Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокурор №1 направи равнис по Борисов

Махни тоя статив, че ще ми счупиш крака!, развика се задъхан фотограф към колегата си оператор, докато се опитваше да заеме по-изгодна позиция сред тълпата репортери, окупирали един от коридорите на втория етаж на Съдебната палата.
Причината за журналистическото стълпотворение в храма на Темида бе предстоящата среща на бъдещия министър-председател Бойко Борисов и обвинител номер 1 в държавата Борис Велчев. Малко преди уречения час в сряда (8 юли) сградата с лъвовете бе заприличала на Народния дворец на културата по време на изборната нощ. В стремежа си да не изпуснат и най-малката подробност от събитието някои телевизии бяха дошли с по два екипа - единият разположен отвън, другият - вътре в Съдебната палата.
Главният прокурор Борис Велчев напусна заседанието на ВСС, което течеше по това време, и пристигна петнадесетина минути преди часа на визитата. Той застана в
изчаквателна позиция пред залата за пресконференции
а до него се подредиха градският прокурор Николай Кокинов и заместник градският прокурор Роман Василев. При появата на шефа си служители от прокуратурата започнаха припряно да щъкат от стая в стая с обемисти папки под мишница.
Борисов не кара домакините си да го чакат дълго. Точно в 11.06 часа той изгря на стеснения от журналисти хоризонт, придружен от формалния лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов и само от един телохранител. Оказа се, че столичният градоначалник е влязъл инкогнито през служебния вход откъм ул.Алабин и е ползвал асансьора.
Преди да се ръкува с прокурорите, водачът на ГЕРБ поздрави медиите с думите: Здравейте! Как сте, ресора?, напомняйки за времето, когато същите репортери го посрещаха, но в качеството му на главен секретар на МВР.
На влизане в заседателната зала на Софийската градска прокуратура (СГС) към групата се присъединиха заместник главните прокурори Галина Тонева, Валери Първанов, Камен Ситнилски и Бойко Найденов. Срещата продължи точно един час, при затворени за медиите врати. През цялото време в коридора пред залата обаче четвъртата власт, състояща се главно от представителки на нежния пол, напомняше за себе си, като вдигаше такава врява, че вътре прокурори и държавници едва се чуваха един друг. Говорителят на прокуратурата Николай Марков се опитваше да овладее шумотевицата в коридора, но имаше слаб, да кажем никакъв успех.
На последвалия кратък брифинг се разбра, че двете страни са обсъдили принципно въпросите на предстоящото взаимодействие между изпълнителната власт и прокуратурата. По думите на бъдещия премиер, в рамките на следващите шест месеца
държавното обвинение получава 100% кредит на доверие
за да успее Брюксел да промени отношението си към правосъдната ни система и така да бъдат освободени блокираните пари от европейските фондове.
Бойко Борисов бе категоричен, че прокуратурата не трябва да минава на подчинение на изпълнителната власт и ще си остане в структурата на съдебната власт. С тази своя позиция лидерът на ГЕРБ влезе в задочен спор с предполагаемия си коалиционен партньор Иван Костов, който заяви преди изборите, че държавното обвинение трябва да премине към изпълнителната власт. На срещата бе заявено, че прокуратурата може работи спокойно, без да се опасява, че ще има политически чадър над когото и да било, независимо от коя партия е той.
Всеки, който е нарушавал или би нарушил закона, трябва да отговаря за това. За нас няма значение дали става въпрос за кмет, или за министър от ГЕРБ или бивш министър. Ако е извършил престъпления, ако има данни за източване на еврофондове, ще стигне до прокуратурата, категоричен бе бъдещият премиер. Той призна, че заедно с колегата си Цветанов са дошли на срещата и със спомените си на бивши полицаи за трудностите във взаимодействието с прокурорите. Борисов използва случая да оповести, че бъдещият вътрешен министър ще е именно Цветанов, което не беше изненада, само дето бе обявено официално. Още от днес могат да започнат контактите на прокуратурата с Цветанов за взаимодействието с МВР, обяви Борисов.
Деликатен, както винаги, главният прокурор Борис Велчев коментира след срещата, че
думите на Борисов може да се изтълкуват и като ултиматум
но все пак лидерът на ГЕРБ бил прав, че Брюксел не може да ни чака повече. Прокурорите са получили уверение, че от бъдещото правителство ще получат всичко, което им е необходимо, включително и сгради, където да се настанят специализираните прокурорски екипи.
Благодаря на кмета и бъдещия министър-председател, че ни посети. Срещата беше важна, защото и ние искахме да чуем намеренията на бъдещото правителство, заяви обвинител номер 1. Главният прокурор посочи, че отсега нататък предстои много повече работа, за да се възвърне доверието на обществото към съдебната власт и прокуратурата.
Велчев е повдигнал въпроса за премахване на законодателните пречки за противодействието на купуването на гласове по време на избори. По думите му прокурорите и органите на досъдебното производство не могат да използват специални разузнавателни средства (СРС) за доказване на този вид престъпления пред съда и това също трябва да намери законодателно разрешение.
На въпрос дали ще поиска свалянето на имунитета на Ахмед Доган, Велчев каза, че подобно искане както за Доган, така и за който и да е народен представител трябва да бъде предхождано от събиране на достатъчно данни за извършено престъпно деяние. Той допълни, че в тригодишната си практика на главен прокурор е поискал доста имунитети и няма да има колебание за който и да е депутат. Велчев каза също, че
прокуратурата и в момента разследва дейността на министри и заместник-министри
и че никога не е подхождала безотговорно към тези дела, а ако е имало известно забавяне, то се е дължало на стремежа да бъдат събрани доказателства, които да издържат в съдебна зала. Не стана ясно обаче кои точно са тези дела. Това пък породи предположенията на репортерите, че може би в близко бъдеще ще има повече информация.
Доста е съмнително дали от подобни посещения ще има някакъв ефект, поне ако се съди от практиката досега. Защото думите, които се чуха на въпросната среща, сме ги чували и преди, казани след срещи с други политически лидери и с все още действащи държавници.
А колкото до исканите промени в законите, сегашната картинка показва, че повечето доказателства, които събира прокуратурата, много рядко издържат пред съда. Което ни навежда на мисълта, че не космосът е виновен, а ракетата е крива. Почти всички знакови процеси в момента се намират в задънена улица - нещо, което ни повтарят до втръсване от Брюксел, но засега безрезултатно.
Дали срокът от шест месеца, който Борисов даде на прокуратурата след командата равнис, ще си остане само ултиматум под сурдинка, или ще се изпълни със съдържание, ще видим. Надежда, макар и малка, все пак има, въпреки че и досега съдебната ни система (макар и независима) продължава да живее в свой паралелен свят. В какъвто живееше досегашното правителство...

Facebook logo
Бъдете с нас и във