Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пъдарите от Правната дирекция на МВР вадят полицаите на протест

S 250 13b1375d b356 4258 b055 d6c2d65a5b1b

На 5 юли, празникът на МВР, с празничното настроение дойде и поредният протест на служителите на вътрешното ведомство, организиран по традиция от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР).

Тази традиция излиза от коловозите на представата за каквото и да е честване на светла годишнина,  даже клони към абсурда.

От няколко години синдикатите и служителите на силовото ведомство избират годишнината от създаването на МВР, за да извадят на бял свят проблемите на министерството.

И колкото повече години минават, всеки 5 юли се превръща постепенно не в ден за празнуване, а в ден на протести.

 

Трансформацията на празника освен че е абсурдна, показва и колко проблеми всъщност тлеят в едно от най-мощните министерства. Тази година СФСМВР отново обяви протестна готовност и започна обсъждане на ефективни протестни действия в седмицата преди 5 юли.

Синдикатите обясниха, че причината за протеста им е

системната неспособност на правната дирекция в МВР

да предложи адекватни решения на дългогодишни искания  работещите в системата. 

Шефът на синдикалната федерация Валентин Попов, който редовно информира „Банкеръ” за дейността на синдикалната организация, обясни причината за протеста така:  "Министърът на вътрешните работи беше изготвил проект за наредба, съгласувана със синдикалните организации, съгласно която увеличението на възнагражденията на служителите от началото на тази година трябваше да стане с еднаква сума за всички". Но с намесата на правната дирекция на МВР идеята претърпяла промяна и проектът за наредба така бил изменен, че вместо с еднаква сума, увеличението е станало факт с еднакъв процент за всички.

Според Попов това е довело да формирането на различни суми за колегите му. „Едно е 10% от 500 лева и доста по-различно е 10% от 1000 лева", коментира той.

СФСМВР е уведомило ръководството на министерството за гафа, който погледнато отстрани е в ущърб на самия връх в министерството. Защото илюстрира народната поговорка „ царят дава, пъдарят –не”. Ако разбира се промяната в договорката не е направена с мълчаливото съгласие на министър Младен Маринов и екипа му.

Според Илия Кузманов от синдикалната федерация, служителите на министерството от години си патят от правната дирекция, която прави каквото си поиска с договорени при преговори с ръководството на МВР проекти.

"Те са носители на сериозен стрес, проблемът с тази дирекция е доста сериозен и от много време.Лесно е да се докаже тежкият дефицит на компетентност там. Ние не се месим в управлението на МВР, а показваме на министъра къде

нещата много тежко куцат",

обяви тази седмица Кузманов.

Синдикалистите са категорични, че с дейността си правната дирекция на МВР нарушава сериозно социално-икономическите права на служителите на ведомството.

"От около 5 години имаме проблем с един правен вакуум - извънреден труд в делнични дни не се компенсира по никакъв начин.Годишно могат да се получат такива 100-150 часа, ние имаме нужда и от възстановяване.Проблемът не е политически, но ние категорично посочваме, че има проблем в нашите отношения", твърди Кузманов.

По тази причина, освен че обявиха протестна готовност, синдикалистите настояват и за персонални промени в ръководството на самата дирекция. "След неделя ще преминем и към регионални протести, ще бъдем много упорити.Няма да спрем, докато не се получи това, което сме казали", заяви Кузманов.

Синдикалистите

взеха на мушка Дирекция "Правно-нормативна дейност“

още от миналата година, когато договаряха с ръководството на МВР повишението на възнагражденията в системата. Според профсъюзната организация тогава дирекцията дала необективно становище, на чиято основа манипулативно е било наложено решението за повишаване на заплатите през 2020 г., като правистите на МВР се позовали на на макрорамката на републиканския бюджет и политиката по доходите на правителството. Това според синдикалистите е било неоснователно от юридическа гледна точка.

Освен това правистите от дирекцията все още не са дали обосновано и обективно становище по заплащането на извънредния труд, положен от служители, работещи на ненормиран работен ден, не са се изказали и за приравняването на положен от служителите нощен труд към дневен и съответното заплащане за това, въпреки налична в достатъчен обем съдебна практика в полза на служителите.

СФСМВР обвинява правната дирекция и в липсва желание или компетентност да направят усилия да прецизират регламентацията на правоотношенията на държавните служители със статут по Закона за държавния служител. Юристите от дирекцията

мълчат и по въпроса за статута на служителите,

които се явяват като вещи лица в съдебни заседания при защита на изготвените от тях експертизи.

За липсата на адекватни предложения към ръководството на МВР, които биха помогнали да се избегнат подобни конфликтни ситуации, пряка отговорност носи ръководството на дирекция "Правно-нормативна дейност“ и г-жа Росица Грудева в качеството си на неин директор”, призовава СФСМВР.

Пъдарят „Правно-нормативна дейност” изглежда саботира преговорите между синдикатите и ръководството на МВР, въпреки повечето постигнати вече договорености. Например от 1 януари 2020 г. служителите на МВР да получават пари за нощен и извънреден труд, за което има издадена заповед на министър Младен Маринов.

От началото на годината на полицаите се плаща

по един лев на час нощен труд,

вместо досегашните 25 стотинки, като  изплащането им започна през февруари.  Промяната обхваща  всички служители на терен – патрулни полицаи, гранични служители, дежурните части към полицейските управления и жандармерията.  

Що се отнася до допълнителното заплащане за нощен труд, то бе договорено между министри, синдикати и работодатели през март т.г., като решението бе да обхване всички професии. Договорено бе допълнителното заплащане за нощен труд да стане 0.15 % от минималната работна заплата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във