Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокурорската мъка битова престъпност

През септември миналата година вицепремиерът Цветан Цветанов стана поредният вътрешен министър, който обявява, че погва битовата престъпност. Не че мнозина повярваха, но обещанието поне беше в тон с препоръките в предишния официален мониторингов доклад на Европейската комисия. След като припомни на българите, че тази престъпност им носи най-големи страдания, Цветанов даде фантастичния 20-дневен срок на всички областни дирекции на МВР да покажат резултати в борбата с бандитите. Тогава се чу, че директорите им са привикани до един във вътрешното министерство и всеки от тях е бил накаран да депозира предварително оставката си със заканата, че не внесе ли в срок прелом в противодействието срещу крадци, грабители и измамници, министърът ще я подпише.


За съжаление хората са по-информирани от нас и са недоволни от работата на полицаите по места. По-голяма работа трябва да свършат кварталните по места. И въобще да се свърши работа по всичко, за което обществото знае, а държавата е абдикирала да го проверява, каза тогава Цветанов.


Два месеца по-късно стана ясно, че 20-дневният срок не е стигнал за нищо. В края на ноември, след национално съвещание на МВР, ДАНС и прокуратурата, Цветанов и главният прокурор Борис Велчев признаха, че има истински бум на битовата престъпност, в частност на домовите кражби, а полиция и прокуратура не са си свършили добре работата, щом


рецидивистите не са в затвора

Вътрешният министър посочи тогава, че не е доволен от работата на полицията в Кърджали и Плевен. Като причини за рязкото увеличение на престъпността бяха посочени финансовата криза и наличието на хора с десетки висящи дела, които се разхождат спокойно по улиците. Разбирай - в имотите на безбройните си жертви.


Лошо свършена работа - по всяка вероятност и на разследващите органи, и на прокурора. Нищо друго не може да бъде. Един от критериите, по които ще съдя за ефективността на работата на окръжните прокурори, е способността им да организират работата така, че делата срещу тези лица да приключат максимално бързо, те да получат своето наказание и да прекратим този източник на престъпност в България, демонстрира оптимизъм Велчев.


Цветанов посочи наред с кражбите от домовете и тези на кабели плюс телефонните измамници и уличните наркоразпространители. Босовете на последните били сложени под контрол, каквото и да означава това, но пък това породило нов бизнес - нощните заведения са завладени от уж наркодилъри, които продават псевдодрога вместо истинска на клиентите. А директорът на ГДБОП Станимир Флоров рече: Хората да шмъркат аспирин байер, а да си мислят, че шмъркат кокаин. Да, смеете се, но наистина е така.


Броени дни по-късно Цветанов обеща да засили полицейското присъствие в общините с най-висока концентрация на битова престъпност. За такива бяха посочени София, Ловеч, Видин и Разград. Но пък в същото време се наблюдавало повишаване на битовата престъпност в определени райони на страната, където икономиката отсъства. Това предимно са малките общини с демографски срив и миграционни процеси. Иначе казано -


битовата престъпност расте навсякъде

в страната.


След като презимуваха , без да постигнат осезаеми резултати, МВР-началниците се разприказваха пак с началото на пролетта. През март главният секретар на МВР Калин Георгиев попари българите с прогнозата, че пикът на битовата престъпност тепърва предстои. Пред журналисти в Силистра той се зарече, че ведомството има готовност да се справи както с увеличената престъпност, така и с евентуална бежанска вълна от Либия. Във времена на криза и ограничени субсидии МВР не можело да разчита на увеличаване на броя на полицаите, но са набелязани други мерки за справяне с битовата престъпност, каза Георгиев.


Сред тези мерки той посочи работата сред хората, правенето на качествен анализ на уязвимите места и мъдрото, а не командирско управление на личния състав. Прогнозираният пик щял да бъде посрещнат със силите и средствата, които имаме. В Добрич пък Георгиев обяви, че главната криминална дирекция в министерството заедно с Охранителна полиция са разработили концепция, която трябва да повиши ефективността в противодействието на битовата престъпност. Ключов момент в тази концепция бил връщането към някои позабравени методи на разследване и разузнаване - търсенето на съдействие от страна на гражданите, на кметовете, на всички институции с цел да бъде ангажиран целият ресурс на държавата. Главсекът


дори видя добра новина в ръста

на регистрираните престъпления - това означавало, че хората вече имат доверие в полицията и съобщават, когато са обект на посегателство.


След поредната порция приповдигнатост беше бит поредният отбой. В края на юли Цветанов говореше така, сякаш всичко е изгубено и надежда за овладяване на битовите престъпления няма. И то в дискусия за конвенционалната престъпност в Народното събрание. Конвенционалната престъпност не е ангажимент само на МВР, това е социален проблем. За увеличението й е виновна световната финансова криза, а последствията от нея са посегателствата срещу собствеността -в малки населени места, вилни зони, където има висока безработица и ниска икономика. В същото време продължава безпрецедентната кражба на черни и цветни метали, паметници на културата също са демонтирани и предавани в пунктове.Днес повече от всякога имаме предизвикателства, свързани и с тероризъм, и с битова престъпност, за които няма граници, каза Цветанов.


