Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРОР ПРОСПИВА ДЕЛА В... АВТОБУС

Прокурор чешит от Районната прокуратура в Разлог е на път да съблече завинаги тогата заради нарушения на дисциплината в съда.
На заседанието си на 28 януари (сряда) Висшият съдебен съвет (ВСС) откри дисциплинарно производство срещу прокурора Валентин Михов за системно неспазване на сроковете за движението на делата. Проверката, извършена през януари 2009 г., е обхванала организацията на административната дейност и движението на прокурорските преписки в Районна прокуратура-Разлог.
Инспекторите са констатирали още, че прокурорът неоправдано е бавил възложените му наказателни производства, нарушавал е правилата на професионалната етика и е накърнявал престижа на съдебната власт.
До момента прокурорът не се е произнесъл по възложени му през декември 2007 г. 48 спрени наказателни производства. Същевременно е възроптал пред ръководството, че въобще са му възложени. През 2008 г. не се е явил безпричинно в две съдебни заседания, проведени през месеците юли и октомври. Освен това четири пъти през 2008 г. и един път през тази година не се е явил на работа. Прокурорът обяснил неявяването си в съдебни заседания, закъсненията за работа и забавеното произнасяне по преписки и дела с това, че е заспал в автобуса, с продължителен обяд, че е бил зает с благотворителни и църковни дела, че не умее да работи с компютър. А понякога просто забравял, че има дело...
Магистратът показал своята странност още в първия си работен ден. Както установила проверката, той е закъснял с два часа и половина за процедурата по встъпването си в длъжност като прокурор, като през това време са го чакали гости от следствието и съда. Той е обяснил закъснението си с неотложни лични ангажименти.
Ексцентричният прокурор нашумя в Югозападна България, след като миналата година в.Струма публикува периодично материали, разкриващи странностите му. Инспекторите признаха, че всъщност една от тези статии в регионалното издание е предизвикала проверката на ИВСС. Според въпросната публикация - от февруари 2008 г., разложкият прокурор без разрешение облякъл тогата на свой колега и се опитал да го замести в съдебната зала.
Той заявил, че няма процесуални пречки да бъде даден ход на делото и започнал да диктува на съдебния секретар какво да запише в протокола.
Невярваща на очите си, съдията Полежанова направила безуспешен опит да спре колегата си, като му обяснила, че диктуваният текст няма нищо общо с предмета на делото, което тече, но Михов настоял протоколирането да продължи. В същия момент в залата влязъл колегата му, натоварен с делото.
Той се опитал да изясни защо Михов е с неговата униформа и по какви причини води процеса, при което Михов започнал да му крещи. Граждани, които станали свидетели на драмата в залата, извикали съдебната охрана, за да разтърве разгорещените магистрати.
В друг случай се описва как районният прокурор се самосезирал, след като видял ученички да дефилират като мажоретки на общоградско тържество в униформи, които не отговаряли на разбиранията на магистрата за морално поведение...
Прокурор Михов работи в разложката прокуратура от 2007 г. и е заплашен от дисциплинарно уволнение, ако се приеме предложението за наказание, което внесе в сряда Инспекторатът към ВСС. А със заповед на административния ръководител на РП-Разлог вече му е налагано дисциплинарно наказание порицание, което е потвърдено и от ВСС. Жалбата на прокурора срещу това решение на ВСС пък е отхвърлена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във