Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокурор за пет години в затвора!

Софийският градски съд (СГС) наказа в петък (13 май) с пет години и шест месеца лишаване от свобода бившия прокурор от Плевен Георги Велков, съобщи Софийската градска прокуратура (СГП). Съдът тикна за четири години зад решетките и неговия съучастник - плевенския бизнесмен Илиян Михайлов.
Освен със затвор бившият магистрат е наказан да плати глоба от 10 хил. лв. и е лишен от право да заема държавна длъжност и от право да упражнява професията си за три години. Михайлов пък трябва да плати 8000 лв. и е лишен от право да заема държавна длъжност и да упражнява професия за срок от две години.
Велков и партньорът му бяха арестувани в края на октомври 2009 г. с подкуп от 23 000 лв. при съвместна акция на Софийската градска прокуратура, ДАНС и МВР. Двамата поискали и приели 25 хил. лв. от управителя на Плевенски хляб ЕООД Йоско Исаев. Сумата е била предназначена, за да се потули дело срещу Исаев.
Изнудваха ме да плащам на прокурор Георги Велков, три пъти съм му давал пари, заяви след ареста на магистрата Исаев. Бизнесменът Михайлов пък обвиняваше Исаев, че е организирал задържането и инсценирал подкупа, за да ги отстрани от дело за измама. Според думите на хлебния шеф той неведнъж е давал пари на прокурора, за да бъде спряно съдебно дело, в което подсъдим е и Илиян Михайлов. За 2008 и 2009 г. това се е случвало три пъти. Първата сума Исаев е дал през декември 2008 г., а последната - вечерта преди ареста на магистрата. Потърпевшият Исаев обяснява, че общата сума, която връчил на прокурора, била 35 хил. лв., които му трябвали за джип. Йоско Исаев съобщи още, че разполага с любителски записи на разговори, в които Михайлов му искал пари пак за прокурор Велков. Съдът обаче в крайна сметка е признал само рушвет за 25 000 лева.
На 1 юли 2010 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно Велков за нарушение на Етичния кодекс на магистратите. Осъждането на прокурор звучи като сензация, тъй като осъдителните присъди срещу магистрати са рядко, да не кажем, непознато явление в българската действителност. Но нека не избързваме - предстои присъдата да бъде потвърдена или отхвърлена на още цели две инстанции. Друго подобно дело за подкуп - това срещу прокурор Ангел Дончев, се влачи вече трета година по инстанциите. Така че до края на случая Велков- я камилата, я камиларят...

Facebook logo
Бъдете с нас и във