Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокуратурата внесе обвинението си срещу съдия Цветкова

Девет месеца след позорния арест на бившия председател на Варненския административен съд Анелия Цветкова Софийската градска прокуратура внесе в понеделник (13 април) в Софийския градски съд обвинителен акт срещу нея. Добилата печална известност съдийка ще отговаря за това, че през миналата година, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е поискала подкуп в размер на 60 хил. лв. и е получила половината от тях, за да реши конкретно дело в полза на една от страните. Според второ обвинение Цветкова е прибрала и още 10 хилядарки за същата цел. Според Наказателния кодекс подобно престъпление се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.
Адвокатът на Анелия Цветкова Юлиян Георгиев определи случая като провокация към подкуп, в основата на който са крайно влошени лични отношения. Той добави, че делото следва логичния си процесуален ред и внесеният в Софийския съд обвинителен акт срещу Цветкова е очакван ход от страна на държавното обвинение.
Досега съдебните заседания бяха свързани с мерките за неотклонение спрямо Анелия Цветкова. Сега то за първи път ще навлезе в съдебната си фаза, коментира адвокатът. По негови думи до два месеца компетентният съд следва да насрочи заседание по делото, макар че в редки, извънредни случаи това може да се случи и след три месеца, ако то бъде върнато за доразследване.
Анелия Цветкова все още е под парична гаранция, а доказателствата по делото са противоречиви, смята адвокатът й Георгиев. Обвиненията на прокуратурата се основават главно на сведенията на бизнесмена Стефан Стефанов. Той беше задържан на 26 ноември миналата година в Първо районно полицейско управление във Варна заради подадена жалба от страна на Анелия Цветкова по повод на отправени към нея заплахи. Полицията е съставила предупредителен протокол на задържания Стефанов, след което той е бил освободен. По жалбата на Цветкова срещу Стефанов няма официално произнасяне. Интересното в случая е, че след намесата и на полицията съдийката повече не е тормозена, коментира за Параграф 22 Юлиян Георгиев.
В началото на ноември миналата година в морската столица плъзна мълвата, че бившата шефка на Варненския административен съд и децата й са под съдебна охрана заради многобройните заплахи, които отправи към нея Стефан Стефанов. Отначало той настоявал Цветкова да се ожени за него, въпреки че самият той е семеен, а срещу това той щял да оттегли показанията си срещу съдийката.
Според адвокатите на Цветкова обаче по-късно страстта на Стефанов придобила други измерения, той станал твърде настоятелен и смесил предложенията за брак с недвусмислени заплахи. Трилърът се понесъл в посоката искам да си само моя. Един от защитниците на Анелия Цветкова заяви, че цялата история с рушвета от 10 хил. лв. била скалъпена, за да може бизнесменът Стефан Стефанов да й отмъсти, защото прекъснала 15-годишната им връзка.
Според друга версия в основата на скандала бил синът на бизнесмена - Георги, който е адвокат. Той поискал чрез баща си Цветкова да реши дело в полза на негов клиент. Тя обаче не се съгласила. Ставало дума за случай, при който Агенцията за държавни вземания предявила претенции към имущество на бизнесмен от Добрич, чиито сметки и имоти били запорирани. Добричлията платил на Георги Стефанов 66 000 лева хонорар да оправи нещата. Те обаче не се оправили и Цветкова била натопена.
Положението се нажежава още повече, когато на 25 ноември миналата година Анелия Цветкова намира върху колата си бележка с отправени директни заплахи, че тя и близките й ще бъдат залени с киселина. Посланието е повече от стресиращо. То е изписано с букви от вестник, залепени на бял лист. Бившата съдийка отново подозира Стефан като автор на заплахата и ужасена търси помощ от полицията. Страхът й почива на многото агресивни изблици от страна на бизнесмена, на които тя не само е ставала свидетел, но и е понасяла върху собствения си гръб. Болезнената любов на отблъснатия мъж се изражда в чувство за отмъщение и той решава да организира покушение срещу нея. Факт е, че нервите на Анелия са опънати до крайност - тя се бори и със здравословни проблеми, подлага се на няколко хирургически интервенции, рядко вдига телефона си или вместо нея отговаря друг. Неофициалните коментари в средите на варненските магистрати непосредствено след задържането на Цветкова бяха, че никой не познава фактите и никой няма да се наеме да коментира случая.
Според Юлиян Георгиев в основата на акцията на ДАНС стои именно Стефанов. По думите на адвоката той е звънял десетки пъти на Цветкова, за да я убеди да приеме срещата с него, по време на която тя беше арестувана. Отначало тя отказала, защото имала много ангажименти, но той е настоявал да се видят, като е фиксирал точно определен час, който не е съвпадал с нейното работно време.
Така или иначе, на 17 юли 2008 г. Цветкова беше задържана с подкуп от 10 000 лв. след секретна операция на Държавната агенция Национална сигурност и Софийската градска прокуратура в заведение във Варна. В дома й бяха открити други - над 150 хил. лв. в различни валути и злато. По-късно съдът освободи Цветкова под гаранция с мотива, че доказателствата, събрани срещу нея, са противоречиви. След време Георги, синът на строителния предприемач Стефан Стефанов, който е предал откупа, обясни, че е бил принуден от агенти на ДАНС да даде лъжливи показания по случая. С решение на Софийския градски съд пък иззетите от жилището пари й бяха върнати. На 23 юли миналата година Висшият съдебен съвет отстрани от длъжността председател на Административен съд - Варна Анелия Цветкова. ВСС гласува оставката й и определи една от нейните заместнички за временно изпълняваща длъжността.
Казват, че едно от най-големите желания на Анелия Цветкова като председател на Административния съд във Варна било той да смени местоположението си. Три месеца и половина след ареста й това се сбъдна. Благодарение и на нейните усилия Министерството на правосъдието предостави нова луксозна сграда за нуждите на Варненския административен съд. Негов председател обаче вече е Тинка Косева, избрана от Висшия съдебен съвет с 14 гласа за от общо 22-ма гласували членове. А Анелия Цветкова ще се радва на лъскавата сграда само като минувач, и то ако бъде на свобода. Самата тя изпадна в дълбока нелегалност, не вдига мобилния си телефон от месеци насам. Дали заради гузна съвест, или поради дълбока обида... времето ще покаже.

Facebook logo
Бъдете с нас и във