Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пълна мистерия около убийството на Яна

Доста своеобразни са методите на действие на полицията и прокуратурата при казуси с повишен обществен интерес. За да се демонстрира колко бързо и ефикасно действат органите, веднага след установяването на дадено престъпление в общественото пространство се хвърлят имена на заловени предполагаеми извършители. Не без помощта на полицията, заподозрените се представят в медиите като гарантирано доказани престъпници. Впоследствие обаче изникват обстоятелства, които разколебават железните доказателства на разследващите. Примерите са не един и два, като се започне от знаковите корупционни процеси и се свърши с криминалната престъпност. Допълниха ги новите обстоятелства около убийството на девойката Яна Кръстева в Борисовата градина това лято.


В случая направиха впечатление именно скоростта, с която действаше полицията, спешният порядък, в който бяха събрани годни за съда доказателства. Тъй като мина доста време оттогава, нека да си припомним хронологията на събитията след потресаващото престъпление.


Трупът на Яна бе открит на 10 юли в столичния парк. Дванадесет дни по-късно не друг, а самият вътрешен министър Цветан Цветанов съобщи в парламента, че извършителите са двама и са безспорно установени. Единият - клошарят Пламен Трифонов, бе задържан, а съучастникът му Николай Русинов-Чеци бе обявен за общодържавно издирване. Оказа се, че е в Турция, откъдето си говореше по скайпа с телевизионен водещ. По-късно той бе арестуван на летището в София, когато пристигна с полет от Истанбул. Според показанията на Чеци той не разбрал за убийството на Яна, преди да замине зад граница. По неофициални данни обаче всъщност причината да изчезне в Турция била именно новината за това престъпление.


Той представи няколко версии за поведението си във фаталната нощ. Първо заяви, че е изпил два литра уиски заедно с опиати и не помнел нищо от момента, в който напуснал заведението, известно като Маймунарника. В друго свое изявление твърди, че са правили секс с Яна и са заспали в храстите, а на сутринта станал и си тръгнал, като я оставил да спи. В трето изказване Чеци твърдеше, че не успял да прави секс, а просто двамата заспали в храстите.


В началото разследващите категорично отбелязаха, че намерените на местопрестъплението множество биологични следи от Чеци, собствените му показания, както и приблизителният час на смъртта на Яна безспорно го свързват с престъплението.


В разрез с всичко

nbsp;


това обаче по неизвестни и до днес причини градският прокурор Николай Кокинов обяви, че няма въобще да повдигат обвинения срещу Чеци и в ареста попадна само клошарят Трифонов, а Русинов бе трансформиран в свидетел.


Сега - близо пет месеца след убийството, и двамата безспорни извършители на престъплението вече са на свобода. И бездомният Трифонов миналата седмица бе пуснат от ареста с решение на Софийския апелативен съд (САС) с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Прокуратурата обаче все още упорито отказва да конкретизира дали срещу бившия барман Русинов отново има подозрения. Иначе не отричат, че именно той е бил с момичето в часовете около смъртта му.


Към това заключение навеждат резултатите от аутопсията на Яна, според които тя е починала в отрязъка от време, в който Русинов признал пред разследващите, че е бил с нея в храстите - между 00 и 4 00 часа, а не както се смяташе първоначално, че смъртта е настъпила след 6 часа сутринта, когато Чеци твърди, че си е тръгнал. GPRS данните от телефона на бармана показват, че той е бил в района на престъплението за времето, през което е настъпила смъртта. Засега единствената улика, която свързва бездомника със случая, са открити косми по тялото на жертвата, които имали морфологично сходство с тези на Трифонов. Но сега тепърва предстои да се извърши скъпоструваща експертиза в Австрия, която трябва да внесе допълнителна яснота дали те са на клошаря. Един господ обаче знае кога тя ще е готова, защото Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да преведе 16 000 евро на лаборатория в Инсбрук, която я изготвя.


Поради всички тези обстоятелства прокурорите бяха подложени на кръстосан разпит от страна на медиите за действията им със свидетеля Николай Русинов. Но държавното обвинение мълчи. Едното обяснение е, че са се появили угризения, че Русинов - въпреки явните улики, не е бил също обвинен. Не е изключено след


събиране на допълнителни доказателства

nbsp;


за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина да бъдат повдигнати и други обвинения, заяви в понеделник (28 ноември) говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска. Обвинителите обаче не казват кои лица - ако има такива - визират. Не е ясно и дали разследването се води срещу неизвестен извършител.


Бе съобщено само, че на Русинов му е направена съдебнопсихологическа експертиза, но резултатите от нея не са представени. Във вторник една от телевизиите съобщи, че Чеци е бил разпитан в сградата на Столичната полиция на пл. Възраждане. Наистина, Николай Русинов е разпитан от психолози на МВР. Това обаче е в рамките на извършваните процесуално-следствени действия. Не можем да ви дадем подробности заради запазване на следствената тайна, съобщи за Параграф 22 източник от СДВР и поясни, че към момента не са повдигани обвинения срещу бившия барман.


Миналия уикенд изненадващо се появи нов свидетел, таксиметров шофьор. Изведнъж, месеци след убийството, таксиджия на име Георги Петров разпозна бездомния Трифонов, когото видял да излиза от Борисовата градина около времето на убийството и недалеч от лобното място на Яна в компанията на циганин. Веднага възникна въпросът как стана това разпознаване чак след толкова време, при положение че Петров го е видял през нощта, на слабо осветление, а бездомникът, който сега е късо подстриган, тогава е бил с дълга мръсна коса...?!


Новият свидетел

nbsp;


случайно или не, се появи на бял свят в много удобен за обвинението момент. Неговите думи подкрепят единствената засега версия на държавното обвинение - че клошарят е вероятният извършител. Затова и прокуратурата не остана със скръстени ръце, а побърза да разпита шофьора. Сега се проверявало дали казаното от него се засича с другите доказателства. От прокуратурата заявиха, че не могат да му държат сметка защо е решил чак сега да говори, а единствено трябва да се провери дали говори истината. Тепърва ще се установява например дали свидетелят случайно не е познат на Русинов. Но евентуалното привличане към наказателна отговорност на Чеци би поставило обвинението в ситуация да доказва, че те двамата с Трифонов са съучастници. А все още не е известно дали те изобщо са се познавали...


Шумът около делото за убийството на Яна не остави безучастен и вътрешния министър Цветан Цветанов. Във вторник (29 ноември) той използва повода, за да удари поредно съда. Цветанов отрече полицията да има някакво отношение към зациклилото дело и по традиция прехвърли отговорността на магистратите с черни тоги. На въпрос за това дали разследващите смъртта на Яна не са неглижирали твърде рано Николай Русинов като потенциален извършител на убийството - както смятат магистратите, Цветанов заяви, че апелативният съд в по-голямата си част излиза с много странни съдебни решения, а пускането на обвиняемия Трифонов било озадачаващо...


Така или иначе, към настоящия момент Трифонов (който в момента е неоткриваем за медиите, откакто излезе от ареста) си остава единственият - и най-удобен - обвиняем за убийството на Яна Кръстева. Сега остава да видим какви нови хипотези ще представи прокуратурата. Но всички събрани досега веществени доказателства не са преки улики за извършване на престъплението, а само косвени доказателства. Те показват единствено присъствието на този или онзи на местопрестъплението или близо до него, но не и че е извършил убийството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във