Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Първи рунд за Маргините

Неведоми са пътищата, по които криволичи прословутото дело Маргините вече пета година. Безбройни екипи от кардиолози, неврохирурзи, ендокринолози и какви ли не още експерти от областта на медицината навлязоха толкова навътре в делото, че в крайна сметка държавното обвинение приседна на скамейката, уморено от тяхната върволица. През това време някои от пациентите - едновременно на Хипократ и на Темида - предадоха богу дух, след онези, които обвинението посочи като мишени на братята Красимир и Николай Маринови.
В четвъртък (10 юни) обаче прокуратурата поиска тежки осъдителни присъди по делото на Маргините. Според обвинението всички подсъдими трябва да получат по 15 години затвор. А ако съдът прецени, заради множеството тежки обвинения може да увеличи присъдата до двайсет и две години затвор.
За първи път в съдебната зала държавното обвинение ясно посочи, че групировката СИК е съществувала официално, натрупала е значителни финансови средства и е решавала проблемите с конкурентите си, като някои от тях били ликвидирани. Градският прокурор Николай Кокинов заяви в залата, че от членовете на бившата групировка живи са останали само братята Красимир и Николай Маринови и Младен Михалев.
Според Кокинов и заместника му Роман Василев, който също наблюдава мегаделото, братята Маринови са поръчители на три убийства, а останалите подсъдими са извършители. Обвинението се основава главно на показанията на свидетеля Велин Добрев, който преди година издал на разследващите престъпната група и разказал как са били подготвяни убийствата.
Никой не е предполагал, че последните заседания по делото през тази седмица ще преминат под знака на високите критерии за богатството на родната реч. В сряда (9 юни) пред магистратите в Софийския градски съд се изправи подсъдимият Стефан Рангелов. Той - с активния принос на авера си Бисер Илиев, също подсъдим, нанесе тежък удар на процеса. Разследващите обещавали на Илиев, че ако потвърди показанията на защитения свидетел Велин Добрев, ще излезе от ареста. Илиев се отрече от всичките си показания, дадени тогава, и разказа за случай, когато прокурор Николай Кокинов дошъл в затвора и започнал да вербува Стефан Рангелов.
Обвиняемият Рангелов пък нахакано се изтъпани пред съдиите и като отличник в час по литература направи пространен лексикален анализ на някои части от процеса. Свидетели на изпита станаха и експерти от мисията на Европейската комисия, които проверяват как вървят т.нар. знакови дела у нас. Със сигурност евроекспертите са решили, че са объркали съдебната зала с аудитория на факултета по филология в университета. Подсъдимият Стефан Рангелов толкова красноречиво описа натиска, който е отказала върху него прокуратурата през 2005 г., че и гостите бяха изумени. Обвиненият като съучастник на Красимир и Николай Маринови Рангелов анализира и показанията на основния свидетел на прокуратурата Велин Добрев.
Започвайки от това, че Добрев е бил накаран от прокурор да даде показания, той разнищи разликата в стила на казаното от него преди време и сега. Защитеният свидетел е давал показания два пъти. Според Рангелов втория път той е използвал думи и изрази, които са му казани от прокурор. Рангелов посочи, че познава Добрев от 15 години и му е странно, че той използва по-скоро полицейски, отколкото присъщи на собствения му изказ словосъчетания. От устата на Добрев прозвучали изрази като сложна схема на комуникация, оперативни пари, хладнокръвието и кръвожадността на поръчителите..., умъртвяване, изходът да е фатален, физически извършител и др.
Стефан Рангелов попита риторично как с този речник Велин Добрев може да отиде и да вземе поръчки за девет убийства. Освен това според него в първите си показания Добрев нито един път не е споменал неговото име, а във вторите - поне 30-40 пъти. Освен това Рангелов описа Добрев като силно зависим от наркотиците, че е боледувал от хепатит и туберкулоза, че имал припадъци и обичал да се прави на гангстер, като си измислял различни прякори.
Заместник-градският прокурор на София Роман Василев отказа да коментира познанията по литература на когото и да е, тъй като, според него, няма смисъл. Той предположи, че някой в житейския си път може и да се е ограмотил и каза, че има доста интелигентни престъпници.
Други двама подсъдими по делото - Иво Карагеоргиев и Веселин Тошев, също не признаха вината си и твърдят, че никога не са извършвали престъпленията, в които са обвинени.
Последната серия от четири заседания по делото срещу Красимир и Николай Маринови-Маргините започна в понеделник (7 юни). Както можеше да се очаква, в съдебната зала се появи само Големия Маргин. Колкото до брат му Николай, все още липсва официална информация за местонахождението му - слуховете го пращат ту в ЮАР, ту някъде в Плана планина, където бил заровен трупът му.
Началото на разпитите сложи Тихомир Дочев-Мравката, който е подсъдим по делото за убийството на Милчо Бонев - Бай Миле - един от водещите членове на прословутата групировка СИК. Заради този свидетел на няколко пъти се проваляха заседания, докато съдът изясни кой се крие под прякора Мравката. Друг анонимен свидетел по делото бе посочил, че човек с такъв прякор знае всичко около подготвяните убийства на Иван Тодоров-Доктора, о.з. ген. Любен Гоцев и бизнесмена Никола Дамянов. МВР се скъса да рови бандитските мравуняци, но кой знае защо успя да установи самоличността на Мравката току пред финала на процеса. Въпреки че според някои данни и децата вече знаеха, че става дума за Тихомир Дочев от процеса по убийството на Бай Миле.
Големият зор на МВР да установи самоличността му обаче се обезсмисли тези дни в съда, където Дочев обясни, че познава единствено Николай Маринов-Малкия Маргин, и то без да са били в близки отношения. От обяснението му стана ясно, че двамата са се засичали по заведения, били са в обща компания, но не са имали общ бизнес. Мравката заяви, че в последните няколко години не е виждал и не знае къде се намира Николай Маринов. По принцип някои хора ми казват Мравката, но нямам представа откъде идва този прякор, допълни за себе си Дочев.
С разпитите на Дочев и на анонимния свидетел съдебното следствие приключи. От списъците за призоваване бе заличен последният свидетел - Иван Дончев Иванов. Съдът така и не успя да го издири, но се предполага, че от години живее в Турция.
По време на полагащото му се обяснение основният подсъдим Красимир Маринов обяви, че не се признава за виновен по повдигнатите му обвинения. Не съм поръчвал убийствата на Любен Гоцев, на Иван Тодоров-Доктора и на бизнесмена Никола Дамянов, каза Маринов.
Дали съдът ще му повярва и ще вземе предвид твърденията на защитата на Маргините, че обвинението не разполага с нито едно доказателство в подкрепа на тезата си, скоро ще стане ясно. Така или иначе, първият рунд на вече популярното и в Европейския съюз знаково дело Маргините е към края си. А колко ще продължат останалите рундове по другите инстанции, никой не може да предвиди. Срам не срам, ще го преглътнем. Какъвто и да е крайният резултат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във