Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Промоция

МВР полага всички усилия да установи лицата, които грубо нарушават обществения ред и извършват насилие по време на протестите, увери вътрешният министър Цветлин Йовчев. Границата обаче била тънка и силовите действия не бивало да я преминават, за да не взривят обществеността. Но се работело активно.


Прокурорите също звучат решително. Поддържали постоянна връзка с правоохранителните органи и четяли внимателно публикациите в медиите. Заместник главният прокурор Борислав Сарафов дори прикани журналистите да сезират държавното обвинение за всеки уличен бабаитлък, на който попаднат. А когато полицията, прокуратурата и медиите са на един акъл, на бабаитите ще им е тясно.


Но при появата на един друг правоналагащ субект - Волен Сидеров, редът в държавата премина в друго измерение. След заявлението, че полицията не се справя, лидерът на Атака се зае да наложи ред лично. Всяка вечер хората му щели да въвеждат закона, включително с граждански арести. Защо само нощем не стана ясно, но какъв е подтикът за гражданските арести разбрахме. Вместо да чакат държавните органи да изпълняват досадните формалности в Закона за МВР, в Наказателнопроцесуалния кодекс и в Указа за борба с дребното хулиганство хората на Сидеров ще арестуват бързо и на тъмно. Така ще бъде избегната опасността някой да ги види и да ги сметне за насилници, както стана с набиващите пици биткаджии пред Националната опера.


Но засега на атакистите не им стигат сили да наложат новия ред. Промоцията му с шествие из столицата мина в съпровод на полиция, която пазеше здравите сили от пияните млади наркомани, които пушат трева в Борисовата градина и след това отиват да протестират. Вероятно под въздействието на поеманата вече половин месец дрога те пропуснаха да се уплашат. И дори не останаха впечатлени. Оценката им на Орлов мост беше: Срам! и Нещастници! Та засега ще трябва да се доверим само на МВР, на прокуратурата и медиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във