Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокурорски резил по обира в Сливен

Разследването започва наново заради грешки на обвинители

На 23 март тази година около 16.00 ч. 27-годишният Стефан Петров Стефанов нахлу в клон на ИНВЕСТБАНК в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и затвори шест служителки в банката като заложнички. После нападателят ги пусна една по една и последната задържана жена бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.


nbsp;


В историята сравнително рядко се случва някой въоръжен банков обирджия съвсем доброволно да се предаде на полицията, както направи нападателят на клона в Сливен. Още по-рядко се случва подобен екшън да се размине и без никакви жертви, както при този инцидент. Телевизионните камери следяха и предаваха на живо събитията. Психолозите на МВР поддържаха непрекъсната връзка с въоръжения и опасен престъпник. Накрая народът си отдъхна, когато маскираният мъж излезе с високо вдигнати ръце и се предаде в ръцете на полицията, без да пострада никой, с изключение на ранения от него охранител. Хепи енд, след който крадецът направи пълни самопризнания по време на последвалия процес. За здравия разум всичко около заложническата драма отпреди две години изглеждаше приключило безвъзвратно. Някои може би са смятали дори, че престъпникът е започнал вече да излежава дългите години затвор, на които беше осъден. Да, ама не!


Оказа се, че всъщност драмата продължава. Това се разбра в понеделник (11 февруари), когато Апелативният съд в Бургас публикува на сайта си свое решение, че заради съществени нарушения делото трябва да се върне на сливенската прокуратура и пак всичко да започне оттам, откъдето е тръгнало...


Окръжната прокуратура в Сливен повдигна общо девет обвинения срещу нападателя, най-тежкото от които бе за извършения въоръжен грабеж, придружен с опит за убийство на охранителя в банковия офис Станчо Станчев. По време на атаката на банковия клон той бе прострелян, беше застрашен животът му, но в крайна сметка оживя. Делото се гледаше по съкратената процедура, заради което не бяха разпитвани и свидетели по случая.


На 25 октомври 2011 г. окръжният съд в Сливен осъди Стефанов на 14 години и шест месеца затвор за опита му за обир на банковия клон и за вземането на заложници. Единадесет от тези години той трябваше да излежи при първоначален строг режим заради опита за убийство на охранителя. Съдът завиши наказанието заради взетите заложници и причинените им психически травми и за незаконно притежавани боеприпаси. Магистратите постановиха осъдения да изплати и 150 хил. лв. на ранения охранител, заедно със законната лихва, считано от деня на престъплението. Стефанов бе осъден също да покрие и адвокатските разходи на петте похитени банкови служителки и да плати унищожения инвентар на банката, както и съдебните разходи.


В началото на март миналата година Бургаският апелативен съд дори завиши присъдата над грабителя на 16 години и осем месеца затвор. На 8 януари тази година обаче апелативните магистрати в Бургас - но в друг състав, разгледаха за втори път делото срещу Стефанов, тъй като през ноември миналата година Върховният касационен съд (ВКС) го върна за ново разглеждане заради лошата работа на обвинението.


Според Бургаския апелативен съд обвинителният акт задължително трябва да посочи факти, които аргументират деянието и участието на обвиняемия в него. В решението си магистратите отбелязват, че е недопустимо в обвинителния акт, изготвен от Окръжната прокуратура в Сливен, да се съдържат факти и обстоятелства, които не намират опора в наличната доказателствена част от досъдебното производство. Както и че се правят фактически констатации, които са явно голословни, а приетите за осъществени престъпления да не съответстват на изложената фактическа обстановка.


Сега топката се връща в полето на първоинстанционния съд, започва ново съдебно следствие, при което трябва да бъдат изследвани обективно и пълно обстоятелствата по делото, без да се допускат процесуални нарушения, както и да бъде постановена нова присъда, пишат в своето становище апелативните магистрати. С други думи, всичко започва отначало. При това развитие на събитията нищо чудно накрая да се окаже, че изобщо не е имало нападение, не е имало заложници и ранен охранител и че всичко е било само в нашето въображение....


nbsp;


Потвърдиха присъдите на КасоразбивачитеПловдивският апелативен съд частично потвърди във вторник (12 февруари) присъдите срещу членове на бандата, известна като Касоразбивачите, като напълно оправда още един от групата. Бандата Касоразбивачите бе задържана след дълго полицейско наблюдение през декември 2009 г., при неуспешен опит да обере пловдивското чейндж бюро Лотос, като издълба дупка във външната му стена. След това се оказа, че престъпниците са извършили още няколко обира за стотици хиляди левове - от клона на Централна кооперативна банка в Козлодуй, от фирма Веко - Троян, и на други места.Тихомир Алипиев, Васил Василев, Анатоли Василев, Иван Радков и Димитър Бадалски бяха осъдени от Окръжния съд в Града под тепетата на близо 30 години затвор. Най-тежкото наказание - от десет години лишаване от свобода, получи сочения за тартор на бандата Тихомир Алипиев, а останалите получиха съответно девет, седем и две години затвор при първоначален строг режим.Други трима от групата бяха оправдани. Последният обвинен - бившият началник на РПУ Бяла Слатина Тони Костадинов, бе наказан от първата инстанция само с 500 лв. глоба и бе уволнен от системата на МВР. Той бе уличен, че извършвал логистика и прикривал техните престъпленията на Касоразбивачите. Апелативните магистрати обаче отмениха във вторник напълно и това наказание на бившия полицай, признавайки го за напълно невинен. Присъдата не е окончателна и също подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.


Facebook logo
Бъдете с нас и във