Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пуйката излетя от ареста, отвори място за Йоско

Именити представители на подземието у нас се разшетаха в началото на тази седмица из покоите на Темида. При "дефилето" им стана ясно, че най-известният жител на Костинброд напоследък се оказва не чалга певецът Васил Боянов - Азис, а неговият съгражданин Йосиф Йосифов- Йоско Костинбродски. От десетина дни той със завидно постоянство шества из съдебните зали и из вестникарските хроники. Не направи изключение и тази седмица, в чието начало любимецът на съдилищата отново предизвика оживени коментари.


Орисаният да преминава през всякакви превратности Йоско тази седмица трябваше да се яви на две съдебни заседания - едното в Софийския градски съд (СГС), а второто - в Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Интересът на двете съдилища към персоната на Костинбродския беше продиктуван от желанието на държавното обвинение най-накрая той да се озове зад решетките заради извършени от него престъпления.


Първото заседание в СГС приключи с категорична победа на Костинбродски над Софийската градска прокуратура, която поиска той да бъде задържан под стража. Според обвинението това е наложително заради заплахата на Йоско да убие прокурора Бранимир Славов. Намерението на Йосифов било доказано от показанията на двама свидетели, които обаче си противоречали. Прокуратурата обаче се аргументира още и с документната измама, извършена от Йосифов, потвърдена също от свидетелски показания.


СГС обаче потвърди определението на Софийския районен съд от миналата седмица, с което не бе взета мярка за неотклонение спрямо Йосиф Йосифов - Йоско и оставя без уважение искането на Софийската градска прокуратура за задържането му под стража.Според съда не е налице законова предпоставка за вземане на каквато и да било мярка спрямо Йосифов. Председателят на съдебния състав дори подчерта, че производството по сегашното дело е начин Йосифов да бъде задържан под стража, но от гледна точка на друго дело.


Йоско нямаше шанса да се наслади на провала на софийската прокуратура, тъй като не се яви на съдебното заседание, въпреки че е редовно призован. Представляваше го обаче адвокат Илиян Василев, който изслуша с одобрително внимание мотивите на СГС, особено в частта, в която се казваше, че обвинението се основава само на слухове и няма доказателства срещу клиента му.


В момента Йосифов е разследван за две закани за убийство - срещу прокурор Славов и срещу Алекси Василев от отдел "Престъпления срещу личността" към Главна дирекция "Национална полиция"). Освен това и за участие в престъпната група "Килърите-4", като заради обвиненията срещу него Йоско на няколко пъти бе арестуван и пускан на свобода.


Щастието обаче не се усмихна на Йосифов на второто важно за него заседание - в Апелативния специализиран наказателен съд, който се занимава с разследването на т.нар. група за мокри поръчки "Килърите-4". Там той отново не се яви - тъй като законът го допуска. Но, за разлика от колегите си в СГС, магистратите от АСНС решиха Йоско Костинбродския да бъде прибран в ареста. Те прецениха, че може да се направи обосновано предположение, че именно този обвиняем е извършител на престъпленията, в които е обвинен - лидер на престъпна група за убийства и отвличания.


И в това дело обвинителната теза на спецпрокуратурата се гради на показанията на свидетели, както и в останалите обвинения срещу Йоско. Според неофициална информация срещу него и срещу групата му за убийства са свидетелствали двама прочути представители на подземието - Кирил Киров - Японеца и Боян Петракиев - Барона. Благодарение на техните показания на заседанието в понеделник везните са се наклонили в полза на обвинението, че Йоско и аверът му Ивайло Симеонов са извършили покушението над Киро Японеца през юни 2003 година. Според разследващите Йоско карал мотора, а Ивайло стрелял на кръстовището в кв. "Красна поляна", когато ромският бос бе ранен, но оцеля.


По-късно пред една информационна агенция прочутият сливнишки Барон обаче опроверга информацията, че е дал показания срещу Йоско, когото иначе познавал като добро момче. Което не попречи на спецсъда да постанови решетки за Йоско. От своя страна представители на обвинението обявиха, че ако Йосифов не бъде намерен на адреса, известен на МВР, ще се задейства процедурата за общодържавно издирване. Това стана факт по-късно тази седмица, като Апелативната спецпрокуратура обяви, че за Йоско е в сила Европейска заповед за задържане.


Другият изтъкнат представител на криминалния контингент, който от седмица се размотава из коридорите на съдилищата, е небезизвестният Валентин Кирилов-Пуйката, който е заподозрян за обира на клона на Първа инвестиционна банка в столичния кв. "Хаджи Димитър". Кирилов бе задържан на 21 февруари сутринта на път за Гърция заедно с още двама от хората си. Пуйката беше нарочен за обира, извършен на 19 февруари сутринта, при който трима маскирани пребиха охранител на банката и офейкаха с 200 бона.


Още преди новината за ареста на Пуйката се появиха съмнения, че той има пръст в обира. Задържането му станало, след като шофираният от него автомобил е спрян от патрул на "Пътна полиция", а Кирилов не направил опит да избяга, не оказал и съпротива. На гърба му вече тежи едно обвинение - че е участвал в обир на трезор в Кърджали, за който бе хвърлен зад решетките, но в края на 2013 г. съдът го пусна под домашен арест, за да се лекува. Скоро след това мярката му беше променена дори в "парична гаранция".


Същата мярка за неотклонение Пуйката получи и във връзка с обвинението, че е шеф на организирана престъпна група за грабежи и е заподозрян за обира на ПИБ. Миналата седмица спецсъдът го прати в ареста, но в понеделник (4 март) магистратите от Специализирания апелативен съд го пуснаха на свобода срещу 1000 лв. парична гаранция. Въпреки че спрягат и Пуйката за участник в обира на ПИБ, засега прокуратурата не потвърждава това и подобно обвинение не фигурира в първоначално дефинираната теза за престъпна група за грабежи.


Пуйката е разследван и за обира на 340 000 лв. от централния офис на куриерската фирма от 14 октомври 2013 година. Заподозрян е и че има "принос" за отмъкнатите над 50 000 лв. от аптечни складове от 29 ноември 2013 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във