Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Първи антракт за Килърите

МегаделотоКилърите отметна още един рунд. В края на миналата седмица то бе отсрочено до 19 септември, когато трябва да продължат заседанията на шуменския съд. Причина за паузата е съдебната ваканция, която по закон продължава от 15 юли до 1 септември.
През първите четири седмици, откакто тече делото, съдът успя да разпита само 19 от всичките 121 свидетели, привлечени до момента. Причината за сравнително ниския коефициент на полезно действие на съдийския екип е в това, че разпитите на някои от хората отнеха доста време. Процесът е изключително затруднен от обстоятелството, че убийствата и множество факти и обстоятелства около тях са събрани в едно дело, което се гледа в съд с малък капацитет като шуменския. Все още е рано да се правят прогнози за евентуалния край на делото.
Делото срещу Килърите започна в края на юни. Както знаем, в него подсъдими за участие в организирана престъпна група, която е извършвала убийства, палежи и други престъпления, са шест души: Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Техните (предполагаеми засега) престъпления са описани в обвинителен акт от 150 страници, който бе четен в продължение на два дни.
До момента обаче адвокатите твърдят, че не са получили нито един официален протокол от проведените вече съдебните заседания. Заради тези процесуални нарушения те смятат да сезират Висшия съдебен съвет (ВСС). Но и оплакванията на адвокатите не могат да бъдат разгледани скоро от кадровия орган, защото и той като съда се оттегли за отдих през август. Според прогнозите на защитата делото ще се гледа поне година и половина. Това предвиждане има основания: както се видя, свидетелите са цяла армия. А като се прибавят и болежките на подсъдимите (и главно на главния обвиняем Пешо Сумиста, на когото често му пада кръвното), нищо чудно процесът да се проточи доста.
Друга причина за бавния ход на процеса е процедурата при разпита на защитените свидетели. Тя отнема доста време, тъй като съдебният състав трябва да слиза от трети етаж в приземно помещение, където задават въпросите на тайните свидетели - а те не са един и двама, и после се качват отново в залата, за да съобщят какво са отговорили свидетелите. А това отнема доста време. Нека да отбележим, че само към един от
тайните свидетели
адвокатите зададоха 79 въпроса, а предстои разпит и на още такива хора.
Според Николай Беров, адвоката на Петър Стоянов, на фаза досъдебно производство прокуратурата е допуснала много грешки, за да скалъпи доказателствата (по неговите думи). Обвинението сега опитва да отстрани грешките и това също бави процеса. Една от фрапантните грешки според защитата например е тази, че един от анонимните свидетели присъства в списъка за разпит под два номера - №4 и №10. Едва няколко дни преди да започне разпитът на въпросния човек (който отне три дни), прокурорът по делото Ася Петрова уведоми съдебния състав, че става дума за един и същи човек.
Иначе от дългия разпит на този анонимен свидетел се разбра, че същият е пребивавал в използваната от престъпната група хижа Вада по времето, когато бе разстрелян шуменският бизнесмен Румен Рачев (юли 2009 г.), и забелязал там да се подвизават Владимир Филев и Георги Трифонов, сочени за негови убийци. Двамата се упражнявали да стрелят в гората. Сетне се качили на джип и повече никой не ги видял. Интересното тук е с какво разкритията на този свидетел биха допринесли за разплитането на убийството на Рачев, при положение че тези, които той е виждал в хижата, вече не са между живите?! Тази пролет труповете на Филев и Трифонов бяха открити край софийското село Железница.
Досега бе разпитан и друг защитен свидетел, обявен за ключов, чието име обаче е известно - Пламен Лаков. Тъй като се води под закрила, той бе разпитван зад параван. Него обаче го разпознаха подсъдими от групата Килъри - търновският бизнесмен Георги Вълев и Петър Атмаджов. На тях бе показан запис от банкова охранителна камера, заснет през 2008 г. в деня, в който в кантората си бе пребит търновският адвокат Петър Лупов. На записа се вижда как от офиса на адвоката излиза бягащ човек и бързо се отдалечава. Вълев и Атмаджов твърдят, че в походката, стойката и формата на главата на бягащия човек разпознават Лаков, който свидетелства срещу тях. В хода на процеса Лаков бе посочен за извършител на побоя и от полицай от Велико Търново, който е работил по случая. След побоя адвокатът Лупов, който по-късно бе застрелян, също го познал на снимка. Самият Лаков пък твърди в своите показания, че бизнесменът Георги Вълев му е поръчал да убие адвоката срещу 25 000 лв., но той отказал и дори отишъл да предупреди Лупов за опасността. Досега се смяташе, че адвокат Лупов е бил пребит от младите сумисти Драгомир Генов и Георги Недев, които година по-късно загинаха в катастрофа.
