Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРОРИ СЕ ДЪНЯТ ОТ ОБИКНОВЕНА АЛЧНОСТ

Двама прокурори се озоваха зад решетките след скандална сделка помежду им за титулярно прокурорско място. Обвинителят от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Боян Тошев и прокурор от Районна прокуратура - гр. Варна, Георги Манасиев бяха арестувани в четвъртък (5 април) за взимане и даване на подкуп. Заедно с тях е задържан бизнесмен от Варна с фамилия Марчев, който е бил посредник на сделката.
Това е вторият случай на задържани обвинители, след като влезе в сила четвъртата поправка в конституцията. Според промените вече не се иска разрешение на Висшия съдебен съвет за сваляне на имунитета на магистратите и за тяхното задържане. Пръв зад решетките попадна заместник районният прокурор на Оряхово Димитър Викентиев.
Незаетото място за районен прокурор на Варна стана причина двамата обвинители да отворят кесията с парите. Конкурсът за поста бе обявен на 28 февруари от главния прокурор Борис Велчев. Шестима души подават документи за участие в изпита. Сред тях е и Георги Манасиев. Вместо да чака резултатите от конкурса, той решава да си купи поста и за целта се свързва с колегата си във ВКП Боян Тошев.
Двамата се виждат веднъж, а после втори път - в четвъртък. Към 15 ч. търговците от храма на Темида се видели, за да уредят финансово проблема. Само час по-късно държавното обвинение спешно събра медиите на брифинг, за да съобщи за ареста им. В рамките на десетина минути говорителят на главния прокурор Маргарита Попова разказа за случая. По време на пресконференцията стана ясно, че Манасиев е дал на Тошев подкуп, а в замяна обвинителят от ВКП е обещал да помогне на мераклията да спечели свободното ръководно място. Попова не каза какъв е размерът на рушвета, но по неофициална информация става дума за два транша от по 7500 евро всеки. Общата сума на далаверата е 30 000 лева. Арестът е бил осъществен, след като в продължение на няколко дни двамата са били подслушвани.
Конкурсът за районен прокурор на Варна е грубо опорочен, поради което предстои главният прокурор Борис Велчев да назначи нов, заключи Попова. Тя напусна залата за пресконференции, без да отговори на няколко важни въпроса - дали двамата са задържани в момента, в който са си предавали парите, или пък са били намерени в Тошев, белязани ли са били банкнотите, откъде и как е получен сигналът за рушвета, за да се използват специални разузнавателни средства, свързвал ли се е Манасиев с членове на конкурсната комисия, от които е искал подобна услуга.
След брифинга журналистите се втурнаха към кабинета на главния прокурор Борис Велчев, за да търсят отговори на неизяснените въпроси. Обвинител №1 внесе яснота само по един от тях - Боян Тошев не е бил член на конкурсната комисия, която е трябвало да проверява работите на кандидатите за поста районен прокурор на Варна. Предстои да се изяснява каква е връзката между тях двамата, допълни Велчев.
Тошев и Манасиев са задържани с прокурорско постановление за 72 часа. Те се намират в ареста на Националната следствена служба. Тепърва органите на досъдебното производство ще анализират всички събрани доказателства и материали. Срещу двамата ще бъде повдигнато обвинение по чл.304б от Наказателния кодекс, който гласи: Който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице или чуждо длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева.
Боян Тошев и Георги Манасиев са стари познайници и на медиите, и на магистратите. На 29 януари 2003 г. Георги Манасиев бе нападнат и наръган с нож в бедрото от неизвестни лица. В деня, в който се случи инцидентът, ръководството на ВКП обяви, че той е новият и.д. районен прокурор на Варна. През 2005 г. на поста бе назначен титуляр - Диян Долапчиев. Но на 12 февруари тази година той подаде оставка заради открити нарушения в районната прокуратура в черноморската столица.
Шум около Манасиев се вдигна и на 2 юни 2005 г., когато петима прокурори членове на Висшия съдебен съвет внесоха искане за образуване на дисциплинарно производство срещу него.
Покрай скандалния прокурор за наказание бе предложен и бившият апелативен прокурор на Варна Васил Миков (сега той е във ВКП). Вината на Миков, според петимата обвинители членове на ВСС, се състоеше в това, че не е упражнил контрол над районния прокурор Георги Манасиев по преписка за 570 мастербокса с фалшиви цигари Асос, заловени през ноември 2004 година. Тогава подчинената на Манасиев и наблюдаващ прокурор по делото за ментетата - Сияна Генадиева, освободи цигарите и те бяха върнати на собственика им.
На 1 февруари 2006 г. ВСС отказа да накаже Васил Миков. На 28 февруари 2006 г. пък кадровиците на Темида наложиха порицание на Манасиев за занижен контрол над подчинената му прокурорка. А самата Сияна Генадиева не бе предложена на каквото и да е дисциплинарно наказание.
Боян Тошев също е минал през дисциплинарките на ВСС. На 25 март 2005 г. тогавашният главен прокурор Никола Филчев внесе искане във ВСС за налагане на дисциплинарно наказание понижаване в длъжност за две години на Тошев за корупционни действия.
Тошев бе уличен за действия, в които беше замесен и шефът на Военноапелативния съд ген. Веселин Пенгезов. През 2004 г. избухна скандал за 1 млн. лв., които фирма Пламс 2001 поиска да получи от друга фирма - гръцката Лулис Мел. Софийският градски съд отхвърли иска. Компанията обжалва решението пред Софийския апелативен съд. Докато делото бе висящо пред въззивната инстанция, адвокатът на Пламс 2001 Борян Кръстев се свързал с прокурора Боян Тошев с молба да му помогне. Тошев обяснил, че има на разположение генерал, който може да уреди въпроса.
През юли 2005 г. на закрито заседание Софийският апелативен съд реши, че Пламс 2001 може да си вземе милиона. Преди това чрез специални разузнавателни средства са засечени интензивни разговори между ген. Пенгезов и Тошев, които доказвали, че става въпрос за корупционно поведение и уговаряне на делото.
На 17 март 2006 г. обаче ВСС прекрати дисциплинарното производство срещу Тошев заради изтичане на едногодишния давностен срок от извършване на престъплението.
По онова време България вече има нов главен прокурор - Борис Велчев. Той премести Боян Тошев от отдел Следствен в Инспектората на ВКП - органа, който проверява работата на всички прокурори. Парадоксално е, но Боян Тошев бе определен от заместник главния прокурор Валери Първанов за ръководител на екипа, който да извърши ревизия на преписките и делата в Софийската районна прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във