Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокуратурата видя гърба на Моториста

И известният в подземните среди Вили Моториста даде пълна газ и изхвърча изпод чадъра на обвинението. А то много разчиташе на него като свидетел срещу Златомир Иванов-Баретата. Поредният ключов играч на прокуратурата срещу нарочения, но все още недоказан наркобос Златко Баретата във вторник (13 септември) се отказа от показанията си, които даде по време на разследването. Пред Софийския градски съд Моториста сензационно обяви, че показанията му са били подправени от следовател и така нанесе удар под кръста на държавното обвинение.


Изслушването му беше много важно за процеса срещу Баретата, тъй като делото се върна в самото си начало заради ареста на един от съдебните заседатели. Както вече е широкоизвестно, заседателят Петър Георгиев попадна зад решетките, след като нездравословният му мерак го отведе в групата Педофилите, разбита от МВР през октомври 2010 година.


Вместо да посочи на прокурорската дружина пътя на успеха срещу Баретата, Моториста за втори път й обърна гръб. През октомври миналата година, когато заседателят Георгиев все още беше част от процеса и неразкрит педофил, Добрев заяви, че е сложил подписа си на протокола с ясното съзнание, че подписва думи на следователя, а не свои. Във вторник той повтори буквално казаното преди година.


Инак държавното обвинение много държеше Моториста да разкаже пред съда какво е имал предвид, казвайки, че друг известен играч от подземието Димитър Вучев - Демби е работил в миналото за Златомир Иванов. Добрев обаче разкри, че според него Демби е развивал бизнес с дрога самостоятелно. Според Моториста през 2005 и 2006 г. в София имало около 10 групировки, които се занимавали с наркоразпространение и една от тях била именно на Демби. Тези подробности прозвучаха иззад параван, зад който се криеше Моториста като защитен свидетел.


Съдбата му на щатен защитен свидетел на прокуратурата стартира още в далечната 1998 година. Доносникът по призвание Добрев отдавна има вземане-даване с МВР и със съдебната власт. През 1998 г. той беше арестуван за убийството на известния висаджия Валентин Алексиев - Лисицата. Арестът му се случи цели две години след разстрела на Лисицата (на 12 февруари 1996 г.). От вътрешното ведомство тогава се похвалиха, че са задържани трима наркомани - Стефан Рангелов, Велин Добрев и Емилиян Цонев, които направили пълни самопризнания за мократа поръчка. После Добрев прекара в предварителния арест от 31 май 1998-а до 8 януари 2004 година. На 23 октомври 2006 г. Софийският градски съд (СГС) го призна за виновен като помагач и го наказа с 10 години лишаване от свобода. А Стефан Рангелов, осъден като извършител, и Емилиян Цонев - като подбудител и помагач, отнесоха по 12 години зад решетките.


По същото време Велин Добрев вече беше основен и защитен свидетел на държавното обвинение в делото срещу братята Красимир и Николай Маринови - братята Маргини. Заради статута му разпитите на Моториста в процеса за убийството на Лисицата се водеха при закрити врата. Най-смешното е, че по делото Маргините Добрев се изправи срещу съучастника си в убийството на Лисицата Стефан Георгиев.


Участието му в мегаделото Маргините обаче не донесе успех за прокуратурата. Ще напомним, че благодарение на неговите показания държавното обвинение я докара до кривата круша с тезата за организираната престъпна група на Маргините, дето подготвяла няколко поръчкови убийства.


И все пак Велин Добрев - Моториста ще остане в историята на родното правораздаване. Освен търчи-лъжи свидетел на обвинението той се оказа и първият защитен играч на прокуратурата, действащ по силата на приетия в средата на 2005 г. Закон за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП). За защитата на свидетеля се погрижи и Наказателнопроцесуалният кодекс (НПК), чийто чл.123, ал.1 гласи: Прокурорът, съдия-докладчикът или съдът по искане на свидетеля или с неговото съгласие вземат мерки за неговата незабавна защита, когато са налице достатъчно основания да се предполага, че в резултат на свидетелстването е възникнала или може да възникне реална опасност за живота или здравето на свидетеля, на неговите възходящи, низходящи, братя, сестри, съпруг или лица, с които се намира в особено близки отношения.


Американските експерти, които консултираха правосъдното министерство при подготовката на ЗЗЛЗВНП, уверяваха, че за повече от три десетилетия, откакто в тяхната страна има подобен закон, от отмъщение не е загинал нито един свидетел - стига да е спазвал правилата, предвидени в закона. Те обаче явно не са и предполагали, че тази фигура може сама да се компрометира и така да завлече важни дела към дъното.


Въпреки че фигурата беше законово блиндирана, участието на Велин Добрев в няколко процеса показва, че изненадите в нашенските съдебни дела нямат край. Това с пълна сила се отнася и до делото срещу Златко Баретата и срещу 20 от неговите хора. Както е известно, Баретата е обвинен като ръководител на организирана престъпна група и за убийство. Процесът срещу него обаче силно куца, след като през ноември 2010 г. Златомир Иванов напусна окончателно ареста поради здравословни проблеми.


Не провървя и на защитените свидетели в мегаделото, които играят на страната на прокуратурата. Преди Велин Добрев и друг основен свидетел - Марио Божков, отказа да потвърди изявленията си от досъдебната фаза, като уточни, че се страхува за семейството си. Прокуратурата не направи нищо, за да ме защити адекватно, заяви той. Знам много неща, които са свързани със сигурността ми. Иска ми се поне още десетина години да поживея. Ако бях ценен за прокуратурата, трябваше да подсигурят защитата ми. За изминалата година и половина само аз знам какво съм преживял, каза той.


Година преди Божков от показанията си се отказа и Ивайло Серафимов. Той обяви по време на свой разпит пред съдия, че Демби му е упражнявал натиск, включително и физическо насилие, за да се разприказва пред прокуратурата. По думите му това се случило, докато двамата били в Централния софийски затвор.


Че защитен свидетел се става след съответната обработка, стана ясно и от признанието на осъденият на 18 години затвор за убийството на дете Неждет Ахмедов. Той разкри, че Димитър Вучев - Демби му предлагал пари и свобода, ако даде показания срещу Баретата.


Показанията на свидетели на обвинението срещу Златомир Иванов - Баретата дори получиха и официален печат за недостоверност и ниско качество. Да припомним, че в хорото от защитени играчи на обвинението беше и Тихомир Георгиев - Боксьора, който се прослави с това, че когато му е лошо, отказва да дава показания, а когато говори, все едно чете текст, написан от прокуратурата. Изказванията му в процеса Баретата бяха освиркани и обругани от самите подсъдими. Тази им реакция има своите корени в миналото - Боксьора игра на прокурорския ринг и срещу братята Маргини. По време на едно от заседанията обаче магистрат от Софийския градски съд заяви, че Георгиев цинично използвал органите на досъдебното производство, за да постига престъпните си цели. Той определи показанията на Боксьора като крайно недостатъчни, с ниска степен на достоверност...


Резултатът го знаем всички - Маргините напуснаха съдебната зала невинни, а прокуратурата отнесе поредния шамар. От свой човек...


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във