Параграф22 Weekly

Заради наплива от бежанци:

Прокурорска жега по границата

Бежанска вълна на прага на България все още няма, но нейния тътен вече се долавя. Всеки Божи ден на браздата с Турция биват засичани между 50 и 60 чужденци, сочат данните на МВР от тази седмица. Това е десет пъти под възприетия международен норматив, за да се говори за бежанска вълна - 500 бежанци да преминават границата на ден. Но властите продължават да се подготвят за задаващото се цунами от хора откъм Сирия и Северна Африка.


Прокуратурата започна да пренасочва свои кадри към пограничните райони, болнични заведения вече се подготвят да пращат лекари по местата, където са лагерите, започна отваряне на нови лагери за чужденци.


Лошото е, че - поне на този етап, не можем да очакваме помощ от Брюксел, на каквато всички се надяваха, и ще трябва сами да се оправяме в сложната ситуация. Очаквано беше


напливът на бежанци

да увеличи значително работата на прокуратурата в пограничните райони с Турция. Още в първите си работни дни след лятната пауза главният прокурор Сотир Цацаров е бил алармиран от своите подчинени за необичаен скок на досъдебните производства в районните магистратури в Елхово и Свиленград.


Според публикуваната в началото на седмицата от ВКП статистика работата в пограничните райони по дела за преминаване на държавната граница без разрешение на съответните органи и незаконно превеждане на лица през границата е нараснала в сравнение с миналата година. В районната прокуратура в Свиленград например този вид производства са се увеличили с над 75 на сто, а в прокуратурата в Елхово те са седем пъти повече спрямо същото време през 2012 година.


Общо в двата града от началото на годината досега са образувани над 1400 дела, съобщи от прокуратурата. За същия период през миналата година двете прокуратури са имали общо 500 такива разследвания. В Елхово въпросните производства са скочили от 102 на 737, а в Свиленград - от 398 на 697.


Според конституцията не се наказва този, който влезе в страната, за да се ползва от правото на убежище. В случая с бежанците от Сирия и Северна Африка става дума за хора, преследвани за техните идеи, убеждения и международно признати права и свободи. Въпреки това обаче прокуратурата е длъжна да образува разследване по всеки такъв случай и да изясни дали става въпрос именно за търсене на убежище, обясниха от държавното обвинение. Заради лавината от дела главният прокурор Сотир Цацаров е наредил шефовете на апелативните прокуратури в Пловдив и Бургас още тази седмица да командироват обвинители и служители в Свиленград и Елхово. Тепърва ще се изяснява колко хора точно са нужни. В началото на месеца


МВР затегна контрола

nbsp;


на границата с Турция и Гърция, след като Съветът по сигурността към МС прие план за справяне с бежанската вълна. На последното си заседание миналата седмица правителството отпусна 565 000 лв., които чрез МВР ще бъдат предоставени на Агенцията за бежанците.


Петте бежански лагера в страната са препълнени - там има над 3 хил. бежанци, съобщи миналата седмица председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров. Има три лагера към Държавната агенция за бежанците - в село Баня, в София и в село Пъстрогор, а два от бежанските лагери са към Дирекция Миграция на МВР - в Бусманци и Любимец.


Тъй като наличните места за приютяване на бежанци няма да стигнат, някои стари казарми се пригаждат за приемане на чужденците. Освен това няколко хотели от ниска категория, собственост на държавни предприятия в София, също се подготвят да поемат част от хората, настанени в столичния дом в квартал Овча купел. До края на годината в тях ще бъдат преместени 500 души.


Три нови пункта за престой на бежанци вече са открити и в Бургаската област, информира областният управител на Бургас Павел Маринов. Те се намират в граничната зона на Малко Търново и на пристанищата в Царево и Бургас. В пунктовете за временен престой бежанците ще получават първа помощ, ще се установява и самоличността им. На тези места е предвидено разкриване на ГКПП, на които да се установява самоличността на лицата, които преминават границата, и на същото място трябва да бъдат организирани пунктове за приемането им.


