Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОКУРОРЪТ ФРАНКОФОН

Напоследък името на прокурор Божидар Джамбазов често се спряга в медиите. Причината е, че той е държавният обвинител, който трябва да докаже в съдебната зала, че Иван Тодоров-Доктора, Петър Петров-Пепи Амигоса, братята Дойчин и Димитър Мирянови и Цвета Манавска са изпрали близо 99 млн. лева. Петимата от небезизвестния кръг Амигос трябва да отговарят за престъпления по два текста от Наказателния кодекс: чл.253 - пране на пари, и чл.321 - създаване на организирана престъпна група. Според обвинителния акт в периода 1997-2002 г. Доктора и хората му са изпрали с фалшиви документи близо 99 млн. нови лв., придобити от контрабанда и източване на ДДС.
Освен това Божидар Джамбазов е наблюдаващ прокурор и по още две от т. нар. шумни дела. Първото е образувано срещу бившия шеф на Държавния резерв Йовчо Йовчев, а второто - срещу бившия столичен градоначалник Стефан Софиянски - за сделката с Бизнесцентър Гурко 1.

Божидар Джамбазов е роден на 26 юни 1972 г. в Ямбол, където прекарва детството и юношеството си. Пази приятни и скъпи спомени от детството си, но не гори от желание да ги прави публично достояние. С усмивка обаче си спомня как е изненадал родителите си с първата си голяма любов. Докато е в четвърти клас, в ръцете му случайно попадат няколко книжки за историята и културата на Франция. Разказите в тях до такава степен го завладяват, че той веднага започва да изучава френски език при учителка, която в очите на 11-годишното момче е истинска французойка...
Три години по-късно Божидар Джамбазов сервира вкъщи още една голяма изненада. Той кандидатства и е приет в Ямболската математическа гимназия. Семейството ми никога не ме е възпирало да направя онова, което съм решил, че трябва да направя, казва Джамбазов, без да уточнява каква е била професионалната му съдба, начертана от майка му и баща му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във