Параграф22 Weekly

колонцифър ПТИЧИ ПОГЛЕД

Пуйката се умълча в кърджалийския арест

Соченият за банков душманин №1 в страната перничанинът Валентин Кирилов-Пуйката най-накрая сви пера в кърджалийския арест. Това стана във вторник (28 май). Навръх Деня на славянската писменост 24 май той бе арестуван в Пернишко след четири месеца нелегалност. Кирилов бе отведен в Съдебната палата в Кърджали при извънредни мерки за сигурност - повече от 30 униформени осигуряваха безопасното му влизане в храма на Темида. Целият район наоколо бе отцепен, а на всяко кръстовище бяха разположени патрулни автомобили със служители на реда. Срещу видния апаш е повдигнато обвинение за съучастие в обира на обществения трезор в Кърджали и му е наложена постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Служебен защитник на Валентин Кирилов бе адвокат Христо Караманолов.


Обявеният за общодържавно издирване Кирилов бе задържан при съвместна акция на полицията и ГДБОП в село Студена - Пернишка област. Той бе издирван заради обир в Кърджали, извършен на 4 януари тази година, когато шестима души успяват да проникнат с взлом в обществения трезор и да ограбят 32 касети.


При опит на бандитите да избягат полицията залови на място 37-годишния лидер на групата Славчо Магеров -Магера от Пловдив. Той живее от дълги години в столицата и е сред признатите спецове в обири на трезори и чейнджбюра. По-късно са заловени Хубен Митев и перничаните Росен Драгомиров-Синбад и Явор Славянов-Циката .


Точно по същото време униформените закопчават и спеца по трезорите, известен като Докторът на ключалките Венцислав Димитров -Мечан. Както е известно, той бе разстрелян на 19 май пред кафенето си Лого в Перник. Въпреки че полицията отказа да потвърди официално има ли връзка между арестите на издирваните и обира в Кърджали, целият миньорски град предполага, че Димитров е бил част от групата на Кирилов и също е участвал в обира.


Пуйката наду гушка през 2007 г., когато бе заподозрян в обира на инкасо автомобил, обслужващ магазина Техномаркет Европа край Божурище. Той става още по-популярен в криминалните среди, след като папката с документите по образуваното тогава досъдебно производство за обира бе открадната от сградата на СДВР. Според неофициална информация ловките бандити са проникнали в столичната дирекция през покрива.


Валентин Кирилов се сдоби със славата на един от най-известните банкови обирджии в страната. Името му се свързва с обира на над 50000 лв. от банка Пиреос в Перник, с кражбата на над половин милион лева от споменатия Техномаркет Европа, както и с въоръжения обир на АСФ Холдинг притежание на бизнесмена Анжел Феодоров - той стана на 21 май миналата година. Тогава двама маскирани и въоръжени мъже разбиват входните врати на офисите на фирмата в центъра на Перник и изнасят в двора метална каса. Крадците били забелязани от охраната, стреляли по единия от гардовете и избягали в неизвестна посока, задигайки сума от около 10000 лева. През септември същата година полицията оповести, че след близо четиримесечно издирване са задържали Пуйката за въоръжения грабеж в АСФ Холдинг. След ареста му Районният съд в Перник му налага постоянна мярка задържане под стража, но седмица по-късно Окръжният съд я променя на парична гаранция в размер на 7000 лева.


За последен път името му влиза в полицейския бюлетин непосредствено след въоръжения грабеж в Централната обогатителна фабрика в Перник в края на ноември 2012 година. Тогава бандитите избягаха с около 162 000 лв. плячка. Името на Валентин Кирилов е свързвано и с многобройни опити за разбиване на банкомати в областта. Пуйката връзвал със стоманени въжета машините и ги изтръгвал от стената с помощта на мощни джипове. Той е главен заподозрян и за разбиването на банкомат по този вече известен като пернишкия способ в столичния квартал Манастирски ливади на 4 януари тази година. Първите си стъпки в подземния свят Валентин Димитров прави като непълнолетен през 1992 г. с дребни кражби. В периода 2001- 2004г . срещу него са водени редица разследвания за кражби на автомобили. След случая с инкасо автомобила, Пуйката се изнася в Испания. След тригодишно отсъствие, през 2010 г. се прибира и се предава доброволно на полицията, тъй като е обявен за общодържавно издирване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във