Истинска мистерия
е защо при всички тези показания срещу Лаков не е било образувано досъдебно производство и него разпитват като подсъдим, а не като свидетел?
Бе разпитана и друга защитена персона - Светлин Иванов, от който се очакваше да разкрие данни, които е научил от свои съкилийници в следствения арест. Говори се, че сред тях е подсъдимият Васил Костов, който се изповядал пред Иванов, че е ръководил две от убийствата, приписвани на групата. В килията на свидетеля (подсъдим по това време по наркодело) са лежали още и Янко Попов-Туцо и Георги Вълев. Според хора, които следят знаковите процеси, Иванов е нещо като щатен свидетел на прокуратурата по знаковите дела. Адвокат Розалина Апостолова твърди, че го разнасят като миюре по килиите на важни арестанти, и досега тя лично го е разпитвала вече три пъти във връзка с други дела.
Разпитът на друг прокурорски свидетел - Лозан Цеков, предизвика скандал по време на едно от заседанията. Цеков разказа, че от 2010 г. е бил шофьор на Сумиста, а преди това - на съпругата му. Той обясни, че е взимал от магазини и офиси пликове с пари, които впоследствие предавал на Стоянов. В един от случаите носил дори сума в размер около 50 000 евро. Той заяви, че има информация за палежи и взривове, поръчвани от Стоянов, и сам е участвал в палежа на микробус в село Железница. Цеков добави, че е показвал на друг член от групата магазини, които впоследствие са били запалени. По нареждане на Стоянов, Цеков е купил предплатени сим-карти от Търговище, които са сред уликите по делото за убийството на шуменския бизнесмен Рачев. Свидетелят държал оръжие в гаража си, което давал на друг подсъдим по делото - Васил Костов. Тези показания, които изцяло потвърждават тезата на обвинението, доведоха до поредния скандал между адвокатите и съдебния състав. Защитниците на Стоянов поискаха за пореден път отвод на съдиите, понеже не позволили свидетелят да бъде питан защо не е разказал за въпросния палеж и на предишните три разпита. Не без основание защитата на подсъдимите настоя и този, и други от свидетелите да бъдат привлечени като обвиняеми, тъй като са извършили престъпления, за които си признават.
Драма съпътстваше
изявата и на още един от множеството разпитани - Боян Джамалов. Първоначално той заяви, че няма да говори, защото се страхувал за живота си, тъй като имало опит за покушение срещу него, но най-накрая се съгласи да свидетелства. Пред съда Джамалов потвърди казаното от Лозан Цеков: че двамата са предали бял микробус на подсъдимия Янко Попов-Туцо и че намерили превозното средство, запалено край село Железница, където бяха открити труповете на физическите извършители на убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев.
От показанията на Джамалов стана ясно, че Сумиста е предавал чрез него до различни хора задачи за побои и палежи. Направена бе и очна ставка между Джамалов и Петър Стоянов, на която подсъдимият заяви, че не е давал на никого разпореждания за палежи, побои и следене.
Цирковете със свидетелите в това дело продължават наесен. По време на заседанията досега защитата на няколко пъти безуспешно поиска отвод на съдебния състав, тъй като бил предубеден и според адвокатите изпълнявал поръчка, нарушавал правата на страните и какво ли още не. Веднъж бе поискан и отвод на обвинението, но и той бе отхвърлен. Единият от адвокатите на подсъдимите изрази съмнение, че председателят на съдебния състав по делото Димчо Луков и председателят на шуменския окръжен съд Нели Батанова са поели ангажимент да постановят присъда в кратък срок. Чудно как може да стане това, при положение че има да се разпитат още над сто свидетели. А и в това сложно мегадело продължителността едва ли е най-важното. Въпросът е дали ще издържат доказателствата в съда, което е ахилесовата пета на държавното обвинение, станала очевидна от повечето знакови процеси досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във