Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокурорски вирус тръшна и Масларова

Изглежда, почват да се сбъдват обещанията на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че идат тежки дни за членовете на кабинета Станишев. Имунитет е терминът, който започва да свети като червена лампичка както в главите на обикновените хора, така и в мислите на бившите управляващи. Падането на имунитета и за двете групи от обществото ни е голям кахър - едните се изправят пред вратите на инфекциозна болница, а другите получават покана за посещение в прокуратурата, на която няма как да откажат.
В края на октомври в Пазарджик МВР-шефът Цветанов съобщи, че до 20 дни се очаква да има обвинения и срещу бивши министри, злоупотребили с милиони левове. От правна гледна точка това е дълъг процес, в който доказателствата отнемат време, но се надявам на допустима обществена търпимост по въпроса, поясни тогава Цветанов.
И сътвори Бог човека по свой образ - на шестия ден. В същия срок главният прокурор Борис Велчев пък направи така, че обещанията на вицепремиера да станат факт. В петък (6 ноември) появи се Емилия Масларова, бивш социален министър в правителството на обвинения вече експремиер Сергей Станишев, и сдаде имунитета си депутатски. Тя връчи на председателя на Народното събрание Цецка Цачева писмено съгласие да започне наказателно преследване срещу нея.
Синхронът между прокуратурата и вицепремиера бе потвърден още веднъж в четвъртък (5 ноември), когато в парламента е постъпило искането на обвинител №1 Борис Велчев за сваляне на имунитета на Масларова. Иска се срещу нея да бъде възбудено наказателно преследване по чл.282 от Наказателния кодекс (Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл.37, ал.1, точка 6 , или с пробация). В същия текст е уточнено, че за особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от три до десет години.
Наред с това си искане главният прокурор Велчев е предоставил на депутатите възможност да се запознаят с част от доказателствения материал по повдигнатото обвинение. Основно място в него се отделя на разследването по скандалния ремонт на бившата работническа поликлиника в Стара Загора. Макар че това разследване все още продължава, налице са достатъчно данни за извършено престъпление от страна на бившия социален министър Емилия Масларова във връзка със службата й, посочва в искането си главният прокурор.
Както е известно, разследват Масларова вече трети месец заради въпросния ремонт. За сградата са били дадени 18.8 млн. лв., което прави по 2450 лв. на кв. метър. Според експертизите, направени по време на разследването, извършените ремонтни дейности в дома не би трябвало да струват повече от 5 млн. лева. Освен това ремонтът всъщност е платен два пъти - веднъж от бюджета на министерството, и втори - по проект Красива България. В рамките на разследването ще се анализира и ролята на близкия до Масларова бизнесмен Венцислав Драганов, за когото се смята, че също се е облагодетелствал от ремонта.
Освен деянията на Масларова прокуратурата проучва доколко са верни информациите, че фирми на Димитър Радонов, бивш съпруг на ексминистърката, са участвали в този ремонт. С неговото име са свързани и някои скандали. Последният беше през август тази година. Със структурирането на новия парламент председателят му Цецка Цачева уволни Радонов, тъй като се оказа, че той е бил чиновникът, наредил да се купят два асансьора за 300 000 лв. в парламента. Тогава стана ясно, че държавата е платила за тях три пъти повече от реалната им стойност. По това време Радонов е бил директор Управление на собствеността в парламента и лично е наблюдавал всички обществени поръчки за доставки и ремонти на сградите на законодателната власт.
Докато беше на поста си, Емилия Масларова неведнъж влезе в центъра на общественото внимание, но не заради дейността на социалното министерство, а примерно със страстта си към скъпи обувки и чанти Фурла и други подобни увлечения. Скандални бяха и разкритията, направени при втората ревизия на Сметната палата за харчовете на кабинета Станишев. От тях стана ясно, че Масларова е похарчила 11 960 лв. за 8 дни във Виетнам, 9711 лева за 7 дни в Чили и 18 150 лв. за 4 дни в Корея. Само билетът до Сеул е струвал на данъкоплатците 14 000 лв., констатираха одиторите от Сметната палата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във