Параграф22 Daily

§22 Анализи

Противопожарната дирекция дава 5,6 млн. лв. за два хеликоптера срещу горски пожари

В сезона на големите пожари Главна дирекция" Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) пусна обществена поръчка под наименование "Специализирани авиационни услуги за гасене на горски пожари с хеликоптери". В детайли поръчката съдържа следните дейности: гасене на пожари чрез пренасяне на гасителни вещества; превоз на пожарникари и техника за гасене на горски пожари (мобилни мото-помпи със смукателни тръби, мобилни резервоари, шлангове, струйници, тупалки, лопати и др.) до мястото на пожара, с кацане на открити площадки; транспортиране и спускане на пожарогасителни вещества и пожарно оборудване; транспортиране до засегнатите райони на  групи за гасене, спасителни екипи, технически средства и съоръжения.

Прогнозната стойност на поръчката е 5 649 150 лева без ДДС. На практика ГДПБЗН търси изпълнител, който да осигури 2 броя хеликоптери за гасене на горски пожари, като ангажираността им ще бъде 24 часа в седмицата. Те ще дават непрекъснато дежурство в период от три последователни месеца - юли, август и септември, които представляват всъщност пожароопасния период в климата. Хеликоптерите ще са с до 450 летателни часа за двата, за целия срок на договора. Извън пожароопасния период (юли, август, септември) изпълнителят трябва да предостави на разположение  (седем дни в седмицата) минимум един хеликоптер за гасене на горски пожари, като допълнителните летателни часове са до 100.

Освен това изпълнителят трябва да осигури минимум шест летателни часа на ден на хеликоптер, непрекъснато участие в гасенето на пожара, като в тези часове не се включва времето за зареждане и техническо обслужване и подмяна на екипажите.

Срокът на изпълнение на обществената поръчка е до 3 години, считано от датата на подписване на договора или до изчерпване на стойността на договора.

Участниците в процедурата трябва да имат свидетелство за авиационен оператор, разрешително за високорискови специализирани търговски операции или Национално свидетелство за авиационен оператор на специализирани операции, издадено от компетентния орган, отговарящ за въздухоплаването на конкретната страна, в която участникът е регистриран. Освен това той трябва да има разрешение за полети с товари на външно окачване.

Според обществената поръчка в процедурата могат да участват и чуждестранни изпълнители. Срокът за получаване на оферти или заявления на участниците е 3 декември 2019 година
Обществената поръчка на ГДПБЗН  става факт, след като в началото на годината през януари влезе в сила Закон за изменение и допълнение на Закона за гражданското въздухоплаване от 1972 година. В него бяха направени и изменения, отнасящи се до високорисковите специализирани търговски операции. С тях е  регламентирано, че се извършват след разрешение, издадено от главния директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", или с национално свидетелство за авиационен оператор за специализирани операции, издадено от главния директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация"."

Необходимостта от подобна услуга стана очевидна  след като вече няколко дни бушува огромен горски пожар в Рила, а в понеделник пламна и билото на Стара планина между Чипровци и село Копиловци. Българските власти са се свързали с колегите си от Сърбия, защото районът на пламъците в Балкана е пограничен. Пожарът в Рила, край хижа „Чакалица” вече е локализиран. Очаква се в рамките на деня огънят да бъде овладян изцяло. Според ГДПБЗН пожарът в Рила е изключително труден за погасяване, в борбата с пламъците участват над 180 души, които гасят с подръчни средства. Дирекцията обаче има готовност и за включване на хеликоптер в операцията.

Участъкът в Стара планина също е труднопроходим. Там също очакват хеликоптер. Днес (29 октомври)  директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов отпътува към мястото на пожара, възникнал по билото на Стара планина.

Също днес Министерство на отбраната съобщи, че в гасенето на двата  големи пожара са се включили и военнослужещи от Сухопътните войски и хеликоптер Ми-17 от състава на ВВС. Двайсет и един военнослужещи и техника от формирование за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия от Десети механизиран батальон - Враца, са се включили от 11.30 часа в гасенето на големия горски пожар в Стара планина, който гори над Чипровци, в близост до границата със Сърбия. Военнослужещите  ръководят   командира на батальона подполковник Симеон Цеков и  командира на формированието капитан Стефан Иванов.

От 9 часа тази сутрин при гасенето на пожара помага и хеликоптер Ми-17, с екипаж от 24-а авиобаза Крумово.

Огънят в Стара планина обхваща голям фронт в силно пресечена, труднодостъпна местност. В района на пожара вследствие на атмосферните условия се е спуснал задушлив гъст дим, който ограничава видимостта. Действията на военнослужещите се извършват съвместно с огнеборците.

Продължава участието на военнослужещи от Сухопътните войски и в гасенето на големия горски пожар в Националния парк "Рила". Втори ден представители на Бригадното командване - Благоевград, в състав от 21 военни с техника продължават борбата с огъня, който гори между хижа "Чакалница" и връх Капатник. Старши на формированието е началникът на щаба на Трети механизиран батальон от състава на Бригадното командване майор Тихомир Нарлиев.

Още през май т.г. главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" информира, че през лятото на разположение за борба с горските пожари ще има три военни хеликоптера. Тогава той обяви също, че се обмисля вариант за сключване на договори с частни фирми, които да оказват помощ при гасенето на пожари, като за целта са нужни от по 6 млн. лева на сезон.

 

Сръбските власти искат помощ от Русия за гасенето на пожара в Стара планина

Началникът на службата за извънредни ситуации в Сърбия Предраг Марич е съобщил за телевизия Пинк, че е помолил руското министерство за извънредни ситуации да изпрати самолет Ил-76, който се смята за един от най-добрите в света в борба с пожарите.

Марич казал, че пожарът в Стара планина е възникнал в България и се е разпространил в сръбската част на планината. Огънят е обхванал недостъпна за автомобили местност, до която пожарникарите трябва да се придвижват два часа. Гъстият дим пък затруднява използването на хеликоптери и единственият шанс е изпращането на самолет, който се очаква да пристигне от Русия за ден или два.

В момента в борбата с пожара в сръбската част на Стара планина участват около 340 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във