Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПСИХАРСКО

Не ми е известно да има друг народ, направил толкова категорична констатация: луд умора няма. Може и да има, но аз поне не знам.
Да не стане объркване - говоря за поговорката, за другото съм сигурен, защото съдя и по себе си, когато забравя да си взема успокоителните.
То че луди щъкат навсякъде по света, е ясно. Нашите обаче май са по-различни от останалите. Как го беше казал Ботев - свестните у нас считат за луди... А животът всеки ден ни дава доказателства, че умората ходи по нормалните.
В столичния квартал Захарна фабрика откраднаха металния покрив на сграда, обявена за паметник на културата, известява пресцентърът на МВР. Как го разбирате това?
От видинската полиция пък информират, че неизвестни лица задигнали камбаната на църквата в село Ярловица. Тя била висока около 60 см и тежка около 200 кила. Пореден пример за неуморимост. Още повече че в случая това става под взора на онзи, за когото разправят, че винаги бил в пряка връзка с чалнатите.
Забележете обаче: варненец изпотрошил стъклата на три автобусни спирки. Ченгетата го спипали и открили в колата му чук и каска. А?!
Да чуем в тази връзка известния психолог проф. Стефан Тодоров: Стресът е нормална адаптивна реакция, но когато превишава нормалните възможности на организма, се превръща в дистрес. Затова се отключват депресии, агресия и други прояви... Психичното здраве не намира адекватна оценка в българското общество. Това се дължи на проявеното неразбиране на проблема от страна на управляващите.
Ами, като няма разбиране, кво ли чакам - я да хващам чука...

Facebook logo
Бъдете с нас и във