Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЪРВАТА ПРОКУРОРКА У НАС ДНЕС ТВОРИ ЕРОТИЧНА ПОЕЗИЯ

Великотърновката Невяна Христова е първата жена прокурор в България. Повече от половин век тя е прекарала в съдебните зали, произнасяйки пледоарии, воювайки срещу престъпниците. Стотици бандити от по-старата генерация още потръпват, когато чуят прозвището Венчето прокурорката. Зад крехката й фигура и благата физиономия се крият силен характер и воля. Дори и след пенсионирането си, вместо да се отдаде на старческо спокойствие и висене по кварталните градинки и магазини, баба Невянка смело се втурна в адвокатското поприще.
Животът на 79-годишната юристка е изключително интересен и достоен за филмиране. Като дете тя е поднасяла цветя на цар Борис, а като ученичка е рецитирила стихотворение от трибуната редом до Георги Димитров. Бившата прокурорка е родена на 4 юли 1929 г. - Деня на независимостта, и според нея това обяснява непокорния й и опърничав характер.
Детската мечта на бившата магистратка е сцената и оперетата. Бях влюбена в оперетното изкуство. Баща ми обаче беше против да се отдавам на това, според него несериозно и шантаво занимание. Той ми постави ултиматум: или се записваш да учиш право, или сама ще си изкарваш прехраната оттук нататък. Нямаше как, послушах го и сега не съжалявам, спомня си днес възрастната жена. След като изкарва Софийския университет Невяна Христова постъпва на работа като стажант съдия в Русе, а след това се връща в родния Велико Търново като прокурор. През деня тя раздава правосъдие, а вечер пее и играе в новосъздадената самодейна оперета.
През деня в съдебната зала аз бях юрист, а вечер - личност, казва тя. Заради работата си в самодейната трупа тя е наградена със златен орден Кирил и Методий. Прокурорката Невяна е гвоздеят и на всички тогавашни празнични и културни мероприятия в съда. Проявява се чак и в капиталистическия Запад.
През 60-те години заедно с колеги от съда гостувахме на наши колеги в Австрия. Още като пристигнахме, видях, че домакините се държат леко смутено и резервирано. Разбирах ги напълно. Все пак им бяха дошли гости отвъд Желязната завеса. Реших да ги отпусна и предразположа и на тържествената вечеря, дадена в наша чест, запях. Изпълних няколко оперни арии, а накрая завърших с български песни. Ледът беше разтопен, спомня си прокурорката.
По време на половинвековната си кариера като държавен обвинител Невяна Христова се е сблъсквала с какви ли не съдби и престъпления. Още помни обаче първото си дело. Младеж обрал хранителен магазин, защото бил гладен, а нямал пари да си купи нещо за ядене. По закон трябваше да искам затвор и да го пъхня зад решетките. Прецених обаче, че човекът срещу мен не е престъпник. Ако обаче отиде в пандиза, там вече щеше да се превърне в такъв и да деградира. Целта на присъдата е не да прати на всяка цена човека зад решетките, а да го превъзпита и върне отново в обществото. Затова и аз пледирах само за глоба. Младежът отърва затвора, но пък остана човек, спомня си бившата прокурорка.
Докато е работила като държавен обвинител, Невяна Христова е имала и своите трудни моменти. Няколко пъти е била нападана от свои бивши пациенти. Но никога не е губила присъствие на духа. Докато се разхождала край Янтра, тя внезапно била нападната от непознат мъж. Това бил човек, когото тя преди време била вкарала в затвора за кражби. След като излежал присъдата си, бандюгата решил да си отмъсти на прокурорката и я причакал. Това беше единственият случай, когато се наложи да вадя служебния си пистолет, за да се защитя. Като видя оръжието, нападателят толкова се уплаши, че направо се хвърли в Янтра и потъна. Надявам се, че не се е удавил, смее се баба Невянка.
Не всички пациенти на бившата прокурорка обаче проявяват черна неблагодарност. Жената си спомня и за друг показателен случай. Трябвало да се прибере от жп гарата в Горна Оряховица до Велико Търново късно вечерта и затова хванала такси. Когато излезли от града, шофьорът неочаквано я погледнал в огледалото и казал: Добър вечер, госпожо прокурор. Не ме ли познахте? Преди няколко години вие ме вкарахте зад решетките.
Прокурорката изтръпнала. Помислих, че ще ме закара някъде и ще ме убие. Вместо това обаче той ми благодари за това, че докато е лежал в затвора, е имал достатъчно време да разбере каква грешка е направил и да се поправи завинаги. След като излязъл от пандиза, се хванал на работа в един завод, а вечер, за да си докара някой лев, допълнително карал такси. Създал семейство, родили му се деца. Имал живот като слънце, припомня си Христова.
Ако обаче тогава не ме бяхте пратили в затвора, аз никога нямаше да разбера грешката си. Сигурно щях да продължа да затъвам в блатото и сега може би пак щях да съм в панделата, но вече като завършен убиец или рецидивист. Затова благодаря ви, госпожо прокуро. И няма да ми плащате курса. Дължа ви най-малко това, заявил таксиметърът.
След пенсионирането си Невяна Христова става адвокат. Не за да печели пари, а за да помага на хората. Води предимно граждански дела. Цял живот съм се занимавала с криминални престъпници. Не мога сега, ей така изведнъж, да мина чертата и да започна да ги защитавам. Помагам на обикновените хора. При мен идват да се съветват по дела за незаконни уволнения, неизплатени заплати и обезщетения, съседски и роднински имотни спорове. Но никога не бих тръгнала да защитавам един убиец или изнасилвач, колкото и пари да ми дава, твърди бившата прокурорка.
За разлика от повечето си колеги от гилдията, Невяна Христова не обича да протака и шиканира делата. Дори нещо повече. Опитва се винаги, когато е възможно, да помири страните преди влизането в съдебната зала. Зная, че някои мои колеги ме смятат за луда, защото не обирам до шушка клиентите си. Но аз не работя за пари, а за удоволствие. Бившата оперетна актриса твърди също, че уменията от сцената й помагат в адвокатската професия.
Преди няколко години Венчето прокурорката стана отново популярна с това, че прие да защитава няколко семейства, претендиращи, че са далечни роднини на американския милионер Рокфелер. Прие предизвикателството въпреки ироничните и подигравателни подмятания от страна на колеги и познати.
Освен с юриспруденция на стари години Невяна Христова се изявява и като литератор. Автор е на няколко книги с разкази, драматургия и... еротична поезия. Доайенката на търновската прокуратура и адвокатура рядко се задържа в офиса си. Предпочита по цял ден да обикаля из съдебната палата или да седи в любимата си кръчма, пак в района на съда, където на чашка питие се подготвя за поредната си защитна пледоария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във