Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Промоутър на Лили отива на съд

Фирмата организатор на последните два концерта на мегазвездата Лили Иванова, проведени в зала 1 на НДК в София на 12 и 13 ноември 2008 г., отива на съд. Това заявиха от сдружението Музикаутор в сряда (23 април). Причината защитниците на авторски права у нас да емнат импресарската фирма е, че ТВ Медиа 1 ЕООД не е направила нужните отчисления за авторски права за композиторите, за авторите на текстовете и за аранжимента на песните, които е изпяла примата по време на двата концерта. На специална пресконференция по този повод от Музикаутор се заканиха, че това е първата стъпка от масовата кампания, която сдружението предприема срещу некоректните ползватели на авторски права в България.
Дължимата сума, определена от Музикаутор за всички големи концерти, е в размер на 5% от приходите от продажба на билети. Според неофициални данни на сдружението, за двата концерта на примата Лили Иванова постъпленията от продажбата на билети надхвърля 450 000 лева. Изчисленията сочат, че българските композитори и автори на текст, чиито произведения са били изпълнявани от звездата на българската естрада, са били ощетени с над 22 000 лева.
Заплащането на авторските права на всички песни, изпълнявани по време на един концерт, е задължително и е отговорност на организаторите на проявата, а не на изпълнителите. Ние не целим да уронваме престижа на изпълнителите, а да изискваме при техните прояви да се спазва законът. Наред с планираните разходи за хонорари на изпълнителите трябва да се предвиждат и средства за отчисления за авторските права на композиторите, авторите на текст и аранжьорите, заяви прославеният щурец Кирил Маричков, който е заместник-председател на управителния съвет на сдружението. Музикаутор е длъжно да защитава както българските, така и чуждестранните творци, чиито права представляваме на територията на България. Затова, ако са изчерпани всички други възможности, сме готови да отидем и на съд, категоричен бе той.
От сдружението обявиха, че фирмата ТВ Медиа 1 ЕООД е една от многобройните фирми организатори, които нямат подписани договори с тях и не зачитат авторското право в България. Сред неподписалите са и организаторите на концертите на Веселин Маринов и Георги Христов. Има обаче и редица ползватели, които през последните две години са успели да напълнят зала 1 на НДК и са заплатили за авторските права. Сред коректно проведените концерти са тези на дует Ритон, Камелия Тодорова, Митко Щерев, Ваня Костова и Щурците.
От трите най-големи промоутърски фирми в България, занимаващи се с организацията на концерти, eдинствено София Мюзик Ентерпрайзес (СМЕ) има изрядни отношения с Музикаутор, обявиха от сдружението. Въпреки многобройните проверки на Министерството на културата заедно с представителите на сдружението заведенията Ялта, Ескейп, Бекстейдж, Суингин Хол, Jimmy's, най-новият пиано бар Биг епъл, в които често гастролират български и чуждестранни изпълнители, все още нямат подписан договор с Музикаутор. Сред коректните търговски обекти, които редовно правят отчисления за авторски права според тарифите на сдружението, са Black Label, Червило, KFC, хотелите Arena di Serdica, Кристал Палас, Хилтън, Шератон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във