Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокурорски екипи а ла Коза Ностра

Новите екипи на специализираната прокуратура ще бъдат като семейство. Така обясни бъдещата организация в работата на тази структура председателят на първоинстанционната Специализирана прокуратура (СП) Светлозар Костов. Към думите му се присъедини и новият шеф на Специализираната апелативна прокуратура (САП) Борислав Сарафов.
Двамата магистрати дадоха първата си пресконференция във вторник (5 юли), след като миналата седмица ВСС ги избра на тези постове. Те бяха единствените кандидати за тях. Костов добави, че няма как да избере прокурорите в семейството, тъй като по закон изборът се прави от кадровия орган.
Това е като да ти доведат жена и да ти кажат: Ожени се за нея, направи си деца, заяви атрактивният прокурор. Бургаският магистрат е известен с остроумните си изказвания. Засега обаче те му носят повече негативни емоции, отколкото положителни резултати. Както знаем, магистратът успя да постигне ефективна присъда за фигуриста Максим Стависки. След това обяви, че му е вързал кънките. Но се наложи да се извинява след това за тази реплика, заради гафа ВСС го наказа, а присъдата в крайна сметка бе редуцирана в условна. Сега Костов заяви, че новата структура, на която става началник, ще се стреми към големи присъди и ще нанесе съкрушителен удар върху парите на престъпността.
Костов и Сарафов обещаха поверените им структури да работят открито пред обществото и заявиха, че ще настояват прокурорите да взимат своите решения единствено с оглед на събраните доказателства. Те обаче уточниха, че този стил на работа е възможен, ако го прилага всеки отделен магистрат. Двамата увериха, че няма да се приемат поръчки, нито ще допуснат вмешателства - нито политически, нито икономически. Не съм част от кръга на белите покривки, заяви смело шефът на апелативната спецпрокуратура. Той явно направи алюзия с думите на бившия председател на ВАС и сегашен омбудсман Константин Пенчев, който преди време възропта, че назначенията в съдебната система стават не на заседанията на ВСС, а в ресторанти, върху маси с бели покривки. Аферата с Красьо Черния потвърди, че е така. Остава да видим дали категоричните заричания на новите шефове ще се превърнат в дела, или ще си останат в залата за брифинги в Съдебната палата...
Любопитен детайл в биографията на Сарафов е, че дълги години е работил с правосъдния министър Маргарита Попова в Софийската окръжна прокуратура, където тя му е била шеф. Преди това, в качеството си на следовател, пък е работил по дела, на които тя е била наблюдаващ прокурор. Сарафов обаче не намери нищо смущаващо в тези обстоятелства и заяви, че няма никаква интрига.
Апелативната прокуратура ще бъде разделена на два отдела. Единият ще се занимава с икономическата престъпност, а другият - с криминалната. Криминалният отдел ще се занимава с престъпления като наркоразпространение, трафик на хора, убийства, отвличания, а икономическият ще громи контрабандата, прането на пари, източването на банкови сметки. Делата ще се разпределят на случаен принцип. Сарафов обяви, че неговите подчинени непрекъснато ще надзирават работата на хората на Костов и при нужда ще поемат делата още от самото начало. Амбицията на Костов е прокурорите да работят творчески.
Присъстващите на брифинга журналисти не спестиха на бургаския магистрат неудобния въпрос защо повече от година и половина не е внесъл обвинителния акт по единственото дело, по което работи в момента - Октопод. Прокурорът реагира с оригиналните си сравнения, като обясни, че материалите по него заемали цял киносалон. Той обаче декларира, че първият обвинителен акт по делото срещу спрягания за глава на Октопода Алексей Петров - за рекет и изнудване, вече се пишел. Остава да се види колко дълго ще се пише и кога най-сетне ще бъде внесено в съда.
Все още не са ясни имената на прокурорите, които ще работят в новите структури, тъй като тепърва предстои Висшият съдебен съвет да ги избира. Желаещите да работят в спецапелативната прокуратура са повече, отколкото в първоинстанционатата структура. Сега предстои да се организират три или четири едноседмични обучителни семинара за двете спецпрокуратури. Предвижда се създаването на методика за разкриването на организирани престъпни групи.
Прокурорите, които желаят да участват в този проект, са предимно от районните прокуратури, което налага да преминат през допълнително обучение. Както е известно, най-вече по тази причина стартът на дейността на новия съд Антимафия ще се отложи за 1 януари 2012 г., а трябваше да започне в средата на август тази година. Предложението за отсрочка направи главният прокурор Борис Велчев. То бе преценено като разумно и в края на миналата седмица партия ГЕРБ внесе в деловодството на НС проект спецсъдилищата да започнат работа в началото на следващата година. Дотогава има да се проведат още много процедури. Бившата сграда на ДАНС на ул. Черковна в момента е в ремонт, но се очаква до един месец да бъда готова, увериха от Министерството на правосъдието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във