Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОПУСКИ НА ЕКСПЕРТИ БЪРКАТ В ДЖОБА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА

Сред колекцията от препъникамъчета по делото срещу бившия депутат от ДПС Юксел Хатиб се нареждат депутатският му имунитет, 14-месечно назлъндисване на слугите на Темида какво да правят с въпросния имунитет и вечно липсващите адвокати. Както е известно, Юксел Хатиб и Георги Христов са подсъдими за умишлено укриване на неплатежоспособност (чл.227б, ал.1 от НК) в качеството им на шефове на дружествата Бейпар Шугър АД и Бесин АД.
Според прокуратурата престъплението е станало в периода 24 февруари 2000 г. - 21 март 2003 година. В съдружие с турския бизнесмен Бедри Шефик двамата подсъдими разработват схема, по която прехвърлят собственост и правят пререгистрации на закупения от него през 1997 г. захарен завод в Девня. Шефик обаче успява да прехвърли в Турция купчина долари, възлизащи на около 6 млн. лв., след което самият той много успешно се покрива там. Срещу него е заведено отделно дело за измами в особено големи размери и е осъден задочно на пет години затвор.
Мудното и без друго дело срещу бившия депутат от ДПС и авера му Георги Христов обаче съвсем зацикли и взе да тъпче на едно място. Във вторник (8 април) се оказа, че в извършената съдебно-счетоводна експертиза има значителни пропуски и ще се наложи да се назначи нова такава. С други думи, отново ще се дават средства - два пъти за едно и също нещо, за което, разбира се, ще се бръкне в джоба на данъкоплатците.
В направената експертиза липсват изчисления за пазарната стойност на дълготрайните активи на захарния завод в Девня. Не са включени и важни данни, свързани с ревизионния акт на фалиралата фирма. Затова прокуратурата поиска изготвяне на нова тройна съдебно-счетоводна експертиза, която да обхваща периода 1 януари 1999 г. - 20 април 2004 година. Тя трябва да изясни какви задължения има дружеството, какви разплащания са осъществени, внасяни ли са социални осигуровки и данъци, както и всичко, което се е вършило в замесените в далаверата дружества Бейпар Шугър АД и Бесин АД. Новата експертиза трябва да е готова в 20-дневен срок, като за нея ще бъдат призовани други вещи лица.
Във вторник съдът разпита и двама свидетели, чиито показания се оказаха без особено значение за изясняване на обстоятелствата около престъплението. С това се изчерпи предвидената за деня работа и заседанието приключи. За следващото заседание ще бъде призован и главният счетоводител на захарния завод по това време Бистра Пеева.
Делото срещу Хатиб и Георги Христов продължава на 12 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във