Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА СЮРПРИЗИРА СВОЙ ЧОВЕК

Още от първия работен ден на новата 2007 г. прокуратурата се развихри. Ако някой от нейните редици е виновен, няма делник, няма и празник. Въпросният държавен обвинител трябва да си получи заслуженото. Точно в духа на еврочленството ни, уж.
В сряда (3 януари) Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу Елена Хаджидимитрова. Тя е била окръжен прокурор на Разград до лятото на 2006 г., когато доброволно напуска съдебната система.
Според съобщението на държавното обвинение в периода април 1992 г. - юни 2006 г. Хаджидимитрова е пропуснала да изпълни своевременно длъжностите си, които й е налагала службата, относно наказателно преследване по 36 следствени дела, шест дознания, 21 акта за начет, 220 преписки и не е завела други 90 преписки. Тоест тя драстично се е забавила с произнасянето по въпросните дела.
Срещу бившия окръжен прокурор е образувано дело по чл.288 от Наказателния кодекс, който гласи: Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
Нарушенията на Хаджидимитрова излизат на бял свят по време на ревизията за работата на прокуратурата за последните пет години, която бе разпоредена от главния прокурор Борис Велчев през пролетта.
Инспекторите останали шокирани, когато в кабинета на Хаджидимитрова намерили папки с материали от далечната 1992 година. Вместо да ги разгледа по същество, бившата окръжна прокурорка на Разград ги трупала там.
Веднага след като били констатирани нарушенията, Хаджидимитрова подала молба за напускане от системата. Така тя си спестила унижението главният прокурор да поиска имунитета й, твърдят източници на Параграф 22. Освен това с доброволното си напускане тя е взела и обезщетение, което по закон е до 20 брутни заплати, в зависимост от трудовия стаж.
Още в края на есента се чу, че в Разград положението в прокуратурата е драматично и че там са извършени сериозни нарушения. Според източници на Параграф 22 държавното обвинение дълго време е спестявало информацията за нарушенията на Хаджидимитрова по нейна молба. Причината е, че жената била болна. Не е ясно дали заради подобряване на здравословното й състояние или по друга причина, например членството ни в Европейския съюз, но в сряда прокуратурата най-накрая съобщи за резултатите от ревизията в Разград.
Елена Хаджидимитрова е поредният обвинител, срещу когото се образува досъдебно производство. Дела за престъпления по служба и против правосъдието има също срещу заместник окръжния прокурор на Русе Венелин Тодоров, срещу заместник районния прокурор на София Петър Чалъмов, обвинителя от Софийската районна прокуратура (СРП) Станислав Гюров, ръководителя на районната прокуратура в Кнежа, прокурорката от Районна прокуратура - Белоградчик, Вероника Кольова и срещу двама обвинители от Варна - Карен Бейлерян и Тони Томов.
До този момент главният прокурор Борис Велчев е внесъл във Висшия съдебен съвет искане за сваляне на имунитетите само за последните двама. Според източници на Параграф 22 за останалите положението било напечено, защото колкото повече се ровела прокуратурата, толкова повече неща излизали наяве.
Освен изброените по-горе обвинители дело е образувано и срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев. Но него не го грози сваляне на имунитет, защото още преди няколко месеца той напусна съдебната система по собствено желание. Сега се изявява като адвокат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във