Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокурорски автогол във вратата на Темида

Военният министър Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров бяха задържани с подкуп на 1 април. Според прокуратурата и МВР чрез посредничеството на Сантиров и Попов, Цонев се е опитал да подкупи следователя Петьо Петков. На него е възложено да разследва договор, подписан от Министерството на отбраната за изграждането на оптична система, която, по мнението на обвинителите, е ненужна и необосновано скъпа. Договорът е за 120 млн. лв., 40 млн. от които са платени веднага, а останалите следвало да получи фирмата Електрон прогрес. Разследването за неизгодния според новото правителство договор се води срещу неизвестен извършител, но Цонев е знаел, че ще бъде обвинен заради подписването му, твърдят от прокуратурата. Затова бившият военен министър е предприел превантивните действия.
В четвъртък (8 април) Софийският апелативен съд (САС) реши да остави в ареста бившия военен министър Цонев, съдията Сантиров и Тенчо Попов. Според магистратите това е необходимо, тъй като тримата биха могли да повлияят на свидетели по делото. Според защитника на Цонев адвокат Василев за това решение на съда е натежал мотивът за високия обществен интерес към делото. Адвокат Василев каза още, че в приложените специални разузнавателни средства по делото има засечени разговори между Тенчо Попов и Петър Сантиров, в които се споменава името на Николай Цонев, но в нито един от тези записи няма записан разговор между тях и Цонев.
На излизане от съдебната зала Тенчо Попов за пореден път каза, че не познава бившия министър Николай Цонев. Според Попов следователят, който е водил досъдебното производство срещу Цонев (Петьо Петров -б.р.), сам е предложил да съдейства на бившия военен министър, за което да му бъде платено. Междувременно членовете на ВСС отстраниха в четвъртък временно от длъжност съдията Петър Сантиров. Предложението за отстраняването направи главният прокурор Борис Велчев и то бе прието почти единодушно - само с един въздържал се.

Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи. Тази поговорка много добре приляга за глупавия гаф на прокурора Роман Василев, сторен в деня преди Разпети Петък. Днес е добър повод да разпнем трима, заяви той в четвъртък миналата седмица. Дни по-късно обаче самият той се оказа в положение на разпнат от всички страни.
В четвъртък, преди Великденските празници, заместник градският обвинител на София се появи във видеоклип на МВР, показващ акцията по задържането на бившия военен министър Николай Цонев, бившия главен секретар в Министерството на финансите Тенчо Попов и на съдията от Софийския градски съд (СГС) Петър Сантиров. На кадрите се вижда как бившият военен министър е заставен да коленичи със извити зад гърба ръце, окован в белезници, докато към тила му е насочен пистолет. На записа ясно се вижда и чува как прокурорът заповядва на Цонев да легне долу на земята, защото е абсолютен престъпник. Това става в момент, в който срещу Цонев няма дори повдигнато обвинение, камо ли да е доказано, че е пръстъпник. Тези картини трябваше да угодят на
обществената жажда за разправа с престъпността по високите етажи
но се получи донякъде и обратният ефект - мнозина се възмутиха от прекалено театралния арест на министър, разследван за чудовищни злоупотреби с десетки милиони лева. (Подробности за тях - във този брой на в. БАНКЕРЪ, на стр. 21.) Кадрите имаха повече публика и бяха коментирани повече, отколкото религиозните празненства с участието на папата по случай Великден. Съвсем резонно адвокатът на Николай Цонев - Васил Василев, се закани да съди държавата в Страсбург, тъй като смята кадрите за унизителни. Още отсега можем да кажем, че подобно дело срещу България има всички шансове да бъде спечелено, защото прокурорът е лице, което би трябвало най-стриктно да се съобразява с презумпцията за невиновност на разследвания. И данъкоплатецът в крайна сметка ще трябва да плати за бабаитлъка на изцепилия се обвинител.
Ако силовите действия на полицията спрямо Алексей Петров по време на операция Октопод бяха донякъде оправдани - все пак той е бивша барета, и би могъл да окаже съпротива, то демонстрацията на груба сила в случая със задържането на бившия военен министър е неуместна, тъй като той едва ли щеше да хукне да бяга из коридорите на Военномедицинската академия. Излишно, а според юристи и неправомерно беше показването на лицето на задържания. Освен че не е ясно какво налага присъствието на наблюдаващия прокурор на мястото на задържането, буди недоумение и друго - с какъв акъл МВР пуска видеоматериал, в който той явно се дъни. С основание възникна въпросът дали ръководството на вътрешното министерство си е давало сметка за крайно негативния ефект от показаното. За това говори първоначалната реакция на вътрешния министър Цветан Цветанов, който заяви във вторник (6 април), че не съжалява за показания от пресцентъра му запис. Но същевременно даде да се разбере, че е готов да промени практиката. По-късно позицията му претърпя развитие и той заяви: Ще трябва да бъдем малко по-толерантни при задържането на определени лица и хора, след като предизвикват такъв голям защитен интерес от определени хора, като същевременно оправда действията на служителите си с твърдението, че напоследък полицаите и прокурорите са изнервени. МВР-шефът обеща, че повече няма да се показват лицата на арестуваните. Цветанов обясни, че Цонев е бил изведен от Военномедицинска академия с белезници зад гърба и наведена от маскиран полицай глава, за да не го виждат хората, които са в болницата. Подкрепа за действията на МВР изрази премиерът Бойко Борисов, който коментира случая при посещението си в Севлиево и каза, че мерките при арестуването на бившия министър не са били груби. Според него полицията се е справила перфектно по време на последните арести. Но не може така да говори (прокурорът - б.р.), защото той е господар на всичко, което се случва - от ареста до искането на мярка.