Никой тогава не разбра дълбокомислената констатация на вътрешния министър, че по статистика стоим много добре, но реалното усещане у хората е, че престъпността я има. С оглед на признанието му, че през последните години е имало диспропорция на отчитани резултати от правоохранителната система, които не съответствали на изследванията, правени с граждани, можеше да се направи единствено заключението, че статистиката е оправена. А траен спад на конвенционалната престъпност можел да се очаква едва след излизането на страната от кризата.


Цветанов


не спря дотук с бисерите


nbsp;


След като чу данни от проучване на Центъра за изследване на демокрацията, според които най-рязък скок в дела на жертви на битови престъпления през 2010 г. е отбелязан в София - ръст от 100%, вътрешният министър обяви, че по данни на МВР в столицата е регистриран дори спад на битовите престъпления от 7.5 % спрямо 2009 година. След което съвсем ошашави присъстващите с уверението, че ведомството има успех в преодоляването на несъответствието между данните на неправителствените организации и полицейската статистика. Цветанов традиционно посочи вината на съдебната система, която налага все по-малко и все по-леки присъди: Последицата е, че за хората, които извършват този тип престъпления, няма риск. Посланието към тях е нещо като: Крадете си, няма голям проблем от това.


Докато всичкото това зигзагообразно говорене илюстрираше провала на МВР, прокуратурата и съда, за никого в тези органи не беше тайна, че стъкмистиката продължава да бъде ползвана за прикриване на реалните измерения на епидемията от битова престъпност. Според експерти устойчивият спад на разкриваемостта я е довел до максимум 45% от регистрираните престъпления. Те са обаче едва 1/5 от реално извършените, а другите 4/5 отиват в графа скрита престъпност. Така на практика реалната разкриваемост е по-малко от 1/10 част от общия брой извършени престъпления.


Междувременно от МВР подхвърлиха оригиналната идея за


nbsp;


nbsp;


раздаване на джиесеми на бдителни пенсионери


nbsp;


които да сигнализират за апашки прояви. А от прокуратурата продължиха да прекратяват ударно досъдебни производства заради неразкрити извършители и изтекла давност. Броят им се определя вече на над 700 хиляди. И понеже столицата е най-голямата жертва на масовата престъпност, струва си да припомним как прокуратурата стяга редици за борба срещу нея.


През 2009 г. главният покурор Борис Велчев разпореди мащабна ревизия в Софийската районна прокуратура (СРП), която е най-голямата в страната и 'b91 по получени сигнали за престъпления. Резултатите бяха потресаващи. Проверяващите се натъкнаха на фрапантни случаи, в които обвинителни актове са влезли в съда с грешни правни обосновки, делата системно се бавят, а иззети доказателства, включително и огнестрелно оръжие, стоят в деловодството. Нарушенията се оказа стотици, а някои от тях толкова груби, че се наложи ревизията да бъде удължавана два пъти с по две седмици. В окончателния доклад до главния прокурор Велчев беше констатирано, че ръководителят на Софийската градска прокуратура Александър Налбантов системно нарушавал принципа за случайното разпределение на делата. Той прескачал наредбите, като подписвал серия от заповеди и така пращал разследването на определен прокурор. Според ревизорите от Софийската градска прокуратура Налбантов упражнявал авторитарен стил на работа и толерирал отделни прокурори, без те да имат нужната квалификация. Налбантов поддържал напрегнат стил на работа сред подчинените си и


отлагал решаването на важните проблеми

От проверката стана ясно, че само през 2008 г. в СРП от общо 85 000 брадясали дела заради изтекъл давностен срок са прекратени 50 хиляди. Повечето от тях са точно битови - за кражби на стойност около 30 лева. Две трети от останалите 35 000 дела пък се водели срещу неизвестен извършител. Друга констатация беше, че всеки от работещите в СРП 190 прокурори поема средно по 50 дела годишно, което се оказа далеч от твърденията на Налбантов за непосилната натовареност на районните прокурори в София.


Какво последва от тази проверка? През юли тази година Александър Налбантов получи втори мандат като районен прокурор на София. Висшият съдебен съвет гласува кандидатурата му единодушно без нито един против или въздържал се. Концепцията си Налбантов построи върху постигнатото през първия му мандат като ръководител. Той беше подготвил във вид на статистика проблемите, които е заварил в Софийската районна прокуратура (СРП), и как ги е разрешил. Според неговата статистика изглеждаше, че е направил чудеса, но пък и никой от съвета не отвори дума за констатациите от проверката на СРП, определена като най-голямата от 50 години насам.


Ироничните паралели в този случай могат да увредят всеки здрав разум. Главният прокурор Борис Велчев не само нарече Налбантов едно момче с огромна отговорност, но призова всички останали да гласуват за него. Друг член на съвета, Иван Колев , пък заяви, че трябва да го подкрепим след този първи мандат, да му дадем възможност да довърши започнатото. А шефката на съдебния инспекторат Ана Караиванова доуби нормалния разсъдък с изказването, че това е един млад ръководител, който полага усилия да подобри работата в СРП, но която все още не върви добре. При такова здравомислие човек да се чуди какво ли ще стане, ако работата на Налбантов по битовата престъпност вземе, че потръгне...

Facebook logo
Бъдете с нас и във