Междувременно вътрешният министър Цветлин Йовчев , навръх 9 септември, се срещна в Брюксел с комисаря по вътрешните работи на ЕК Сесилия Малмстрьом. Те са обсъдили ситуацията по българо-турската граница и мерките, които предприема правителството по отношение на нашествието от Сирия. След срещата разбрахме, че помощта, на която може да разчита България от Брюксел за справяне със сирийските бежанци, ще е предимно експертна. Едва при по-сериозна бежанска вълна ще очакваме и осезаема финансова подкрепа.


Техническата помощ, която очакваме да получим от европейската служба за бежанците и от граничната агенция Фронтекс, ще е най-вече по линия на приемане на хората, превод при провеждането на интервютата с тях и съдействие при оформяне на документите им. На този етап обаче не можем да разчитаме на значителна финансова подкрепа, защото в бюджета на Еврокомисията не са останали много пари за подобни цели, обясни Цветлин Йовчев. Така страната ни ще трябва да се справи сама с настаняването на бежанците. Миналата седмица министър Йовчев обяви, че до края на годината може да се наложи България да осигури подслон на около десет хиляди бежанци, но временните центрове вече са препълнени.


През тази седмица в медиите се появиха информации, че около петдесет нелегални имигранти от различни националности са започнали


гладна стачка

nbsp;


в Дома за временно настаняване в Бусманци, който е под управлението на дирекция Миграция на МВР. Там хората пребивават, докато текат производствата срещу тях. Според информациите бежанците били недоволни от отношението на управата на дома към тях. Сред оплакванията на имиграните е, че не ги пускали да излизат извън дома и че разглеждането на молбите им за убежище се бавели с месеци.


Ден преди това пък 32-ма сирийци обявиха гладна стачка в изолатора в с. Любимец. Директорът на домовете за временно настаняване в Бусманци и в Любимец - комисар Йотко Андреев , обаче отрече да е имало стачки. Според него част от чужденците искали да се върнат по родните си места, но за целта имало дълга процедура и в знак на протест срещу нея изхвърляли одеала и дюшеци през прозорците.


По последни сведения до края на август почти 3400 души нелегално са преминалите границата само за тази година. Над 1400 от тях са от Сирия. За цялата минала година броят им е бил общо 1387. Очаква се до края на тази година броят на чужденците да нарастне до около 10 000 души. Това поставя страната пред много тежка ситуация, тъй като бюджетите на ведомствата, грижещи се за имигрантите, няма да стигнат.


nbsp;


nbsp;ЗдравеопазванеВоенномедицинската академия се подготвя за евентуална бежанска вълна в България, съобщи във вторник (10 септември) директорът на болничното заведение ген. Стоян Тонев.Той уточни, че екипи участват активно в медицинското осигуряване на бежанските лагери. Бежанците са млади, интелигентни хора, знаещи езици. Като цяло характерни са изтощението, обезводняването, хипертоничните кризи, дребните наранявания. Ние им оказваме помощта, която е необходима, но тук по-скоро въпросът е за една превенция на епидемии от инфекциозни заболявания, но засега нямаме данни нито между възрастните, нито между децата за такъв проблем. Нямаме данни и че някой е пострадал от химическата атака, обясни Тонев. Два медицински екипа от Военномедицинската академия имат готовност, ако се наложи, да заминат за военни болници в Йордания, за да помагат на сирийските бежанци там.


Помощ отвънВ извънредни ситуации с наплив на бежанци помощ може да се очаква от базирана в Малта Европейска служба за подкрепа в областта на убежищата, която е в ресора на еврокомисаря Сесилия Малмстром.Службата има за цел да подготви общите правила за работа с бежанци. В бъдеще правилата трябва да бъдат еднакви за всички страни от Европейския съюз, защото сега се различават в отделните държави. Но когато има голям приток на бежанци, след като съответното правителство поиска, службата оказва спешна помощ, като изпраща екипи експерти в засегната страна. Досега такава помощ е оказвана на Гърция и на Люксембург.В Гърция мисията на експертите е започнала през 2011 г. и ще приключи в края на следващата. Те помагат на гръцките власти за подобряване на съществуващата система за прием и обработка на бежанци и за решаване на натрупалите се случаи. В Люксембург службата е изпращала експерти в началото на миналата година, когато изведнъж там се увеличил много броят на молбите за убежище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във