г., който бе изготвен от Американската асоциация на юристите. Тя отправи към държавното обвинение изключително сериозни критики по отношение на напредъка и му наложи сформирането на комисията. За неин председател бе избрана Маргарита Попова, прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и говорител на главния прокурор. А членове са шефката на Асеновградската районна прокуратура Гергана Мутафова, ръководителят на Пловдивската апелативна прокуратура Росен Димов и Здравко Трифонов - съдия във Великотърновския апелативен съд.
В рамките на своята дейност през декември 2007 г. комисията събра в Пловдив младшите прокурори (випуск 2005 г. и 2006 г.), за да чуе тяхното мнение за състоянието на държавното обвинение.
По време на сбирката младоците са предложили да се създаде вътрешен ИНТЕРНЕТ форум, на който да споделят проблемите във връзка с работата си.
Идеята е всеки прокурор, който има затруднения по време на разследването на някое престъпление, да го опише във форума и да поиска съвет от колегите си.
Ако някой прокурор от Пловдив например има проблеми във връзка с дело за престъпление, извършено на границата ни, той ще може да поиска съвет във форума от колегите си от Благоевград, които имат голям опит в подобни разследвания, обясни за Параграф 22 Росен Димов.
Освен това в ИНТЕРНЕТ ще могат да се отправят запитвания по различни казуси. Проблемът е, че не във всички градове съдилищата еднакво тълкуват закона. В София може да е по един начин, в Пловдив - по друг, във Варна - по трети. Заради това всеки прокурор ще може да се съветва с колегите си къде как е решен проблемът и така те ще дават мнения по въпроси, свързани със съдебната практика. Но не е само това. Всеки един от обвинителите може да задава всякакви питания във връзка с работата. Пловдивската апелативна прокуратура ще сортира въпросите и ще ги изпраща до съответния административен ръководител, до негов заместник или до главния прокурор, ако има такива към него. Те, от своя страна, ще трябва да отговорят, обясни още Росен Димов.
Във форума ще се публикуват и заповеди и указания на по-горестоящите прокуратури. Не на последно място в Интернет обвинителите ще могат да излагат нови идеи за развитието на системата, както и да излагат практиката си по прилагането на различни закони.
Интернет форумът вече е създаден, той е на web адрес http://www.prosecutorsbg.org.
Достъп до сайта имат само прокурорите от цялата страна. Ползването му става по следния начин - всеки държавен обвинител трябва да прати заявление до Пловдивската апелативна прокуратура (ПАП), която ще сортира въпросите, че иска да участва. Ръководството на ПАП ще направи справка дали въпросното лице наистина е прокурор и когато получи положителен отговор, ще прати на колегата си парола за достъп.
От 1 януари Пловдивската апелативна прокуратура е започнала да събира такива заявления. Според комисията идеята за създаване на ИНТЕРНЕТ форума е много добра, защото така ще се очертаят основните проблеми в работата на държавното обвинение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във