Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРОР ИСКА ПО-МАЛКИ ПРИСЪДИ ЗА НАРКОБАРОНИТЕ ОТ ИЗВОРИЩЕ

Обвинителят от Бургаската апелативна прокуратура Любомир Петров поиска от Бургаския апелативен съд да намали наказанията на четиримата обвиняеми по делото за нарколабораторията в с. Изворище. На 7 декември 2005 г. състав на Бургаския окръжен съд, начело със Събчо Събев, постанови, че Петър Филипов, Генчо Харизанов, Красимир Кънчев и Юлиян Трайков трябва да лежат по 17 години и да платят глоби от по 250 000 лева. Съвсем естествено защитата обжалва първоинстанционните присъди, а Бургаският апелативен съд реши, че въззивното дело ще протече в едно-единствено заседание.
В сряда (29 ноември), съвсем изненадващо за съдебните репортери, прокурор Любомир Петров поиска наказанията на четиримата подсъдими да бъдат намалени. Според него наркобароните от Изворище трябва да лежат по 12-13 години зад решетките и да платят по 70 000-80 000 лв. глоба. Малко по-късно обаче се разбра, че тази крачка назад никак не е случайна.
В хода на заседанието защитата поиска от апелативните съдии да върнат делото в Бургаския окръжен съд за ново гледане от друг състав. Според адвокатите на четиримата, в хода на предварителното разследване и на първоинстанционния процес са допуснати редица процесуални нарушения. Освен това, заявиха адвокатите на четиримата, по уредите в нарколабораторията няма нито един отпечатък на някой от обвиняемите. По дрехите, с които Трайков, Харизанов, Кънчев и Филипов са били облечени в момента на задържането им, не са открити никакви следи от дрога. И накрая - четиримата не са арестувани в лабораторията, а край постройката, в която са били инсталирани производствените мощности.
Единственият, който направи по-сериозен опит да обори тезата на защитата, бе Иван Цветков, началник на сектор Трафик на наркотични вещества в НСБОП (днес ГДБОП) по време на операцията през юли 2005 година. В сряда той обясни пред съда, че нарколабораторията е била под постоянно наблюдение в продължение на три денонощия. Освен това при разработката са използвани специални разузнавателни средства, които недвусмислено доказват вината на четиримата.
На това място е изсоляван амфетамин, т.е. течната амфетамин база е превръщана в прахообразно вещество - обясни Иван Цветков. - Процесът изисква използването на големи количества органични разтворители и при него се отделя много силна миризма. В същото време помещението е тясно - не повече от четири квадратни метра, и затова обвиняемите са излизали през десет минути на чист въздух. Именно това е причината, поради която те бяха арестувани на двора, а не вътре, заяви още антимафиотът, след което обясни: Липсата на следи от наркотици по дрехите на четиримата обвиняеми се дължи на високите летни температури, когато летливите вещества се изпаряват с много голяма скорост.
Нарколабораторията в с. Изворище бе разбита при специализирана акция на НСБОП и РДВР-Бургас на 3 юли 2003 година. По време на обиска антимафиотите и ченгетата иззеха 20 кг амфетамин, прекурсори за синтез на синтетичната дрога, куп лабораторни уреди и стъклария, както и три леки автомобила, с които дрогата е била транспортирана до Турция.
В сряда (29 ноември) единствено Петър Филипов се призна за виновен и помоли съда да намали наказанието му. Останалите трима - Генчо Харизанов, Юлиян Трайков и Красимир Кънчев, не се признаха за виновни и поискаха от съда да ги оправдае. Председателят на съдебния състав Асен Гюзелев обяви, че съдът ще се произнесе присъда в законоустановения 30-дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във