Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Промяна в НК заради децата - жертви на трафик

По-строги наказания за извършителите на престъпления спрямо деца и промяна на Наказателния кодекс поиска в сряда (20 март) председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов по време на Международна конференция в София, посветена на подпомагането и реинтеграцията на децата - жертви на трафик в страните от ЕС.


Трафикът на деца е актуален и трудно решим проблем за България, а досега много от извършителите на такива престъпления се отърваваха с пробация или с условни присъди, заяви Каменов. Според него става дума за сериозна организирана криминална група от престъпници, които рядко влизат в затвора, защото трудно се осигуряват качествени свидетелски показания. Друг проблем е, че повечето деца са вкарани в този трафик от родителите си с цел просия, проституция, кражби. Такива деца са били залавяни в Германия, във Франция, в Гърция, но в малко от случаите те са свидетелствали срещу своите родители. В няколко български града съществуват т.нар. сини стаи за изслушване на такива проблемни деца с цел тяхната защита и запазване на тяхното психическо здраве.


Съществен проблем е и дългият престой на български деца в кризисните центрове за жертви на трафик. На голяма част от тях не им се осигурява образование, поради което те се връщат към своята предишна дейност. Често жертвите на трафик стават и жертви на сексуални престъпления, сочат данни на агенцията. Децата - жертви на трафик, си остават най-уязвимата група, заяви и Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора в България.


Трафикът с деца не е само български проблем. Според статистиката 150 млн. момичета и 73 млн. момчета на възраст под 18 години са преживели насилствен полов контакт и други форми на сексуално насилие по света. Средногодишно около 200 000 деца стават обект на износ в ЕС, а над 1 млн. хора са въвличани в секс индустрията и половината от тях са деца.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във