Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокуратурата уши Баретата

Бившият антитерорист Златомир Иванов-Златко Баретата окончателно беше зачислен от прокуратурата в редиците на българския подземен свят. Баретата и още 15 души получиха във вторник (15 декември) обвинителни актове за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Държавното обвинение е посочило бившия спецполицай като ръководител на въпросната група. Отделно е обвинен и за убийството на видния пернишки мафиот Румен Стефанов-Алф заедно със съучастника си Мартин Василев Димитров. Според обвинителния акт Златко Баретата е подбудител, а Мартин Димитров е помагач в разстрела на Алф, който показно беше екзекутиран на 22 септември 2007 г. вечерта в центъра на Перник. Известният пернишки бандит беше гръмнат право в десетката, тоест в идеалния център на челото му.
От пернишката дирекция на полицията тогава обявиха жертвата за наследник на небезизвестния мафиот Васил Арарски-Райко Кръвта, разследван за трафик на дрога, за крадени коли и рекет, който пък бе разстрелян на 12 октомври 2005 година. Лансираните веднага след убийството на Алф версии бяха две. Според първата хипотеза екзекуцията на Алф е поръчана от конкурентна престъпна групировка в Перник, ръководена от местния мафиот Росен Евтимов. Причината - спор за годишния оборот на местния наркопазар, който се изчислявал на около 1. 5 млн. лв. и от който, след приспадане на разходите, оставала чиста печалба от близо 900 000 лева.
Втората версия за разстрела на Румен Стефанов визираше неназован софийски наркодилър, чиято амбиция била да елиминира излишните посредници между вносителя на пернишкия хероин (между другото дори самите ченгета признават, че дрогата на Алф е била с изключително високо качество) и крайните потребители в София. Две години по-късно тази версия стана и част от официалното обвинение на прокуратурата срещу Златко Баретата.
В специално съобщение на държавното обвинение се заявява, че по акта са работили прокурори от специализираните екипи за разследване. Те смятат, че са открили доказателства, че Златко Баретата е ръководил организирана престъпна група, създадена с цел съгласувано да разпространява в страната високорискови наркотични вещества (престъпление по чл. 354а, ал.1 и ал.2 от НК). Привлечени в качеството на обвиняеми са и участниците в групата Евгени Петров Евтимов, Георги Тодоров Йорданов, Мартин Василев Димитров, Валентин Григоров Луков, Коста Василев Трифонов, Борислав Руменов Секулов, Марин Петров Вълчев, Росен Рангелов Иванов, Кирил Станимиров Атанасов, Богдан Василев Василев, Мартин Ицко Горески, Васил Илиев Колев, Юлиян Любомиров Зашев, Даниел Любенов Кръстев, Стоян Еленков Дичев. Всичките те са били издирени от органите на реда, се казва в съобщението на прокуратурата. Но се прави уточнение, че не всички от групата на Златко са се занимавали пряко с разпространението на дрога. Някои от тях са били част от наказателна бригада, която е отвоювала пазари, събирала е и е отчитала приходите от продажбата на наркотиците. Двама - Коста Василев Трифонов и Борислав Руменов Секулов, са привлечени към наказателна отговорност и за нанесена лека телесна повреда, в съучастие и в изпълнение на решение на организирана престъпна група (престъпление по чл.131, ал.1, т.8, пр.2, вр.чл.130, ал.1, вр. чл.20, ал.2 НК).
Ако стигнат до съд, Стоян Дичев и Васил Колев ще се ползват от смекчаващи вината обстоятелства, тъй като са съдействали на разследващите. Според неофициална информация и двамата са склонили да натопят останалите от групата, само и само да се измъкнат от съдебен процес с минимални наказания.
Събирането на доказателства по досъдебното производство е приключило. Все още продължава издирването на смятания за дясна ръка на Баретата - Антон Савов-Тони Мамата. Усилено се търсят и Мартин Станков-Рашо Цифката и Ивайло Борисов-Ториното. Материалите за неиздирените лица, съпричастни към описаните престъпления, ще бъдат отделени в друго наказателно производство, за да не се забавя сегашното, съобщава прокуратурата.
Съгласно правилата на българския наказателен процес предстои предявяване на материалите по делото на всички 16 обвиняеми и техните защитници, както и на пострадалите.
Златко Баретата търка наровете в ареста от 10 месеца. Самият му арест бе покрит в плътна мъгла - МВР твърдеше, че са го арестували едва ли не след преследване, докато самият Златимир заяви, че сам се е предал. Малко преди да се озове зад решетките на следствения арест, той обвини друг популярен представител на подземния свят - Димитър Вучев-Демби, че го е натопил. Впоследствие Демби заяви, че Баретата стои зад убийствата на Никола Иванов-Бобъра и Георги Нацев, както и зад стрелбата срещу покойния Антон Милтенов-Клюна и Радослав Велков-Темерута.
Прокуратурата имаше и един основен свидетел в лицето на Ивайло Серафимов, който обаче се отметна от показанията си срещу Баретата и също набеди Димитър Вучев-Демби, че му е оказвал натиск да свидетелства срещу Иванов. Не се знае накъде ще тръгне и още един свидетел на обвинението - Тихомир Георгиев, чиито показания са противоречиви и не вършат работа на обвинението.
Обвинителният акт срещу Баретата дойде броени дни след като МВР и прокуратурата обявиха в края на миналата седмица, че при съвместна акция са задържани трима души, които се опитвали да притиснат важни свидетели срещу Баретата. Според МВР е бил спасен ключов свидетел на обвинението, без той да бъде назован. Кой е човекът ще стане ясно по време на процеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във