Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Проституцията - персона нон грата в законодателството

Нашенските проститутки завладяват Европа и това личи от информациите в западната преса. В четвъртък (28 октомври) в. Паризиен гръмна, че осем българи са арестувани заради участие в мрежа за проституция на малолетни момичета във френския град Бордо. Задържаните нашенци - трима мъже и пет жени, са принуждавали децата си на възраст между 12 и 16 години да проституират близо до гарата Сен-Жан. Арестуваните, чиито имена не се съобщават, са на възраст между 31 и 68 години. Трима от тях сега се намират в затвора Градинян, а петима други са принудени да се подписват всеки ден в полицията. Установено е, че трима от заловените са серопозитивни.
Арестите предизвикали голямо вълнение в обществото, коментира случая вестник Сюд Уест, според който българите, проституиращи в Бордо, привличали клиенти от цяла Франция. През декември миналата година прокуратурата в града започнала разследване по информация на анонимни свидетели. Това довело до арестуването на родителите на непълнолетните, които отричали, че са ги карали да проституират. При обиските в жилищата на тези семейства полицаите иззели 8000 евро в брой. Някои от заподозрените след това признали, че са изпратили припечелените пари в България. Очакват се още арести...

Тези информации дойдоха като илюстрация на обсъждания проблем с трафика на хора и най-древната професия няколко дни след като в София се проведе кръгла маса на тема Проблемът със сексуалната експлоатация в България. От дискусията, проведена в една от залите на Народното събрание, стана ясно, че в България проституцията е една от най-разпространените професии. От казаното и чутото обаче може да се направи изводът, че държавата в лицето на Националната комисия за борба с трафика на хора или не е съвсем наясно с материята, или просто така й изнася.
Във фокуса на множеството камери и фотоапарати се оказа вездесъщият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По неговите думи в България има ни повече, ни по-малко от 1326 момичета, които упражняват най-древната професия. Той направи точен разчет на тяхната заработка във всевъзможни салони за масаж, в клубове, във ВИП-хотели,мотели и барове у нас, където според него се печелело между 2000 и 5000 лв. на месец. Как държавата е изчислила броя, дохода и печалбата на сутеньорите е направо необяснимо. Представителите на неправителствената организация Риск Монитор, която организираше форума, се усъмниха в данните, тъй като само в един столичен район те преброили над 900 проститутки и 30 клуба за сексуални услуги. Доклад на Центъра за изследване на демокрацията преди три години пък твърдеше, че у нас има между 7000 и 9000 проститутки.
Цветанов показа все пак познания в областта на секстарифите. Според него във високия слой сексуслуги (т.е. онези, които се извършват в луксозните имения, които напоследък е модно да бъдат снимани от хеликоптери) тарифите достигали 300 лв. на час. Мине ли се обаче през брокер, услугата се оскъпявала до 600 или до 1000 лв. за цяла нощ. От изнесените на форума данни се разбра още, че много по-добре платени са сексуслугите в пространството на Шенген. Една проститутка там заработва между 12 000 и 18 000 евро на месец. А ако един сводник има няколко момичета, доходите му от тях в европейска страна извън България се очертават на около 1 млн. евро годишно.
Бизнесът се е развил и в друго разклонение: създали се условия за изнудване на висши управленци на сексуална основа. Това ставало чрез т.нар. елитни проститутки, които въвличали в зависимости политици, бизнесмени, полицаи, прокурори и всички, които биха могли да бъдат ползвани. Прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Васил Миков съвсем оцвети картинката с разказа си как в дни на избори сводници извеждали проституиращи девойки на улицата - като своеобразно средство за влияние върху гласоподавателите.
Детайлно изследване на нагласите у нас сочи, че най-често причина за проституцията в България (според 42% от анкетираните от фондация Риск Монитор) е бедността. По-надолу в класацията стоят желанието за по-високи доходи и проблемната семейна среда. България държи твърдо трето място при износа на момичета - изпреварват я само Румъния и Украйна. За национално светилище на проституцията може да се смята Бургас (със 156 жрици), следван от Варна и Пловдив. София изостава - едва на четвърто място. Най-зле са мераклиите в Перник - там изследователите са открили само две (2) проститутки (да не повярва човек), които работят под закрилата на сутеньори.
