Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Протестиращите аплодираха Цацаров

След несекващите многодневни протести пред сградата на ВСС най-сетне се чуха и аплодисменти. Заслужи ги главният прокурор Сотир Цацаров заради решението си прокуратурата да разследва насилието пред сградата на Народното събрание във вторник срещу сряда тази седмица. Официалното съобщение е, че Софийската районна прокуратура се е самосезирала за сблъсъците на основа на материали в електронните и печатни медии и е започнала две проверки. В хода на първата ще се установява дали е било упражнено полицейско насилие (по смисъла на законовите текстове за престъпление по служба и нанасяне на телесни повреди при и по повод изпълнение на служебните задължения от полицейски служители). Предмет на другата проверка пък ще са хулиганските действия и противообществени прояви от отделни лица сред протестиращите. В хода на проверките ще бъдат изискани записи от видеокамерите в района на инцидента, ще се анализират видеоматериали от телевизионните оператори, ще се запишат обяснения от свидетели очевидци.


Макар че позицията на прокуратурата изглежда перфектно балансирана, Цацаров се хареса на протестиращите с някои свои изказвания, в които те съзряха критика към управляващите. Главният прокурор реагира остро на оценката на председателя на Народното събрание Михаил Миков за причината за ексцесиите. Според Миков тя е в това, че полицията, прокуратурата и кметът на София нито прилагат, нито са чели дори законите. Червеният депутат ги призова да се опитат да ги прочетат и да ги прилагат. Нямаше как това да не жегне самочувствието на Цацаров като магистрат със сериозен стаж.


Аз съм четящ човек по принцип, но ако към четящите законите се присъедини и председателят на парламента, бихме постигнали далеч по-големи резултати. Защото разбрах, че негов е бил призивът всички ние - полиция, прокуратура и кмет, да четем законите. Аз го призовавам да ги четем заедно, заяви ядовито Цацаров. И даде да се разбере, че не иска да го слагат под общ знаменател с полицията, чиито действия неочаквано разкритикува. С уговорката, че не се брои за специалист по полицейска тактика, главният прокурор оцени среднощния опит депутатите да бъдат откарани с автобус като тактическа грешка. И добави, че очаква да разбере кой е издал заповедта за това действие, тъй като е убеден, че авторството не е на вътрешния министър Цветлин Йовчев.


Не е ясно обаче за какво й е на прокуратурата този, който се е опитал да изведе депутатите на безопасно място. Самият Йовчев призна, че решението е взето от началниците на охраната на Народното събрание в онези момент, но той го е одобрил и поема своята отговорност. В крайна сметка се оказа, че парата е повече в свирката, защото оценката на Цацаров за действията на полицията бе повече от добра. Той заяви още, че служителите на реда заслужавали да им се каже едно благодаря. Кадрите на насилие, които е видял главният прокурор, били както с участие на полицията, така и от протестиращите. А разпознаването на конкретни полицаи зад маските и шлемовете им щяло да е трудно, та имало нужда от съдействие от страна на ръководството на МВР.


nbsp;
Проверка на екшъна ще прави и омбудсманът Константин Пенчев. В свое писмо до Цветлин Йовчев той постави следните конкретни въпроси:1. Какви превантивни действия по повод на протеста са предприети от страна на органите на МВР?2. Употребени ли са сила и помощни средства от страна на полицията и жандармерията спрямо протестиращи граждани и кои обстоятелства са наложили употребата на такава сила?3. В случай на употреба на сила и помощни средства - доколко това е било абсолютно необходимо и доколко е следван принципът на пропорционалност при употребата им?4. Какъв е броят на пострадалите лица?5. Гарантирани ли са трудовите права на служителите на МВР, ангажирани с осигуряването на обществения ред по време на продължаващите вече 42 дни протести, като междудневната и седмичната почивка в установения минимален размер за предотвратяване на натрупването на умора и претоварване на служителите от МВР, отчетност и заплащане на полагания извънреден труд?


Facebook logo
Бъдете с нас и във