Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРАТУРАТА ЗАМИЖА ЗА НАРУШЕНИЯ ПО ЦАРСКИТЕ ИМОТИ

Имотите Баня, Царска Бистрица, Ситняково и хижа Саръгьол остават във владение на бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски, въпреки някои фрапиращи нарушения при процедурите по връщането на земите и горите.
Подробности за тези решения бяха оповестени в сряда (16 януари) на специална пресконференция от говорителя на обвинител №1 Борис Велчев, Маргарита Попова и наблюдаващи прокурори.
Интересна дискусия се разгоря по повод решението на Софийската окръжна прокуратура да не образува дело по обвинение в длъжностно престъпление срещу служебни лица от Общинска служба по земеделие и гори - Самоков. Те бяха нарочени, че вместо да възстановят на царя 4521 декара с гори, принадлежали някога на Фердинанд и цар Борис III, взели, че го наградили с... още толкова декара гори в подножието на Рила.
Как е осъществена врътката? Пълномощникът на царя Асен Ушанов подал две заявления (№01011 и №01012) за възстановяване на имотите край Боровец. Към тях прибавил крепостни актове и акт за собственост на роднините на Сакскобургготски.
От общинската комисия издали разрешения през 2003 г. за възстановяване на земите. В тях обаче длъжностните лица забравили да посочат номерата и площите на имотите.
По случая е образувана преписка №59 на 20 юни 2006 година. Назначена е експертиза, която по-късно установява, че има две положителни резолюции на двете заявления за възстановяване на имотите от пълномощника на Симеон Сакскобургготски. Което означава, че вместо 4521 декара гори на царя са връчени цели 9042 декара, т.е. точно два пъти повече.
Вместо да се образува дело, преписката приключва по най-безславния начин. Наблюдаващият прокурор Малина Ачкаканова от Софийската окръжна прокуратура обяви на пресконференцията в сряда, че е налице немърливо изпълнение на служебните задължения на хората, участвали в процедурата по възстановяване на горите. Липсвал и пряк умисъл, тъй като за тази цел, според чл.282 от Наказателния кодекс, трябва да има лична или облага за друг човек, или пък длъжностното лице да е искало да настъпят вредни последици от издадените разрешения: Такива при проверката не са установени, отсече прокурор Малина Ачкаканова. Тя допълни, че очаква реакция по въпроса от председателя на Държавната агенция по горите (ДАГ) към Министерския съвет доц.Стефан Юруков.
Единствено тази агенция може да поиска от съда актовете за връщане на земите да бъдат обявени за нищожни и въпросните 4521 декара да се върнат на държавата. Няма обаче определен срок за подобна реакция. Ако пък от ДАГ не успеят да свършат нищо по случая, няма да бъде търсена наказателна отговорност за престъпно бездействие от страна на Стефан Софиянски и тогавашния областен управител на София-област Олимпи Кътев.
Както е известно, Кътев издаде актове за държавна собственост на Царска Бистрица, Ситняково и Саръгьол. Веднага след това МС взе решение да спре бюджетната им издръжка.
Това даде повод за преобразуването им в частна държавна собственост, което се случи на заседание на МС на 10 октомври 2002 г., на което присъства и тогавашният премиер Сакскобургготски. Осем дни по-късно Олимпи Кътев деактува имотите въз основа на Закона за държавната собственост, тъй като вече имаше претенции от страна на Сакскобургготски.
Трите имота, заедно с двореца Врана, също бяха присъдени в полза на Сакскобургготски. Всичките имоти са възстановени на негово име, след като адвокатът му Симо Шанов и пълномощникът му Асен Ушанов подават заявление за връщането им.
В тях желанието на царя за връщане на земите се опира на решение №12 от 1998 г. на Конституционния съд, което отмени като противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 година.
Така, според прокуратурата, Софиянски и Кътев не само не са нарушили служебните си задължения, но са си свършили работата, както трябва, и наказателна отговорност не би следвало да им се търси.
Държавното обвинение ще обърне по-сериозно внимание на стопанисването на бившия царски дворец в карловското село Баня, обяви прокурорът от Върховна касационна прокуратура Иванка Даскалова. От 1985 г. имотът е стопанисван от Вазовски машиностроителни заводи - Сопот. При проверка на Пловдивската окръжна прокуратура е станало ясно, че през 2000 г. ръководството на завода е прехвърлило стопанисването му на Винарска изба Розова долина - Карлово.
Заради това окръжната прокуратура в Града на тепетата образува проверка, която трябва да отговори на въпросите кой в действителност и на какво основание е стопанисвал сградата до 2004 г., когато е възстановена на бившия премиер.
Паралелно с пловдивските си колеги Софийската районна прокуратура пък образува проверка срещу анонимен служител от Софийския градски съд. Съдебен администратор е вкарал в регистрите на съда с надпис вярно с оригинала документ за връщане на част от имотите на царя без подпис на нотариус. Вместо параф на негово място се мъдри печат на СГС.
Борислав Радославов

Facebook logo
Бъдете с нас и във