Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокурорска сурвачка за Големия Маргин

Спецсъдът, в чиято компетентност са всички дела за организирана престъпност, вече се сдоби с първия си клиент. Това стана ясно, след като в края на миналата седмица Софийската градска прокуратура (СГП) прати новогодишно послание до стария си пациент Красимир Маринов- Големия Маргин с ново обвинение.


Според СГП в периода от август 2009 г. домай 2010 г. в курортен комплекс Слънчев бряг Маргина и ромският бос Стефан Бонев (Сако) съ събрали организирана въоръжена престъпна група, създадена с користна цел съгласувано да разпространява в страната наркотични вещества( чл.321, ал.3 пр.1, пр.2, пр.3 ал.7, т.1 вр. ал.1, пр.1 и пр.2 НК). В официалното съобщение на градските прокурори се уточнява, че се прецизират обвиненията към още 14 нейни членове.


Всъщност


прокуратурата сурвака Красимир Маринов

със стари наричания, които са още от януари 2010 година. Както е известно, 2010-а потръгна зле за братята Маринови. Най-напред бяха обвинени за убийството на радиоводещия Борис Цанков. Той беше гръмнат от неизвестен килър посред бял ден в центъра на столицата на 5 януари същата година. Обвинението срещу Красимир и Николай Маринови дойде едно денонощие след това покушение. Прокуратурата твърдеше, че в периода от ноември 2009 г. до 5 януари 2010 г. братята са подбудили неустановен извършител умишлено да умъртви Борис Цанков (обвинение по чл. 116, 115 от НК). Законът предвижда наказание лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. МВР предприе тогава операция по издирване и залавяне на обвинените, като вкара в действие и спецбойците от СОБТ. Те пораздрънкаха оръжие, претърсиха различни адреси и хванаха Големия Маргин... в спа центъра на комплекс Царско село, където той нагряваше дископатичния си кръст. Три дни след ареста му на 9 януари Софийският градски съд прецени, че обвинението е представило достатъчно доказателства, че братята са поръчители на убийството на Боби Цанков. Големия Маргин беше оставен в ареста. На 14 януари обаче Софийският апелативен съд отхвърли всички улики на държавното обвинение. През свидетелската скамейка преминаха за разпит близките и охраната на Цанков, но не дадоха никакво основание на магистратите да възприемат тезата на обвинението, че Маргините са поръчители на покушението и Красимир Маринов бе освободен с най-леката мярка за неотклонение - подписка.


Точно в този момент


прокуратурата отново размаха сурвачката

nbsp;


с друго обвинение срещу Маринов - че в периода от 1 декември 2009 г. до 7 януари 2010 г. той организирал и ръководил престъпна група за разпространение на наркотици, в която съучастниците му Стефан Бонев-Сако, Александър Кукурин, Сокол Димитров, Андрей Начев, Траян Златков. Прокуратурата тогава обяви, че има и други, още неиздирени лица, съпричастни към действията на групата. Маргина влезе в ареста за 72 часа.


На 17 януари, когато се проведе поредното заседание за гледане на мярката на Маринов по делото за организираната група, съдията Иван Стойчев от Софийския градски съд освободи Големия Маргин. Причината бе, че основният свидетел на обвинението срещу Красимир Маринов беше вечният прокурорски очевидец Тихомир Георгиев - Боксьора. В мотивите си да пусне Маргина съдията Стойчев посочи, че Георгиев цинично е използвал прокуратурата, за да облекчи положението си. Обясненията на Георгиев са с твърде ниска степен на достоверност, записа още съдията.


Веднага след заседанието на СГС прокуратурата обяви, че в тридневен срок ще протестира решението на СГС пред Софийския апелативен съд. Апелативните магистрати също отхвърлиха тезите на обвинението и така казусът стигна и до Върховния касационен съд. Държавното обвинение поиска ВКС да възстанови разследването срещу Големия Маргин за ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици, като изтъкна, че разполага със секретна информация от анонимен свидетел.


През юли миналата година ВКС уважи искането на прокуратурата. Държавното обвинение изглежда здраво е работило върху материалите по делото и поднови атаката си срещу Красимир Маринов като бос на група за разпространение на дрога.


