Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Проституцията: с ръст и без закон

Проститутките се множат - това е един от основните изводи в доклада на фондация РискМонитор, озаглавен За или против легализацията на проституцията. Той бе представен във вторник (25 октомври). Темповете на този ръст са притеснителни, тъй като практикуващите най-древната професия са много повече, отколкото сочи официалната статистика, предупредиха хората от фондацията.


В България 90% проституцията се управлява и владее от криминални мрежи, а страната ни се движи между трето и пето място в Европа по разпространение на този социален феномен и си съперничи с държави като Украйна и Русия, където професията е на почит.


Според Стефан Попов, изпълнителен директор на фондацията, у нас липсва обсъждане на този проблем на институционално равнище, а темата за легализирането на проституцията въобще отсъства. От една страна, това е значим социален проблем, който се нуждае от някаква правна рамка, но същевременно, поради това че е под управлението на криминалния контингент, една прибързана легализация би могла да влоши нещата, посочи той.


До 1919 г. в българското законодателство е имало някаква регламентация на проституцията, но след това тя изчезва и феноменът започва да се разглежда общо в рамките на криминалното поведение, обясни Ралица Илкова, преподавател по наказателно право в Юридическия факултет на Софийския университет. Сега в закона липсва правна забрана на проституцията, освен когато в нея не са въвлечени непълнолетни. Явлението дори се третира като проява на безделничество, което е остатък от архаичното законодателство от времето на комунизма, твърди Илкова.


Позицията на българските правници по въпроса клони към мълчаливото легализиране, но не предполага нито да се преследва, нито да се разреши проституцията. И в Европа най-много са режимите, които мълчаливо легализират проституцията, като преследват само видимите й проявления - такива са България, Чехия, Полша, Испания, Италия и други, сочи докладът.


Криминализиращите режими, които приемат проституцията за вид безнравственост и преследват жените, които я практикуват, са въведени в Румъния и в щата Калифорния в САЩ. В Швеция и в Исландия пък преследват хората, които търсят сексуални услуги. Законът там разглежда проститутките като жертви. В законодателството на Нова Зеландия тази професия се третира като търговска практика - бизнес за предоставяне на търговски сексуални услуги, гласи дефиницията за проституция там.


Според официалните данни у нас я практикуват между 5000 и 8000 лица, средният дневен оборот на момичетата е около 180 лв., а средната им заетост - 300 дни в годината. Според социологическо допитване 56.6% от българите определят проституцията като неморална дейност, 23.2 на сто пък я приемат за професия като всички останали. За 47.7% от анкетираните тя трябва да бъде легализирана, 35 на сто са на противоположното мнение, сочи изследването.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във