Половината от анкетираните в социологическо проучване, оповестено по време на конференцията, са на мнение, че проституцията е неморална дейност. Пак половината от тях са на мнение, че тя е свързана с нарушението на правото на свобода и с отхвърлянето на робството. Любопитно е, че всеки четвърти българин смята проституирането за професия като всички останали. Що се отнася до легализирането на търговията с плът - 35 на сто от хората са на мнение, че проституцията трябва да бъде узаконена, докато според 47.7% тя трябва да бъде обявена за незаконна.
Междувременно, докато в парламента се провеждаше конференцията за сексуалната експлоатация, някои полицейски поделения в страната решиха импулсивно да се включат в борбата срещу този вид престъпност. Старозагорското поделение на МВР например съобщи, че при специализирана полицейска операция в централната градска част са преброени 18 проститутки. Акцията е проведена по сигнали на будни граждани. Срещу две жени, за които - цитираме съобщението на МВР - има документирана необходимата по закон продължителност на деянието, са образувани досъдебни производства...
Не остана по-назад и Благоевград. В деня на конференцията районната прокуратура в града разпореди спешна проверка за извършване на развратни действия в местния фолкклуб Харем. Държавното обвинение се самосезирало след публикации в медиите, според които там ставали сексоргии, заяви говорителят на тамошната прокуратура Станислава Арабаджиева. В рамките на месец ще бъдат разпитани лица, присъствали на провежданите всеки петък секспартита в Харем. Засега досъдебното производство ще бъде във връзка с чл.325 от Наказателния кодекс (за непристойни действия, нарушаващи грубо обществения ред - б.а.) и чл.159 от Наказателния кодекс (разпространение на порнография). Къде тук е проституцията - не е ясно. Между другото управителите на Харем не крият скандалните си партита, а открито информират в интернет за дните, в които ще има секс на живо и даже обещават награди от по 2000 лв. за участниците.
Всички полицейски хайки за залавянето на проституиращи обаче траят от ден до пладне. По една проста причина - в закона никъде не пише, че проституцията е забранена. Затова полицията е с вързани ръце и изпада в смешното положение да държи жриците в ареста за денонощие и след това да ги освобождава. Ще напомним случай, който нашумя през това лято във Варна, когато там беше проведена специализирана полицейска операция с кодовото име Пеперудите. При нея бяха заловени 27 жени, които са се занимавали с... безделничество в морската столица. Оказа се, че това е единственият ход на правоохранителните органи, тъй като в момента те могат да се опрат само на един законов текст, останал от време оно. Това е чл.329 (ал.1) от Наказателния кодекс и той гласи следното: Пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация. На онези, които се зачудиха тогава дали проституцията е непозволена, щом не е забранена, и коя мярка за морал следва да прилага съдът, прокуратурата припомни, че има тълкувателно решение на Наказателната колегия на Върховния съд от не знам коя си година.
Това ли е обаче проституцията - нетрудови доходи, получени неморално? Да, но не само. За да се опише явлението правилно като публичен образ, трябва да се скъса решително с лицемерния евфемизъм сексуална експлоатация. Този термин е абсолютна лъжа и малцина му вярват. По простата причина, че в 99% от случаите не става въпрос за никаква експлоатация на едно лице от друго, а за съзнателен избор както на едното, така и на другото. И на постигнато съгласие между двамата. Че проститутките у нас не са 1326 го знае всяко дете. А че и 9000 е нищожно число спрямо огромния брой жени, които проституират, също няма съмнение.
Очевидно основната полза от подобни форуми е да се разберат обществените нагласи, преди да се пристъпи към актуализиране на законодателството. Българинът си остава пуритан по отношение на платената любов, но не и върл привърженик на допълнително криминализиране на явлението. Текст за склоняване към проституция има и ако се пипа НК, целта трябва да е прецизирането му и засилване на санкциите в случаите на насилие от страна на сутеньорите, както и на измами от страна на проститутките спрямо клиентите. Но криминализирането на самото отдаване на плът срещу пари е несъстоятелно. Друг е въпросът, че е крайно време проституцията да бъде легализирана, за да не виси безкрай в безтегловност - нещо, което не е престъпно, но и не е законно. А данъчни, здравни, трудови да контролират жриците. Тогава и МВР няма да има толкова работа в сектора. Но пък и Цветанов ще бъде лишен от една възможност да влиза в образа на морален стожер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във