Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА ТИКА СТАВИСКИ КЪМ ЗАНДАНА

Бургаската окръжна прокуратура ще протестира пред Апелативния съд в черноморския град условната присъда на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Това съобщи изненадващо в средата на работната седмица наблюдавашият прокурор по делото Ангел Георгиев.
Звездата на Георгиев изгря точно преди процеса срещу Стависки, след като дотогавашният представител на държавното обвинение Светлозар Костов се оттегли от делото и концентрира усилията си върху Митьо Очите и групата му. Пред представител на Параграф 22 през седмицата прокурор Георгиев направи уточнението, че протестът, който най-вероятно щеше да внесе в петък (8 февруари), засяга само частта, в която се постановява условната присъда за Стависки, без да се иска промяна на отредените години.
Държавното обвинение обяви, че ще обжалва наложената на Стависки присъда още на 30 януари тази година, когато състав на Бургаския окръжен съд (БОС) отреди за фигуриста две години и половина лишаване от свобода условно, при петгодишен изпитателен срок и го лиши от правото да шофира автомобил в рамките на следващите четири години. Присъдата бе постановена след съкратен процес, поискан от защита на Стависки по време на първото съдебно заседание по делото.
Протестът на бургаската прокуратура няма да засяга размера на обезщетенията, които БОС присъди на родителите на загиналото момче - по 90 хил. лв. за двамата родители и 80 хиляди лева за пострадалата Мануела. По всяка вероятност обаче адвокатите на гражданските ишци - родителите на Петър и Мануела, също ще обжалват присъдата на Стависки. Те заявиха това още в деня на произнасяне на присъдата на фигуриста.
Според някои от бургаските юристи, постановената на Стависки присъда наистина е прецедент, като се знае, че повечето дела от подобен характер в съдилищата в страната завършват с ефективна присъда. Практиката на Бургаския окръжен съд до момента обаче показва, че за последните пет години са издадени само две ефективни присъди за причиняване на смърт по време на катастрофа след употреба на алкохол. Едната е за срок от седем години за Георги Георгиев - Жоро Дебелия, който на 11 август 2000 година блъсна три момичета със скорост над 120 километра в час пред дискотека Палм бийч. В катастрофата загина едното момиче и седящият до шофьора пътник. По-късно обаче се оказа, че Георгиев почти не е лежал в затвора.
При друга тежка катастрофа край Ахелой загинаха шест души, а виновникът получи 12 години затвор. Във всички останали дела за причиняване на смърт по непредпазливост присъдите са условни. Обезщетенията обикновено са максимални - до 100 хил. лв. за роднините на всяка от жертвите, въпреки че при всички дела семействата искат много по-големи суми.
Елена Господинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във