Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРОР И АДВОКАТИ СЕ НАДЦАКВАТ В МИТНИЧЕСКО ДЕЛО

Ако имаше конкурс за дело с най-интригуващ развой, с голяма вероятност победител може да бъде митничарският процес срещу дуета Маргарита Пецанова-Пламен Живков. Срещу двамата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост (чл.219, ал.4 от Наказателния кодекс), който предвижда до осем години затвор. Обвинените са с мярка за неотклонение парична гаранция от по 5000 лева.
Митничарският процес заби пак в неочаквана посока в четвъртък (4 октомври). Тогава в Софийския градски съд трябваше да се проведе поредното заседание по делото, но това така и не се случи. Причината беше отсъствието на едно от вещите лица, които са изготвили съдебно-счетоводната експертиза.
Жената заминала преди месец-два във Франция, където внезапно се разболяла и останала да се лекува. Според нейни колежки тя ще остане там поне до средата на ноември.
От прокуратурата обаче настояха вещото лице да присъства в залата при прочитането на експертизата. На съдия Петя Крънчева не й остана нищо друго, освен да отложи делото и да го насрочи за 4 декември. Заседанието можеше да се проведе и по-рано, но прокурорът по делото не прие искането на защитата вещото лице да бъде заменено с друго.
Вместо това обвинителят избра изненадващ ход, който трябваше да направи още преди две години. Той призова като свидетели за следващото заседание тогавашния директор на отдел Митническо разследване и разузнаване Александрова и още четирима служители на митница - София, които са правили проверката срещу Пецанова и нейния подчинен Пламен Живков.
Става въпрос за митническия инспектор Тихомир Малев, митничарите Красимир Горанов, Георги Папазов и Анатоли Филипов, който по онова време е бил младши митнически инспектор.
Защо държавното обвинение умува цели две години дали да използва този коз и се сети чак сега да призове тези свидетели, никой не можа да си обясни.
Странни идеи за развоя на процеса, освен обвинението, вече демонстрира и защитата. На заседанието от 15 март тази година адвокатите изненадващо поискаха делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата. Мотивът им беше, че има нарушения в написването на обвинителния акт.
Историята тогава излетя от сферата на правото и се заби в областта на граматиката. При написването му е било отбелязано, че Пецанова и Живков са обвинени в умишлена безстопанственост. Според защитата обаче магистратите проявили липса на елементарна граматическа култура и преди да бъдат изредени имената и личните данни на подсъдимите, вместо двоеточие сложили точка.
Съдия Петя Крънчева отхвърли това искане като напълно неоснователно. С точка или двоеточие, подсъдимите могат точно и смислово да разберат в какво са обвинени, мотивира се магистратката.
Пецанова и Живков са ощетили държавата с над 10 млн. лв., твърдят от прокуратурата. Вредите за бюджета, нанесени от Живков, са оценени на 9 287 682 лв., а от Пецанова - на 740 729.36 лева. От Министерството на финансите са подали граждански искове за същите суми срещу двамата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във