Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРОР ОТ ПЕТРИЧ НАКАЗАН ЗА НЕМАРЛИВОСТ

Още един прокурор отнесе наказание забележка заради проявена немарливост към служебните си задължения. Обвинителят от Районната прокуратура в Петрич Стоян Дундев бе санкциониран, защото допуснал подсъдим да лежи 25 дни повече в затвора.
На 1 декември 2006 г. в местния районен съд започнал процесът срещу Георги Кютукчиев, който е обвинен в незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси. За прокурор по делото бил определен Стоян Дундев. Подсъдимият имал множество присъди за различни престъпления.
Още на първото заседание Кютукчиев поискал процесът да се гледа по т.нар. съкратена процедура, т.е. той се признава за виновен и приема всички събрани доказателства без възражения. При това положение слугите на Темида не изслушват свидетели и вещи лица, а директно пристъпват към пледоарии и после произнасят решение.
В заключителната си реч пред съда обаче прокурорът Дундев направил съществен процесуален гаф. По закон той е бил длъжен да поиска от съда да кумулира всички предишни присъди на подсъдимия в една обща (обикновено по-голяма). Освен това обвинителят е трябвало да каже дали да се приспадне от присъдата времето на предварителното задържане на Кютукчиев.
Вместо това Стоян Дундев пледирал на подсъдимия да бъде наложена само... глоба. В резултат на грешката му се стига до неправилно групиране на всички присъди на Кютукчиев и той останал в ареста 25 дни повече.
Фалът на обвинителя е забелязан от заместник районния прокурор на Петрич Ирина Арменова. Тя праща веднага писмо до местния затвор, в което заповядва подсъдимият веднага да бъде освободен. После привиква Дундев на разговор. Като не получава задоволително обяснение за грешката, Арменова инструктира подчинения си как да пооправи положението, за да не бъде прокуратурата уязвима от съдебни искове на Кютукчиев.
Според указанията Дундев трябва да внесе в съда втори, вече правилен, вариант за кумулиране на присъдите на подсъдимия. На 9 януари 2007 г. той изпълнил инструкциите. Делото е насрочено за 18 май.
Но и тогава прокурорът извършил глупост. Вместо да подкрепи написаното в молбата си от януари, Дундев отново се връща към старото предложение, а именно да се наложи глоба, но към наказанието да се прибавят и 25 дни арест. Съдът уважава искането му.
Така наред с Дундев и съдът се присъединява към сгафилите, защото е издал присъда, която е незаконосъобразна. Прокурорът обаче е имал още една, последна възможност да разреши казуса - да протестира решението на Районния съд в Петрич пред Благоевградския окръжен съд. Но той даже и това не прави.
Какво става оттук нататък с присъдата на Кютукчиев никой не знае. За гафа на Дундев обаче узнава районният прокурор на Петрич Лидия Манолова, която със заповед от 27 август 2007 г. налага дисциплинарно наказание забележка на подчинения си.
Това не е първото прегрешение на Дундев. През 2005 г. като следовател в Окръжната следствена служба (ОСлС) в Благоевград той загуби две дела - за рекет срещу Спас Ляпчев от санданското с. Катунци, и за изнасилване - срещу покойния вече Васил Горчев-Кьоравия.
Делата са били на отчет на Дундев и Здравко Бакалов. През юли 2005 г. станало ясно, че и двете са изчезнали от архива на ОСлС-Благоевград. Заради необяснимата им липса шефът на Окръжната прокуратура в града Ради Тодоров е сезирал Върховната касационна прокуратура, но и до днес не е ясно къде са папките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във