Параграф22 Daily

§22 Анализи

Прокуратурата си прави епистоларни "закачки" с БХК

Само от 1 юни досега през Върховния касационен съд са преминали девет съдебни прозводства, свързани с прокуратурата. От тези девет съдебни решения става ясно, че държавното обвинение е било осъдено по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ) да плати общо 76 834 лева обезщетения на пострадали от неговите действия - най-често заради "незаконни обвинения" и разследвания, продължили с години (извън разумния срок).

Справката от сайта на ВКС е само за делата, разгледани от последата инстанция на българския съд в периода 1 юни - 1 юли 2019 година (включително). В нея не влизат все още "висящите" съдебни производства, водени пред всички окръжни съдилища в страната. Не влизат и обезщетенията, присъждани от съда в Страсбург, а е публична тайна, че голяма част от жалбите там са свързани с дейността на прокуратурата. Не се включват и споразуменията с министерството на правосъдието, по които пострадалите граждани и фирми могат да получат обезщетения до 10 000 лева.

Всъщност никой не знае на колко възлиза цялата сметка на обезщетенията, с която държавното обвинение годишно товари бюджета на държавата - като "екстра" към и без това скъпата си издръжка (знайно е, че по брой на прокурори на глава от населението сме сред първенците в Европа).

Не се знае, защото практиката обезщетенията, за които прокуратурата е била осъдена през годината, да се обобщава в публичните отчети на държавното обвинение, беше мистериозно пресечена преди няколко години - очевидно, защото цифрите стават все по-стряскащи. И няма как да е по-различно, след като в същите тези годишни отчети все пак срамежливо се признава, че с всяка година броят на делата по ЗОДОВ срещу прокуратурата се увеличава.

На този фон епистоларният "скеч", който се разигра през изминалата седмица между прокуратурата и Българския хелзингски комитет, изглежда меко казано странно.

В сряда (3 юли) от Българския хелзингски комитет се оплакаха, че за втори път главният прокурор Сотир Цацаров е отказал да приеме и да се запознае с годишния доклад на организацията за състоянието на правата на човека в България, който му е бил пратен по пощата. И го е върнал.

Още по-шеметно подходил към документа заместникът на Цацаров - Иван Гешев, който не върнал доклада, но пък изпратил като отговор две книжки:  ученическите издания на книгите "Под игото" на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков.

"В първата заместник главният прокурор е отбелязал глава двадесет и втора, "Батареята на Зли дол", в която борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче. Във втората е отбелязал разказа за циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря й, за да печели от търговията си.

В БХК така и не успели да разберат "озадачаващото" според тях послание на Гешев. За сметка на това обаче организацията смята, че отказът на главния прокурор да се запознае с докладите им е "демонстративен". "Той изглежда или не желае да бъде запознат със състоянието на правата на човека в България, или не намира, че този въпрос засяга институцията на главния прокурор и го демонстрира по този начин", казва Красимир Кънев, председател на БХК.

Да поясним, че голяма част от доклада на БХК е свързана с обобщение на законодателните изменения, извършени през годината, с практиката на съда в Страсбург и решенията по делата, с които България е била осъдена, състоянието на съдебната власт, нейната независимост, достъпа на гражданите до правосъдие и защитата на правата им, установени в Европейската конвенция за защита правата на човека.

От организацията припомнят и че от 1992 година насам БХК ежегодно изпраща безплатни бройки от годишния си доклад за правата на човека до множество институции и лица на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, до представители на академичната общност и медии. Но никоя институция досега не била отказвала да приеме бройки, нито е отговаряла със символични жестове.

Поведението на Цацаров и Гешев действително изглежда странно. То очевидно представлява демонстрация на отношение към БХК. Проблемът обаче идва оттам, че за разлика от редовите граждани, които могат да не харесват някоя организация заради тезите, които защитава, да я считат за "излишна", даже за "вредна" и имат право да заявяват мнението си за нея по всякакъв (законен) начин, институциите нямат такава свобода - те имат дължимо поведение, което следва да е еднакво към всички.

А Цацаров и Гешев представляват институцията "прокуратура". Която, на всичкото отгоре, трупа сметки за десетки и стотици хиляди левове на гърба на гражданите. Заради обезщетения, присъдени точно за нарушения на гарантираните в европейска конвенция права на човека...

Пита се в задачата кому беше нужна тази демонстрация? И как ще помогне тя на прокуратурата?...

Facebook logo
Бъдете с нас и във