Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПРОВЕТРЯВАНЕТО НА ПРОКУРАТУРАТА ПРОДЪЛЖАВА

Толкова много дисциплинарни състави се очертава да бъдат сформирани във Висшия съдебен съвет (ВСС) в близките седмици, че нито един член на съвета няма да скучае, защото няма да му остане време - почти постоянно ще е в комисия, ще изслушва прокурорите нарушители, ще събира доказателства, ще разпитва и свидетели. Чак дъх няма да му остане на човека от работа.
В сряда (25 октомври) ВСС образува поредната тричленна дисциплинарна комисия. Този път за дисциплинарно уволнение е предложен прокурорът от Софийската районна прокуратура (СРП) Яни Костов.
Преди около две седмици ръководителят на СРП Александър Налбантов внесе във ВСС предложението за прекратяване на трудовия договор на Костов с мотива, че е забавил около 3000 преписки и дела. Не става ясно какъв период от време обхваща нарушението на обвинителя, но пък любопитната подробност в случая е, че името му не изскочи по време на ревизията на работата на СРП. Или проверката е била повърхностна, или т.нар. ревизори неволно са го изпуснали в доклада с нарушителите.
Членовете на съвета, който ще решава бъдещето на Яни Костов, са деканът на юридическия факултет на Югозападния университет в Благоевград проф. Александър Воденичаров, адвокатът Любомир Цеков и съдията от Върховния административен съд (ВАС) Панайот Генков.
Именно последният член на дисциплинарката предизвика у медиите леко недоумение, защото Яни Костов е син на... съдията от ВАС Мария Костова. Но членовете на ВСС увериха журналистите, че оценката за работата на прокурора от СРП ще бъде напълно обективна. Е, само решението и мотивите на дисциплинарната комисия ще покажат дали тя е била обективна, или не е била.
След края на заседанието на ВСС главният прокурор Борис Велчев заяви, че познава Яни Костов отдавна и че има висока оценка за качеството на неговата работа.
Това е един от малкото прокурори в Софийската районна прокуратура, които познавам лично и откровено казано от всичките слухове там, които съм чувал, никога не съм установил неговото име да е споменавано в негативен контекст. В крайна сметка г-н Костов трябва да отстои своята теза пред дисциплинарния състав и впоследствие пред ВСС. Това обаче е чисто административен въпрос. В неговото поведение няма нищо, което да е морално укоримо, заяви още главният прокурор.
Във вторник (24 октомври) Велчев внесе във Висшия съдебен съвет други две предложения - за снемане на имунитетите на двама обвинители от Варненската окръжна прокуратура. По данни на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Карен Бейлерян и Тони Томов са направили опит да склонят варненски адвокат да даде неверни показания пред местната военноокръжна прокуратура, която е проверявала работата на един дознател от РДВР-Варна. Заради това Бейлерян и Томов се разследват за престъпления по два текста на НК: по чл.294, ал.4 - опит за осуетяване на наказателно преследване, и по чл.143, ал.1 - опит за принуда.
Предстои внасяне на предложения за снемане на имунитетите на заместник окръжния прокурор на Русе Венелин Тодоров, на заместник районния прокурор на София Петър Чалъмов, на обвинителя от СРП Станислав Гюров и на ръководителя на районната прокуратура в Кнежа. Срещу всичките се водят досъдебни производства за извършени престъпления по служба и против правосъдието.
Очаква се произнасянето на Висшия съдебен съвет по вече образувани три дисциплинарки - срещу прокурорите от ВКП Ангел Илиев и Цеко Йорданов и заместник апелативния прокурор на София Николай Ганчев. През юли главният прокурор поиска тяхното уволнение. Прегрешението на първите двама е, че с години са забавяли дела, а Ганчев бе уличен в нерегламентирани връзки с бившия сикаджия Илиян Пенев-Мацола.
На заседанието на ВСС в сряда бе приета оставката на окръжния прокурор на София Иво Игнатов. Най-изненадващо във вторник той е поискал от Борис Велчев да бъде освободен от поста и да бъде пратен на работа във Върховната административна прокуратура (ВАП). Мотиви не е изложил. Велчев е уважил молбата на Игнатов и още във вторник го е командировал във ВАП. А в сряда ВСС го освободи от ръководната длъжност. (§22)

КАРЕ
Между 10 и 15 са висшите магистрати, които все още не са подали декларациите за имотното си състояние, придобито по време на работата им в съдебната система. Това съобщи след края на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска. Двама от тези магистрати са и членове на съвета. Единият е съдията от ВАС Андрей Икономов, а другият е председателят на Софийския окръжен съд Владимир Иванчев.
Срокът, в който ръководителите на апелативните и върховните съдилища и прокуратури, както и членовете на ВСС трябваше да подадат имуществените си декларации в съвета, изтече на 1 октомври.
Идеята за провеждането на т.нар. операция Чисти ръце лансира за първи път през пролетта председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров. Според него така ще се види кой магистрат какви доходи е имал през периода, в който работи в съдебната система, какво си е купил - имоти, коли и какви авоари има в банките, какви кредити е теглил и колко е харчил. Освен това в декларациите всеки един магистрат трябваше да напише и доходите на съпругата или на съпруга си, каква е месечната издръжка на децата (непълнолетни и пълнолетни, ако са студенти).
Очаква се на заседанието на ВСС следващата сряда - на 1 ноември, да се обсъдят правилата за публикуването на декларациите в ИНТЕРНЕТ страницата на съвета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във