Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОВЕРЯВАТ СМЕТКИТЕ НА ТОМОВ

Около шефа на ЦСКА Александър Томов отдавна ври и кипи, но поне досега това като че ли не го притеснява особено.
Интересно как ще се развият нещата оттук нататък? През изминалата седмица на 27 август първо обвинители от Софийската градска прокуратура поискаха съдът да разкрие тайната на банковите сметки на Томов и на бившия изпълнителен директор на червените Александър Гарибов. От прокуратурата изразиха съмнението си, че двамата може би са скътали сериозни пари за черни дни.
На следващия ден, 24 часа след като официално беше отправено искането, магистратите от Софийския районен съд позволиха да бъде свалено булото от четири сметки в Интернешънъл Асет Банк. Така от финансовата институция ще трябва да предоставят информация за операциите, извършени по три банкови сметки, по които титуляр е ПФК ЦСКА, както и по една с титуляр Финметалс холдинг ЕАД - дружеството, свързано със собствеността в Кремиковци и армейския тим. Авоарите предварително бяха временно запорирани, за да не може да се теглят пари от тях.
Освен обвинителите и от Комисията за установяване на имущество, придобито по престъпен начин, са взели на мушка Томов. Ако има вече повдигнато обвинение, комисията по закон може да започне проверка на имотите му.
Пресаташето на ДАНС Зоя Димитрова съобщи за Параграф 22, че проверката във футболния клуб е установила неправомерно отклонение на финансови средства в размер на 3.5 млн. евро. Във всеки случай тази сума не е била усвоена по предназначение. Парите трябвало да послужат за трансфери на футболисти в ЦСКА за новия сезон, но на практика са поели по друг път. Те са били преведени по сметката на швейцарската фирма Кредит сюис солюшънс партнърс. Но и там не са се задържали много време там, тъй като малко по-късно са прехвърлени към офшорни компании. От ДАНС изразиха единствено предположение, че те може да са свързани със Сашо Томов, припомняйки, че резултатите са предадени на следствието.
На 18 юни тази година Срещу Томов и Гарибов бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери (чл.203, ал.1 от Наказателния кодекс) по воденото срещу тях досъдебно производство.
Металургичният комбинат и ЦСКА са все още собственост на индиеца Прамод Митал, който до неотдавна бавеше процедурата по продажбата, на Кремиковци, докато съдът не го обяви в неплатежоспособност.
Както е известно, надзорният съвет на футболния клуб пък освободи под натиска на Томов от длъжността председателя на УС на ЦСКА Александър Гарибов. На негово място бе назначен съпартиецът на Томов - Александър Тодоров. Според някои становища смяната на Гарибов е станала под натиска на украинския милиардер Константин Жеваго, който е кандидат за покупката на Кремиковци и евентуално на футболния тим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във