Параграф22 Daily

§22 Анализи

Протест и контрапротест за и срещу Румен Радев пред БНТ

На 128-ия ден на антиправителствените протести, които продължават, но без участието на „Отровното трио”, традиционно, като всеки петък, протестиращите се събраха пред сградата на Българската национална телевизия. Този път обаче те още от предния ден бяха приканени да бъдат повече, за да подкрепят президента Румен Радев, който бе поканен в „Панорама”.

Около сградата на телевизията се събра и контрапротест, който скандираше лозунги срещу Радев и държеше плакат „Радев – предател”.

За да не се стига до сблъсъци между двeтe групи (междувременно сред протестиращите бе забелят и скулпторът – проф. Венцислав Минеков), в пространството пред БНТ имаше засилено полицейско присъствие. Но традиционната „Гражданска панорама”, която от движение „БОЕЦ” организират редовно пред сградата на БНТ, след като в „Панорама” престанаха да участват политически фигури от управляващите, все пак се проведе.

Някои от протестиращите си сложиха известната Давидова звезда на ревера си в знак на възмущение срещу реплика на премиера Бойко Борисов, казана вчера, докато возеше в автомобила си здравния министър Костадин Ангелов и директора на "Пирогов" Асен Балтов. Думите му бяха „Работата носи свобода…”. По повод тези думи протестиращите разпространиха отворено писмо до медиите и до посолството на Израел в България:

„Arbeit Macht frei!” като цитира надпис от лагер на смъртта, Бойко Борисов за пореден път поставя България в унизителна и незаслужена от народа ни поза! В коалиция с ксенофобските и псевдопатриотични партии, този античовек постоянно нанася не само материални, но и дълготрайни нематериални щети на държавата ни!

Как може това да бъде изказано от министър-председателя на единствената в света държава, спасила евреите си от нацисткия геноцид?!

Няма оправдание!

Изявления от такъв характер са СРАМ и ПОЗОР и са несъвместими с човеколюбието и толерантността на българския народ!   

Ние, свободните българи, от площадите на България и света остро осъждаме поредната демонстрация на арогантност, безнаказаност и наглост на Борисов!

Като българи, поднасяме извиненията си към евреите по целия свят и към държавата Израел, за това че сме избрали такъв човек да бъде министър-председател на хилядолетната ни държава!

Заявяваме твърдо, че няма да спрем да искаме незабавната оставка на него и престъпната му клика и провеждането на предсрочни парламентарни избори!”

Накрая протестът завърши пред сградата на Първо районно полицейско управление, където се оказа, че е отведен един от протестиращите. Въпреки че той е бил нападнат от представители на контрапротеста, обвинението смята, че той е виновен и трябва да си понесе наказанието. Протестиращите събраха пари, за да му купят храна и вода и останаха пред полицейското управление да настояват за неговото освобождаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във