Изцепката на столичния обвинител
задейства светкавично Висшия съдебен съвет. Така нареченото правителство на съдебната власт не изчака дори редовното си заседание, което обикновено е в четвъртък, а още във вторник образува дисциплинарно производство срещу Роман Василев. Според ВСС излъчените кадри съдържат доказателства за нарушаване не конституционната презумпция за невинност и никой няма право да подлага други хора на унижаващи достойнството им действия. В този план е нарушен и Етичният кодекс, който повелява, че магистратът трябва да уважава достойнството на всеки човек, да бъде честен, коректен, учтив, а също, с действията и актовете си да изразява уважението си към всички. Заради публичното разпространяване на записа е нарушен и текст в Закона за съдебната власт, твърдят висшите магистрати. Г-н Василев не е упражнил правомощията си като прокурор, който има цел с присъствието си на тези арести да предотврати закононарушения и прилагането на сила, когато това не е необходимо, заяви шефът на етичната комисия Цони Цонев. Той даде пример, че да се насочва пистолет към тила на човек, закопчан с белезници, не е особено обосновано. Дисциплинарна комисия към ВСС ще провери и за предишни подобни непремерени действия и реплики на прокурора. ВСС обяви, че няма да подмине и другото запомнящо се изявление на Василев в деня на арестите: Днес е Велики Четвъртък, добър ден преди Разпети петък да разпнем трима. Самият Роман Василев се яви на изслушване пред Висшия съдебен съвет, което продължи един час. Самият прокурор заяви, че съжалява и поема цялата отговорност за действията си. Той отказа по-обширен коментар с аргумента, че срещу него е образувано дисциплинарно производство. Според членове на съдебния съвет действията на прокурора поставят под въпрос неговия професионализъм. ВСС ще поиска от МВР целия запис, за да се види защо нещата са станали именно по този начин. Прокурорът обяснил поведението си с голямото напрежение около работата си през последните десетина дни. Колкото до извинението на прокурора за поведението му по време на ареста на Цонев, адвокатът на ексминистъра заяви, че не знае за такова нещо. Той попита риторично: Ако някой, който е извършил престъпление, се извини, те ще му прекратят ли делото?
Сега наказанието, което очаква висшият прокурор, може да варира от забележка през порицание, понижаване в ранг с намаление на заплатата до най-тежкото - дисциплинарно уволнение.
Освен проверка от ВСС срещу Роман Василев е образувана и проверка от инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП), която също трябва да прецени дали поведението му представлява престъпление, съобщи в сряда (7 април) градският прокурор Николай Кокинов, който е шеф на Василев. Но когато един човек е паднал, не бива да го доубиваме, коментира той.
Тук е мястото да отбележим, че заместник градският прокурор Роман Василев е фигура, с чието име се свързва почти всяка показна операция от последните години. Подобно на някогашния шеф на отдел Убийства в полицията Ботьо Ботев той се явява на всяко тежко местопрестъпление, без да е ясно с какво помага на полицейските и на разследващите органи. Роман Василев е шеф на спецекипа към градската прокуратура, който разследва злоупотребите с пари на ЕС. То е един от наблюдаващите по знаковото дело срещу братята Красимир и Николай Маринови - Големия и Малкия Маргини. Василев ръководеше показната операция в централата на Булгартабак, присъства в агенция Пътна инфраструктура при ареста на двамата служители, хванати с белязани банкноти и осъдени за корупция.
Подобно на своя колега Василев и адвокатът на съдия Петър Сантиров също бе възмутен от начина, по който е арестуван неговият клиент. Целта беше поставена, ефектът бе постигнат - един съдия с 12 години безупречна кариера е омаскарен, унижен. Според адвоката начинът е абсурден. По негово мнение нещата могат да се решат съвсем спокойно - чрез издаване на призовки и на тримата, без подобни екшъни, които поставят под съмнение авторитета на цялата система.
Адвокат Михаил Екимджиев, председател на управителния съвет на Асоциацията за европейска интеграция и правата на човека каза, че е по-обезпокоен от това, което се случи при ареста на бившия военен министър.
