Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Провал на обвинението срещу Мичев

Държавното обвинение пак бе шумно зашлевено в сряда (23 януари) с оправдателна присъда на Софийския градски съд срещу бившия председател на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев. Кадърът на БСП бе оправдан по обвинения в безстопанственост, които му бяха повдигнати през февруари 2010 г. и тогава лично премиерът Бойко Борисов обяви предстоящия му арест.


Ексшефът Мичев беше даден на съд заедно с Нарцис Димитров, който е бивш специалист в агенцията. Според прокуратурата двамата са нанесли щети за 43 432 лв., като са приели за изпълнен ремонт на дом за бежанци в старозагорското с. Баня, но не са контролирали качеството на строителните дейности. Мичев беше оправдан по обвинение, че като длъжностно лице не е командировал подчинения си служител Димитров да провери как върви градежът, още повече че това влизало в задълженията на Димитров, който е отговарял за имуществото в агенцията.


Нарцис Димитров имаше късмета на бившия си шеф и беше оправдан по обвинението, че като служител на Държавната агенция за бежанците не е контролирал строително-монтажните ремонти в същата сграда.


Мотивите на СГС за оправдателните присъди не говорят никак добре за работата на прокуратурата. Обвинителната теза не е доказана, записаха магистратите в черни тоги. Според тях обвинението почива на абстрактно твърдение. По пътя на логиката няма как да се приеме причинно-следствената връзка, че нанесената материална щета е следствие от това, че Светослав Мичев не е командировал Нарцис Димитров, мотивираха се съдиите. Алогизмът на обвинението се подчертава и от факта, че двамата умишлено са искали да извършат престъплението, уточняват те.


Съдът посочи, че структурната слабост на обвинението не е единствената причина за оправдателната присъда. Магистратите констатират, че единственото доказателство всъщност са показанията на свидетеля Бойко Тошев, а той не е специалист по строителни и ремонтни работи. Според обясненията на обвиняемия Мичев, Тошков е бил служител в инспектората на агенцията. Той отишъл на проверка в обекта и установил, че някои от ремонтите не са направени, както трябва. Мичев свидетелства, че подчиненият му Тошков сам е искал да отиде да направи такава проверка и предположи, че му е оказан натиск да говори срещу него. Както той каза - под влияние на моя заместник Красимир Косатев, който гравитираше вече към друга политическа сила и трябваше да бъда махнат по някакъв начин.


Бяха отхвърлени и гражданският иск на Държавната агенция за бежанците за сума от 43 432 лв., както и искът за присъждане на лихва върху тази сума. Съдът обяви, че делото е в 53 тома и поради тази причина в мотивите за оправдателната присъда ще бъдат маркирани само най-основните неща.


Когато през февруари 2010 г. шефът на Агенцията за бежанците Светослав Мичев бе обвинен и пуснат срещу 10 000 лв. гаранция, водещият случая прокурор Андрей Андреев беше повече от категоричен, че са извършени престъпления. Мичев е похарчил средства за ремонт на център в село Баня и е попълнил три фактури за закупуване на телевизори, без да има това право, обяви обвинителят. Той обясни тогава, че по това време е имало постановление на Министерския съвет, с което се забранява на всички държавни структури да изразходват излишни средства заради финансовата криза. Похарчените пари са от бюджета и от еврофондове, заяви той, като подчерта, че предстоят експертизи и се събират допълнителни доказателства.


Нито основните, нито допълнителните доказателства обаче не издържаха в съда и тезата на държавното обвинение бе отхвърлена. Едва ли ще има промяна в тълкуването на материалите по делото и на апелативната инстанция. Ако, разбира се, прокуратурата изобщо реши да протестира...

Facebook logo
Бъдете с нас и във