Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Прокурорът Томов и присъдата на времето

Софийският градски съд (СГС) прекрати частично във вторник (5 октомври) делото срещу бившия депутат от Коалиция за България и бивш районен прокурор на Оряхово Тома Томов. Той ще отговаря пред Темида вече само за едно от общо петте обвинения, които му повдигна прокуратурата - за подкуп. Четири от обвиненията срещу бившия народен избраник от ромски произход са с изтекла давност. Те са за изнудване и престъпление срещу правосъдието. Извършени са обаче през далечната 1998 г. по времето, когато Томов е бил районен прокурор на Оряхово. Заедно с ексдепутата подсъдими са бившият му заместник в районната прокуратура Димитър Викентиев и бившият ръководител на следствието в Оряхово Цецо Кривачков.
Обвинението за подкуп, което остава в сила е за това, че Томов поискал пари от двама граждани от Айтос, но не лично, а посредством своя заместник Викентиев. Съдът прие, че давността по това обвинение не е изтекла, тъй като искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на народния представител през 2007 г. спира давностния срок. Според адвокатите обаче въпросът е спорен, тъй като искането на главния прокурор не е действие по разследването. Въпреки това съдът прецени, че Томов ще отговаря по това обвинение. Делото за подкуп бе насрочено за 4 ноември, а в двуседмичен срок прокуратурата може да протестира решението на съда за частично прекратяване на наказателното производство пред апелативния съд.
Софийската градска прокуратура (СГП) възобнови през юли миналата година
делото
срещу бившия народен представител Томов. Тогава главният прокурор Борис Велчев заяви, че името на Тома Томов е излязло наяве при прокурорска проверка на районната прокуратура в Оряхово и че неговите действия имат корупционен характер и са престъпления против правосъдието. Две години по-рано, докато Томов беше депутат от 40-ото Народно събрание, главният прокурор Велчев се опита безрезултатно да свали имунитета му с аргумента да бъдат разследвани действията му като районен прокурор на Оряхово през 1998 г., тоест години преди да влезе в парламента.
От държавното обвинение тогава бяха оповестени сведения, че Томов е действал в комбина със заместник районния прокурор на Оряхово Димитър Викентиев. Същият бе арестуван на 12 февруари 2007 г., като при ареста в къщата му бяха открити 22 000 евро, 8000 лв. и близо 50 прокурорски преписки, които не би трябвало да се намират там. Следствието твърди, че тези пари са от съвместната престъпна дейност на Томов и Викентиев, включваща престъпления по служба, подкуп и принуда.
Серията престъпления, визирани от прокуратурата, са от 1998 г. насам, през което време заместник-шефът на оряховската прокуратура укрил над 40 дела, за да спаси от наказателно преследване обвиняемите по тях. Случаите са най-разнообразни - от контрабанда до измами, кражби, изнудвания и дела, свързани с връщане на земя.
Случаят нашумя преди няколко години, тъй като Викентиев по онова време се оказа първият окован с белезници прокурор. Това стана възможно с влизането в сила на промените в конституцията, според които магистратите вече нямаха имунитет срещу задържане.
Още тогава срещу него бяха повдигнати общо десет обвинения - няколко за длъжностно престъпление (чл.282 от Наказателния кодекс), за престъпление срещу правосъдието (чл.288 от НК), няколко за подкуп (чл.302 от НК) и за кражба (чл.194 от НК).
Еуфорията на прокуратурата
че успява да си чисти редиците, обаче бързо бе попарена от съда. Осем дни след ареста на Викентиев Софийският апелативен съд го пусна срещу 5000 лв. парична гаранция. Мотивът на апелативните магистрати бе, че част от доказателствата по делото са събрани неправомерно. Година след ареста на прокурора Висшият съдебен съвет (ВСС) го уволни и като награда за дългогодишната му служба като магистрат му изплати 20 брутни работни заплати.
Както е известно, преди три години депутатите от предишното Народно събрание отхвърлиха искането на главния прокурор Борис Велчев за отнемане имунитета на Тома Томов с обяснението, че той е бил подслушван като депутат, което е нарушение на конституцията. Извършеният порой от престъпления от страна на бившия прокурор, се оказаха едно голямо нищо за неговите съпартийци и коалиционни партньори. Томов пък демонстрира наглостта си с циничната забележка, че да се говори за преписки отпреди десет години е несериозно. Сега, след като повечето от обвиненията срещу него отпаднаха, се оказва, че е бил на прав път.
Оряховският прокурор нашумя и с това, че през далечната 1998 г. бе иззел от местната полиция пет конфискувани от нея игрални автомата - т. нар. едноръки бандити, уж за да ги върне на собствениците им в София. Автоматите по-късно обаче изчезнали от Оряхово и се появили в Лом, но вече с пренабити номера. Впоследствие следите им съвсем се изгубили.
Престъплението
бе квалифицирано по чл.282 от НК, който се отнася за длъжностно лице, превишило властта и правата си с цел да набави за себе си облага, от което са настъпили значителни вредни последици. В случая с едноръките бандити по тогавашни разчети държавният бюджет е бил ощетен с 8 млн. лева. Освен това Томов бил въвел в заблуждение съдебните власти, като е заявил, че тези игрални автомати са върнати на собствениците. Всички тези подробности около прокурора от далечното минало вече са без значение след отпадането на обвиненията срещу него тази седмица.
Когато през 2007 г. срещу прокурора Викентиев бе образувано наказателно производство за случай отпреди десет години, градският прокурор Николай Кокинов изтърси пред журналист, шокиран от бавните темпове на работа на обвинението, че сега му е дошло времето. А през тази година се оказа, че времето по тези дела вече е изтекло. Тоест, срокът на давност вече е изтекъл, поне що се отнася до Томовите дела. Сега чакаме да изтече давността и за Викентиевите дела и след това двамата да вземат за капак да ни осъдят в Страсбург - за нарушени права и бавно правораздаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във