Той поясни, че ролята на прокурор е да контролира законността на действията на полицията. Той е там да предпази от полицейски произвол, тъй като и самият вътрешен министър Цветанов призна, че често пъти полицаите са изнервени, добави адвокатът. Според него действията на Роман Василев съдържат много белези на престъпление по служба и прокуратурата трябва да му потърси наказателна отговорност.
От цялата шумотевица по случая изпъкна обаче един прелюбопитен детайл. При изслушването на Роман Василев от Висшия съдебен съвет заместник градският прокурор на София е питан настойчиво дали някой не му е внушил да се държи по този начин по време на ареста. Въпросът е с явен подтекст - възпря се подкрепата, която оказа на Василев вътрешният министър Цветанов. И премиерът Борисов, който напомни на милозливите: Да не да бъдем толкова състрадателни към хората, които са нанесли огромни щети на държавата?. Впрочем за никого няма съмнение, че Роман Василев се поизхвърли в тон с енергичния патос в действията на изпълнителната власт срещу престъпността. Ако се е насадил обаче на пачи яйца, не са му виновни само Борисов и Цветанов. Известна доза пропагандна кинематография не е излишна, но един прокурор трябва все пак да си мери думите. В крайна сметка нека да му е простено, ако работи наистина толкова много, както твърди Велчев, и ако обвиненията му издържат през целия процес. Стига след пачите яйца, които му подадоха премиерът и вътрешният министър, съдът да не му подложи динена кора.

Велчев кори умерено Роман Василев
Главният прокурор Борис Велчев впрегна целия си арсенал от деликатни изразни средства, за да излезе с чест от ситуацията, в която го постави заместник градският прокурор Роман Василев. Велчев заяви в четвъртък (8 април), че още в деня на акцията по задържането на бившия военен министър Николай Цонев е извикал прокурор Роман Василев и е изказал своята силно отрицателна оценка за поведението му по време на ареста.
Аз мисля, че той сбърка, мисля, че трябва да бъде наказан, коментира пред медиите Велчев. Веднага след тези свои думи обаче главният прокурор добави, че няма да приеме цялата кариера на Василев да бъде поставена на карта от репликите му към Николай Цонев по време на акцията. С това Велчев ясно показа, че отхвърля възможността заместник градският прокурор на София да получи най-тежкото дисциплинарно наказание - уволнение. Обвинител №1 заяви, че въпросът е принципен и за който и прокурор да става дума, кариерата му не бива да бъде заличавана заради една изпусната реплика. Велчев призова инспектората на Върховната касационна прокуратурна (ВКП) и етичната комисия на Висшия съдебен съвет да вземат предвид огромното натоварване и огромната работа, които Василев понася и върши.
Ден преди Велчев да изрази становището си по случая, постъпката на Роман Василев беше оценена по същия балансиран начин и от прекия си началник Николай Кокинов. Роман Василев е допуснал грешка и ще си плати цената. Той е нарушил конституционните права на бившия военен министър при ареста му. Но е безсмислено е да правя предложение за наказание, тъй като етичната комисия към Висшия съдебен съвет задейства предложение за дисциплинарно производство срещу него. Именно ВСС ще реши дали Василев е нарушил етичния кодекс на магистратите. Що се касае до това, има ли престъпление, или не, компетентен орган е инспекторатът към Върховната касационна прокуратура. Действително, г-н Василев е изпуснал нервите си, това е неговото обяснение пред ВСС. Но когато един човек падне, не е нужно да го доубиваме, призова градският прокурор на София. И допълни: Аз съм по-въздържан. Явно чувството ми за самоконтрол е по-високо.

Вързаните кънки на Стависки
Точно преди една година Висшият съдебен съвет (ВСС) наложи най-скромното наказание - забележка на бургаския заместник окръжен прокурор Светлозар Костов за негово непремерено изказване пред медиите. Срещу него бе образувано дисциплинарно производство заради интервю, в което се похвали, че е вързал кънките на Максим Стависки. Изявлението той направи, след като фигуристът получи ефективна присъда от две години и шест месеца. Тогава Костов дори се снима с чифт кънки в ръка, което подразни висшите магистрати и особено правосъдния министър Миглена Тачева, по чието искане бе образувано производството. Както и в случая с Роман Василев, прокурорът се оправда пред кадровиците, че изказването му било плод на емоционална реакция от променената присъда на Стависки.
Наскоро се разбра, че скандалноизвестният прокурор Костов не само че не е низвергнат заради неговата издънка, но дори е командирован от Бургас в София, за да се включи в разследването по Октопод. Ръководството на прокуратурата е командировало именно него, защото се бил доказал неведнъж, че е спец по делата срещу организираната престъпност. Смятат го за почтен и много работлив човек.
През лятото на миналата година Костов се кандидатира за поста апелативен прокурор на Бургас, но после оттегли номинацията си. По-късно главният прокурор Борис Велчев го предложи за шеф на Окръжната прокуратура в Хасково. Въпреки това Костов сам си беше подал документите за шефското място в окръжната прокуратура в Бургас. Но, както се казва, от два стола седна на земята - не бе избран нито на едното, нито на другото ръководно място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във