Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПСЕВДОПРИСЪДА ЗА ЧЕРНО ТОТО ВЪВ ВЕЛИНГРАД

Само с 1000 лв. глоба се отърва 48-годишният Стойчо Ушев-Точи, организатор на черно тото във Велинград. Псевдоприсъдата бе прочетена от Районния съд в града в края на 2006 година. Във вторник (23 януари) стана ясно, че прокуратурата не е протестирала решението пред по-горна инстанция и то вече е влязло в сила.
В началото на 2006 г. в полицията се получава сигнал, според който в кафене в квартал Каменица в града се въртят нелегални хазартни игри. Ченгетата започват да наблюдават заведението и разбират, че не са били пратени за зелен хайвер. В кафенето доста често кипяла трескава и подозрителна дейност.
На 29 март 2006 г. полицията провежда операция и нахлува в заведението. По време на акцията са задържани двама души - Стойчо Ушев и 31-годишен мъж с името Стоян. При обиск са открити документи, които доказват, че там се е осъществявала нелегална букмейкърска дейност.
Установено било, че са се приемали залози - устни и по телефона - за резултати от футболни мачове от българското и чуждите първенства. След това залаганията били обработвани в домовете на други двама съучастници с инициалите Е.П. и П.А. (полицията отказа да разшифрова инициалите), а след това залаганията били публикувани в известен букмейкърски интернет сайт.
Намерена била и тетрадка, в която организаторите на черното тото стриктно записвали имената, телефоните и адресите на всички участници, както и кога и с какви суми играят. Списъкът бил доста дълъг, в него фигурирали и интересни личности - бизнесмени и общественици от Велинград. Всички те са били разпитани по време на разследването. Полицията отказа да съобщи и техните имена.
Според данните в тетрадката, месечната сума на залозите варирала между 80 и 120 000 лева. Спецове в областта на хазарта твърдят, че организаторът явно е правил сериозен оборот. Най-вероятно коефициентите са били поне с 15% по-високи от тези в останалите букмейкърски пунктове. Предполага се, че е имало и неописани залози, което пък означава, че оборотът е бил доста по-голям.
Първоначално в ареста се озовават Стойчо Ушев и Стоян. По-късно прокуратурата пуска Стоян и срещу него не е повдигнато обвинение. Точи също напуска килията, но срещу 1000 лв. парична гаранция. Тогава държавното обвинение се оправда, че престъплението е леко и Стойчо Ушев може да изчака изхода от процеса на свобода.
Това е първият процес в Пазарджишка област срещу организатор на нелегални хазартни игри. От март миналата година досега няма данни дали с разбиването на групата събирането на залози във Велинград е преустановено. Но един въпрос остава без отговор - защо само Точи е бил подведен под отговорност, а останалите трима - Стоян и двамата мъже с инициали Е.П. и П.А., са били пропуснати от прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във