Параграф22 Daily

§22 Анализи

Проверката в ДАТО е предизборният коз на Рашков

Два коза за предстоящите избори през ноември държи в ръката си служебният вътрешен министър Бойко Рашков и очевидно изчаква момента, когато ще ги удари на масата. За единия вече научихме - на вота 2 в 1 на 14 ноември МВР няма да е част от Националното междуведомствено звено, което ще работи по т.нар. изборни престъпления. Причината е известна - Рашков отказа поканата на главния прокурор Иван Гешев за съвместни действия, с мотива, че прокуратурата само щяла да му пречи на разследванията. И захвана да мачка търгашите на гласове, особено онези търгаши, които купуват в полза на ГЕРБ и ДПС. Мачкането се оказа толкова голямо, че Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ опищяха ефира, че шефът на МВР преследвал избирателите им.

 

След като бе отрязан, Обвинител № 1 обяви, че той също тръгва на лов за търговци на вот и покани ДАНС да му бъде оръженосец. За целта Иван Гешев и шефът на агенцията Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, регламентираща действията на двете институции за "бърза и адекватна реакция при противодействие на престъпленията, свързани с изборните права на гражданите". А гражданите научиха, че могат да подават сигнали за нарушения на електронните адреси на всички прокуратури в страната и че дежурно звено във Върховната касационна прокуратура ще преглежда тези сигнали и ще преценява кой от тях става за разследване.

Вторият коз на Рашков е доста по-силен, защото вътрешният министър ще цака с него

в една твърде деликатна област - подслушването.

Открай време българинът бере голям страх някой да не надникне под юргана му и да научи най-съкровените му тайни. Затова гейтовете около незаконното подслушване винаги са се радвали на висока популярност, привличали са хората като с магнит и са се отразявали на изборните резултати.

До президентския и парламентарния вот остават някакви си три седмици, а служебният вицепремиер и шеф на МВР трябва да се отчете пред обществеността докъде е стигнала започналата в началото на септември проверката в Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

Цялата работа е много странна, защото за ревизията на "ушите" разбрахме уж случайно: по време на парламентарен контрол, вътрешният министър Бойко Рашков отговори на питане, отправено му от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Сценката бе разиграна в стил, типичен за "деликатността" на просвет(л)ените.

Бившият генерал от контраразузнаването пожела да научи колко са т. нар. изнесени точки за контакт или изнесени акаунти и кои са службите, които разполагат с "такива". Аргументите му бяха, че според Закона за специалните разузнавателни средства такива "точки" и "акаунти" имат право да ползват само ДАТО И ДАНС. А пък по бюрата на множество оперативни работници от най-различни други служби, включително ГДБОП и "Вътрешна сигурност" на МВР, са изведени такива точки и те си слушат на воля... когото трябва.

Така че, ако трябва да обобщим накратко парламентарното питане на ген. Атанасов, въпросът към  Бойко рашков изглеждаше така: "По какъв начин е регламентирана тази странична дейност, къде отиват придобитите данни и защо трябва да има успоредно прилагане на СРС: от една страна ДАТО да подслушва с разрешение от съда, а от друга -  оперативният работник в ГДБОП да си подслушва просто така?"

На практика акаунтите представляват изнесени точки за мониторинг, които дават възможност за непосредствено слухово възприемане на информацията, която се прихваща от ДАТО.

На професионален жаргон ги наричат изнесени, защото те не са в ДАТО, а в помещения, които са някъде другаде. Проблемът идва от това, че информацията се събира не от заявителя на специалните разузнавателни средства и за нуждите на конкретно досъдебно производство, а от външни служби и дирекции, които по закон нямат право на подобна дейност.

Колкото до събраната информация, на професионален жаргон тя се води "чувствителна", защото попада при хора, различни от посочените в искането за прилагане на едно или друго СРС. В това отношение в отговора на Бойко Рашков нямаше нищо деликатно. Тъкмо обратното:

"Информацията се носи на началника, който - ако прецени, че е нещо важно - я носи в прокуратурата. Така МВР е превърнато в куриерска служба. Трябва ли служители на МВР, които си имат достатъчно оперативно-издирвателна работа, да вършат онова, което трябва да свърши прокуратурата? Който от прокуратурата иска да използва и прилага специални разузнавателни средства, да бъде така добър да си поръча такива изнесени точки в прокуратурата и да контролира непосредствено слухово разговорите, които са му необходими, за досъдебното производство и разследване. Аз съм убеден, че това е извън закона", категоричен е Рашков.

Е, почти нищо деликатно няма, защото последното изречение издава леко неудобство от произнасянето на голата истина. Тези "изнесени точки" са съвършено незаконни и хората, които са ги разрешили и които са ги ползвали със слушалки на уши, трябва да бъдат уволнени, разследвани и съдени. За престъпления по служба, естествено.

Ето защо е много интересно какво точно ще видим, когато Бойко Рашков дръпне завесата докрай. Всъщност - дали изобщо ще я дръпне, или само ще ни разкаже какво има зад нея?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във