Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пуническите войни на Цветанов

Снаряд след снаряд - от гневни по-гневни - запраща вътрешният министър Цветан Цветанов към съдебната система и най-вече към съда. Те все повече заприличват на войните, водени в древността между Рим и Картаген, и краят им не се вижда. МВР шефът е започнал да атакува съда още от самото начало на мандата на ГЕРБ през 2009 г. и тази война продължава и до ден днешен с кратки временни затишия.
И съдът със своите действия непрекъснато подклажда огъня в тези сражения. Било, като непрекъснато освобождава от ареста отявлени представители на кримиконтингента, било чрез мижави присъди срещу закоравели бандити. През цялото това време съдът реагира на нападките на министъра като ощипана мома. Главният довод на магистратите да се сърдят е, че съдебната власт според основния закон на страната е независима и никой, включително и министърът на вътрешните работи, нямал право да се бърка в нейните дела. Так ли е обаче? За това доколко е независима съдебната власт, е достатъчно да напомним един, но достатъчно фрапиращ пример - делото за убийството на студента Борилски. При доказана вина неговите убийци бяха оправдани на две инстанции и ако не беше намесата на френския посланик и на президента на Франция, двамата килъри и днес щяха да се разхождат на свобода.
Поводи вътрешният министър Цветанов да се вбеси има колкото щеш. Един от най-шумните скандали избухна преди около година, когато съдът реши да пусне четирима от задържаните в акция Килърите - гордостта на полицията. Тогава силовият шеф излезе от кожата си, като заяви, че държавата е безсилна пред съдебната власт. Министърът се разгневи, защото с подобно решение съдът не дава шанс да се извърши качествено разследване, още в самото му начало се създава възможност да бъдат ликвидирани лидери на престъпните групировки. И в този подобно на други такива случаи съдебните състави, които определят мерките за неотклонение заявяват, че няма достатъчно доказателства, от които да се направи т.нар. обосновано предположение дали дадено лице е извършило престъпление. В случая обаче според вицепремиера това решение трябвало да лежи на съвестта на съдебната система, тъй като са събрани достатъчно доказателства. Имало и свидетелски показания за вината на задържаните в операцията. Това дело продължава и тази седмица, така че ще се види дали ще се увенчае с толкова редките осъдителни присъди...
Отчаян от действията на съда Цветанов на няколко пъти през последните години предложи определени дела да бъдат гледани в чужбина. Тази идея го осени за първи път по повод на буксуващия процес срещу бизнесмена Марио Николов и неговата група за злоупотреби с европари, с който дълго ще ни помнят в Брюксел. Подсъдимите получиха ефективни присъди, макар и само на първа инстанция, но след дълго протакане. Тъй като в източването на парите бяха замесени и двама отдавна осъдени за далаверата немци, Цветанов предложи делото да се прехвърли за гледане в Германия, но нямаше как да стане. Миналата седмица министърът направи подобно предложение, като настоя разследването срещу групата за финансови престъпления, разбита в мащабната международна акция Шок, да бъде проведено изцяло в Италия, защото съдебната система в България, според него нямало да се справи. Всички тези и други подобни камъни, запокитени в двора на Темида, не минават незабелязани от съдебната власт. В подобни случаи остро реагират или шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев, или Съюзът на съдиите, или пък Българският Хелзински комитет (БХК). Той дори поиска оставката на МВР шефа заради заканата му да започне да кръщава полицейските акции с имената на съдиите, които са освободили заловените престъпници. Може би най-сетне пострестнати от тази перспектива, съдиите оставиха повечето от задържаните при акцията Защитените в ареста...
Доскоро министърът воюваше основно на два фронта - срещу съда и срещу Висшия съдебен съвет. По обясними причини прокуратурата, която също има много трески за дялане, остава встрани от Цветановите критики - заради по-близките работни контакти с полицията. Но сякаш това не му стига, та напоследък отвори нов фронт - срещу адвокатите, като ги обвини директно, че взимат хонорари от пари, които техните клиенти са заработили чрез престъпната си дейност. Тази нелишена от здрава логика констатация бе предизвикана от острия протест на Висшия адвокатски съвет в края на миналата седмица срещу поредните нападки на Цветанов към съда. Организацията обяви, че още от началото на мандата на това правителство вицепремиерът с коментарите си грубо нарушава конституцията и законите на Република България. Според адвокатурата Цветанов системно обругава публично независимия български съд, руши доверието в него, създава атмосфера на омраза към съдебната институция и упражнява натиск за постановяването на удобни за полицията актове. Което е вярно. Но и Цветанов не падна по гръб - той е категоричен, че съдиите трябва да дадат смислено обяснение, че тези престъпници излизат на свобода въпреки недостатъчно основателните мотиви. Към същото призова и председателят на ВКС проф. Лазар Груев. Повсеместно явление е станало престъпници, които са задържани многократно за едно и също престъпление, но са осъждани символично - условна присъда, пробация, обществено порицание или друга подобна санкция, само след броени месеци да извършват същото престъпление.
Трудно е обаче да се промени съществуващото статукво в съдебната система, утвърждавано повече от двадесет години. И Цветанов все повече започна да осъзнава тази ситуация. Далеч по-лесно е да се промени законодателството, да се създаде някоя нова съдебна структура за по-ефикасна борба с престъпността. Така и възникна идеята, лансирана от министъра и подкрепена (по принцип) от главния прокурор: за създаването на специализиран съд, който да се бори по-ефикасно срещу организираната престъпност. Очакванията бяха със създаването на новата структура войните между ръководството на МВР и съда да приключат. Но това не се случва, поне засега. Както се разбра наскоро, стартът на новите съдилища - надеждата за справяне с мафията - се отлага за началото на следващата година. Вместо да започнат работа през август, както беше предвидено. Причината отново са липсващите кадри, за които казват, че решавали всичко. Провалените конкурси за началници на новите съдилища показаха, че и малкото кандидати за тези постове са доста спорни и ще е много трудно, да не кажем невъзможно, да се намери читав кандидат за новата магистратура. Очакваше се силовият министър да спре стрелбата срещу съдебната система след избора на неговата семейна приятелка Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд. Но и това не донесе примирие. Сега остава да видим докога ще траят войните на министър Цветанов с Темида. Със сигурност няма да са стогодишни, но няма да е и блиц криг. Статуквото не се дава лесно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във