В претопленото обвинение има промяна

в сравнение с това от януари 2010 година. Набива се в очи фактът, че прокуратурата е коригирала времетраенето на престъпната дейност на групата - тя вече е текла от август 2009 г. - май 2010 година. В старото обвинение се сочеше, че Маргина и Сако са работили съвместно малко повече от месец - от 1 декември 2009 г. до 7 януари 2010 г., а този период почти съвпадаше с времето, през което братята Маринови са решавали и съдбата на Боби Цанков. Локализирано е и мястото на действие на групата им - в курорта Слънчев бряг.


Логичен е въпросът каква ще е съдбата на Красимир Маринов след сегашното обвинение. За Параграф 22 говорителят на СГП Маргарита Немска съобщи, че задържане под стража не е актуална за Маргина мярка, тъй като след предявяването на обвинението той е предоставил постоянен адрес за кореспонденция и ще бъде на разположение на разследващите. Говорителят на СГП уточни още, че в досъдебната си фаза разследването на групата на Маргина ще бъде приключено от Софийската градска прокуратура. Това изисква sect;9, ал.2 от преходните и заключителните разпоредби на НПК, където се посочва, че неприключилите досъдебни производства се довършват от органите на досъдебните производство, пред които са висящи преди влизането в сила на този закон. След това делото ще бъде пратено по компетентност на специализирания съд, където се гледат процесите по чл. 321 от НК за организирана престъпна група.


Любопитно е каква ще е съдбата на материалите по делото срещу Стефан Бонев - Сако, който вече беше обвинен заедно с още 12 души за организиране на група за разпространение на дрога. Освен Сако към отговорност бяха призовани Ивайло Стойнов, Милен Алексиев, Стефан Гевгелийски, Иво Дионисиев, Георги Гълъбов, Теодор Велков, Томи Томов, Анатолий Янакиев, Тихомир Георгиев- Боксьора, Александър Кукурин-Дългия, Андрей Начев и Сокол Димитров. Обвинителният акт беше готов още през май 2011 г., но така и не стигна до съда. По всяка вероятност и то ще се прехвърли в спецсъда.


Засега


прокуратурата губи битката с братята Маргини

Големия Маргин и брат му Николай вече бяха оправдани в основния процес започнал през далечната 2006 г. - за замислените убийства на о.з. ген. Любен Гоцев, на гръмнатия Иван Тодоров - Доктора и на покойният вече финансист Никола Дамянов. През юни 2010 г. Софийският градски съд оправда братята за поръчителство на покушенията, а на 16 март 2011 г. Софийският апелативен съд потвърди тази присъда. Но Николай Маринов продължава да е в неизвестност. Той изчезна на 6 януари 2010 г., когато заедно с брат му бяха обвинени за покушението на Боби Цанков. Последното свидетелство за него е от 8 януари 2010 г., когато защитникът му Людмил Ангелов съобщи, че в телефонен разговор клиентът му е изказал желание да се предаде в ръцете на градския прокурор Николай Кокинов във връзка с обвиненията за подготовката на покушението. Това не се случи, а слуховете пратиха Малкия Маргин в странство, въпреки че му бе забранено да напуска страната ни. Оттогава Николай изчезна и според мълвата се подвизава в ЮАР. Преди десетина дни шефът на Главна дирекция Борба с организираната престъпност Станимир Флоров заяви в интервю, че ГДБОП е сериозна служба и знае къде се намира Маринов в момента. Единствената пречка той да се озове у нас е, че европейската заповед за арест не е валидна за тази държава.


Остава въпросът дали и европейската заповед за задържане все още е валидна, след като всички обвинения срещу братята досега паднаха в съда. Прави впечатление, че Малкия Маргин не фигурира сред обвиняемите по новото дело срещу брат му. Защо и на каква цена Малкия е извън подозрение и защо все пак го издирват официално може да е абсурден въпрос, чийто отговор обаче се надяваме да прозвучи в спецсъда, когато актът срещу Красимир Маринов и групата му бъде внесен...

Facebook logo
Бъдете с нас и във