Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокурорски хаос в банково дело

Деветгодишното съдебно дело за източване на огромна сума пари от Централна кооперативна банка (ЦКБ) завърши с оправдателни присъди за всички деветима подсъдими. Във вторник (5 февруари) поне на първа инстанция в Софийския градски съд приключи продължителният фарсов процес.


При прочитането на присъдата обаче в залата не присъстваха двама от замесените в аферата - основните играчи в схемата Павел Тренев и Траян Антонов, и те бяха оправдани задочно. Софийският градски съд (СГС) реши, че обвинението не е успяло да докаже злоупотребата с 387.9 млн. неденоминирани лева през 1995 година. Парите са били присвоени след превод в САЩ, направен по нареждане на руския олигарх Майкъл Чорни.


След като прочете оправдателната присъда, абонираната за знакови дела съдия Петя Крънчева заяви, че е тъжно, че това дело се превърна в деветгодишна сага. За съжаление трябваше да се сблъскате с тази сага, но - истината възтържествува, обърна се съдията към подсъдимите, които търпеливо слушаха оправдателната си присъда. Малко странно възклицание - хем парите ги няма, хем никой не ги е откраднал... А всеки среднограмотен финансист, запознат с най-новата банкова история, знае, че това не е така.


Както е известно, срещу двама от подсъдимите за аферата Павел Тренев и Димитър Димитров - Шашмата, делото беше частично прекратено поради изтичането на давността на някои от обвиненията. Миналата година отпадна обвинението срещу тях за измама, но остана това за присвояване. Дилърът Тренев и Шашмата се прочуха с получените през 1995 г. два превода по 3 млн. щ. долара от Блонд инвестмънт корпорейшън, собственост на Майкъл Чорни и Джоузеф Карам. Парите постъпили по сметка на ЦКБ в Сюис банк корпорейшън в Ню Йорк и през фирма на Тренев попаднали в трезора на Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ), наричана банката на Орион и във фирми от този кръг. Тренев обаче бил само посредник между Чорни и шефа на Орион комерс Румен Спасов. Договорката била олигархът да получава 1% лихва дневно, а за да се прикрие къде отиват парите, в банковите нареждания не бил посочен краен получател. Тренев изтеглил милионите в брой, а в ЦКБ решили, че парите са за него само защото в последната седмица идвал с обяснението, че чака нареждане от Сюис банк...


Срещу Тренев беше повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, което се наказва със затвор от 10 до 30 години. Димитров пък беше обвинен като негов подбудител и помагач. Прокурорите твърдяха, че доказателствата срещу всички обвиняеми са непоклатими, изготвени са необходимите експертизи и всички възможни свидетели са разпитани. Оставаше показания да дадат само Чорни и финансистът му Джоузеф Карам, но това така и не се случи. Когато чу обаче оправдателната си присъда, Митко Шашмата коментира, че никога не се е чувствал виновен. Служебният защитник на Павел Тренев пък отбеляза, че делото е било построено върху хаотичен обвинителен акт, което не се покрива с твърденията за изпипана работа от страна на обвинението.


Мнението на съдебния състав е в унисон с това на адвокатите, а именно - че прокуратурата не е успяла да докаже злоупотребата за милиони през много отдалечената вече във времето 1995 година. Соченият за основна фигура в схемата за източването дилър Тренев, който ту изчезва, ту се появява, вече няма за какво да се крие. Както е известно, през 2004 г. аферистът бе арестуван в София след почти петгодишно издирване, а в пресата се появиха предположения, че живеел в луксозна къща в Чикаго.


Що се отнася до съдията по делото - Петя Крънчева, както се развиват събитията, тя е напът да стане шампион по продължителност на водените от нея знакови процеси. А също и по оправдателните присъди в доста от тях. В нейни ръце са и трудно движещите се процеси срещу Веселин Георгиев-Батко и срещу Вальо Топлото, които все се отлагат заради болести, както се случи и през миналата седмица. Заради безброй отлагания по най-различни причини процесът за убийството на Бай Миле, също воден от Крънчева, се проточи дълги години и накрая всички подсъдими за убийството бяха оправдани.


Заради забавени дела Инспекторатът на ВСС няколко пъти назначава проверки срещу нея, но без особена полза. Крънчева бе критикувана и от Върховния касационен съд, който през юни миналата година установи, че тя е антидатирала свое решение по дело за измама, като отбелязала на титулната страница, че то е произнесено на 20 юни 2011 г., а присъдата била изготвена чак на 13 март 2012 година. Не липсвали и други подобни случаи.


Между впрочем една от инспекциите беше назначена в началото на август миналата година по искане на шефа на Комисията по знаковите дела към ВСС Пламен Стоилов и точно по повод забавянето на делото за източването на парите от ЦКБ. В интервю за столичен вестник обаче съдия Крънчева обясни, че е направила всичко необходимо за своевременното стартиране на производството. Като причина за забавянето тя изтъкна, че преди началото на процеса се изяснявала вменяемостта на единия от подсъдимите, който показвал данни за сериозно психично заболяване. После Павел Тренев се укрил и затруднил за известно време развитието на производството. Тя обясняваше още, че всеки от подсъдимите, техните адвокати, свидетели или вещи лица поне веднъж ставал причина за отлагане на делото. Остава сега да видим дали по-горните съдебни инстанции ще потвърдят присъдата, ако, разбира се, прокуратурата я оспори. Ако това стане, тъжната сага, за която говори съдийката, ще продължи...


nbsp;


nbsp;Висшият съдебен съвет (ВСС) планира масирани проверки, които включват анализ на 93 дела в България, следени от Брюксел, ще прави и анализ на причините за прекратяването на дела по давност в прокуратурата.Инициативата на кадровиците е в отговор на критичния доклад на ЕК от миналата година - следващият доклад ще получим през декември тази година. Инспекторатът на ВСС ще провери до края на април воденето на всички наказателни производства срещу известен извършител, прекратени поради изтекла давност през 2012 година. С участието на външни експерти през април ще бъдат проверени Върховният касационен съд, Върховният административен съд и Софийският градски съд. Провежда се кампания за изготвянето на единни правила за случайното разпределение на делата в съдилищата и прокуратурите, след като цяла година излизат сигнали за нарушението на този принцип. Всеки шест месеца ще се проверява дали делата се разпределят на случаен принцип. В резултат на нагласено разпределение на САПАРД председателят на Софийската апелативна прокуратура Ангел Илиев е напът да се прости с поста си. Проверката на разпределението на делото показа, че Илиев е пренебрегнал напълно системата за случайно разпределение и е връчил делото на прокурора Стойчо Ненков. От своя страна Ненков прекрати делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари, след като не го протестира пред Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във