Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРОРИ НА ОПАШКА ПРЕД СКАМЕЙКАТА В СЪДА

Двама прокурори вече тръпнат преди срещата си с Темида, този път обаче в ролята на обвиняеми. В петък (20 юли) Софийската градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийския градски съд (СГС) срещу Боян Тошев и Георги Манасиев. Заедно с тях на подсъдимата скамейка ще застане и варненският бизнесмен Владислав Марчев.
Срещу прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Боян Тошев е повдигнато обвинение по чл.304б, ал.1 от Наказателния кодекс, който гласи: Който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице или чуждо длъжностно лице във връзка със службата му и посредством злоупотреба със служебното положение, включително съдия, съдебен заседател, прокурор или следовател, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.
Колегата му от Варненската районна прокуратура Манасиев ще отговаря по чл. 304б, ал. 2 от НК: Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е неследваща се облага на лице, което твърди, че може да упражни влияние, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до три хиляди лева.
Срещу Марчев е повдигнато обвинение по чл.305а от НК, който гласи: Който посредничи да се извърши някое от деянията по предходните членове, ако това не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева.
Тримата бяха арестувани на 5 април в заведение край столичната Съдебна палата. Тогава на бял свят излезе и корупционната схема, в която са участвали.
Предисторията започва на 26 февруари, когато главният прокурор Борис Велчев обяви конкурс за поста шеф на Варненската районна прокуратура. За мястото кандидатстваха шестима души, единият от които е Георги Манасиев. За да е сигурен, че ще спечели, той се свързал с колегата си Боян Тошев от отдел Инспекторат към ВКП и обещал да му плати 15 000 евро (на два транша от по 7500 евро), ако му съдейства. Въпреки че изборът въобще не зависи от Тошев, той се нагърбил да помогне.
Няколко дни преди ареста Георги Манасиев дал на Боян Тошев 7500 евро, като двамата се уговорили вторият транш да бъде изплатен на 5 април в заведението Камината до Съдебната палата. Според източници на Параграф 22 варненският обвинител връчил парите на посредника Владислав Марчев, но бизнесменът така и не успял да ги даде на върховния прокурор. Тримата бяха задържани, след като в продължение на месец са били подслушвани.
Съдбата на още няколко магистратски дела също ще бъде решена в близките дни. Едно от тях е срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев. Параграф 22 научи, че до края на месеца СГП ще внесе обвинителния акт в СГС.
Предстои да му бъде повдигнато обвинение през следващата седмица по чл.289 от Наказателния кодекс, който гласи: Който склонява длъжностно лице от разследващите органи или от прокурорските или съдебните органи да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, се наказва с лишаване от свобода до пет години или с пробация, или с обществено порицание. Наказателното производство срещу него бе образувано на 10 октомври 2006 година.
Престъпленията на Славчо Кържев лъснаха след ревизията, която бе извършена в Софийската районна прокуратура. Според доклада на проверяващите прокурори са постановявали актове в противоречие с вътрешното им убеждение след устно разпореждане на районния прокурор Славчо Кържев, които разпореждания са изпълнявали поради страх за професионалното им развитие.
Преди обаче обвинителният акт да бъде внесен в съда, прокуратурата трябва да предяви материалите на Кържев и адвокатите му и чак след това томовете с доказателства ще се озоват в СГС.
През годините на своето съществуване Параграф 22 неведнъж е писал за процесуалните безобразия в СРП, извършени под ръководството на бившия й началник Славчо Кържев. Като се започне от делото срещу покойния Илия Павлов, който през 1999 г. - като президент и собственик на ЦСКА, бил измамил Селтик, продавайки му Стилян Петров, и се стигне до чадъра, отворен от Кържев над един негов подчинен, който преди около две години бе уличен, че в периода 2000-2005 г. умишлено е забавил над... 3000 преписки, следствени дела и полицейски дознания.
Славчо Кържев напусна доброволно съдебната система на 25 май 2006 година. Параграф 22 научи, че малко след това той е започнал работа в кантората на адвокат Тодор Батков.
До края на месеца и друг обвинител ще се упъти към Темида. Софийската градска прокуратура (СГП) ще внесе обвинителния акт срещу бившата окръжна прокурорка на Разград Елена Хаджидимитрова. През лятото на 2006 г. тя също доброволно напусна съдебната система.
На 3 януари т.г. СГП образува досъдебно производство срещу нея. Според държавното обвинение, в периода април 1992 г. - юни 2006 г. Хаджидимитрова е пропуснала да изпълни своевременно длъжностите си, които й е налагала службата, относно наказателно преследване по 36 следствени дела, шест дознания, 21 акта за начет, 220 преписки и не е завела други 90 преписки.
Хаджидимитрова ще отговаря по чл.288 от НК, който гласи: Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
Както в случая с Кържев, така и при Хаджидимитрова нарушенията излязоха на бял свят по време на ревизията за работата на прокуратурата за последните пет години, която бе разпоредена от главния прокурор Борис Велчев през пролетта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във